• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

08.09.2020

20:09

PROCURELA TAJNA DOSIJEA SPECIJALNOG SUDA ZA ZLOČINE OVK! AMAN, EU i NATO, možete li uraditi ijednu krštenu stvar... ŠTA SAD, SLEDE NOVA UBISTVA SVEDOKA...

Društvo

PROCURELA TAJNA DOSIJEA SPECIJALNOG SUDA ZA ZLOČINE OVK! AMAN, EU i NATO, možete li uraditi ijednu krštenu stvar... ŠTA SAD, SLEDE NOVA UBISTVA SVEDOKA...

Podeli vest

Ni 24 časa pošto je nepoznata osoba organizaciji veterana Oslobodilačke vojske Kosova dostavila oko 4.000 navodnih dosijea Specijalnog suda za zločine OVK, uključujući i izjave svedoka, nije poznato da li su ti dokumenti autentični, ni ko ih je i zašto doneo u kancelariju u Prištini

U prostorijama organizacije koja okuplja bivše pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova tokom poslepodneva istragu vode istražitelji odeljenja za teške zločine kosovske policije, koji su na mesto događaja stigli nedugo pošto su odatle otišli istražitelji Specijalnog suda.

Istražiteljima Specijalnog suda za procesuiranje zločina pripadnika bivše OVK uručeni su dokumenti dostavljeni kancelariji veterana te organizacije, gde sumnjaju da je reč o 4.000 dosijea, među kojima su imena i izjave svedoka povezanih sa Specijalnim sudom.

- Zatražili su kopiju ovih dokumenata. Morali smo da damo kopiju kosovskom tužilaštvu, ali smo dali i njima. Predsednik je na odmoru i rekao mi je da im to damo. Prijem-dostava obavljena je zapisnikom - rekao je prištinskim medijima Faton Kljinaku, sekretar organizacije veterana bivše OVK.

Predsednik te organizacije Hisni Gucati rekao je ranije da im je paket dostavljen juče i da nisu poznavali osobu sa kapom, naočarima i maskom koja ga je donela.

Dokumentacija o svedočenjima pred istražiteljima Specijalnog suda dospela je u ruke veterana OVK u trenutku kada se očekivalo obelodanjivanje prvih optužnica.

U februaru, Tužilaštvo je objavilo da su predati predlozi optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, koji se terete za ubistvo više od 100 osoba. Obelodanjivanje postojanja tih optužnica objašnjeno je pritiscima na svedoke u sud.

Tači i Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda, a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. 

- U paketu postoji oko četiri hiljade dosijea Specijalnog suda - rekao je Gucati.

Njegov zamenik Nasim Haradinaj objasnio je da su u pitanju dosijei svedoka tog suda.

(VIDEO) PUTIN I LUKAŠENKO SU UZ SRBIJU, IMA LI VEĆEG DOKAZA OD OVOG?! Vežba "Slovensko bratstvo" na poligonu u Brestu! BRUTALNA PORUKA ZA SVE KOJI BI DA NAS POSVAĐAJU! !

Istakao je da dokumenti sadrže činjenice o ratnim zločinima na Kosovu, pa čak i imena zaštićenih svedoka koji su pred tužiocima dokumentovali ono što su videli.

Advokat Artan Ćerkini rekao je da Organizacija ratnih veterana nije adresa na koju treba poslati bilo koji dokument ove vrste, jer nije predmet istrage.

- Neobična procedura sama po sebi ostaje da se vidi kako će se rešiti ovo pitanje, jer je ozbiljno. Organizacija veterana OVK će dostaviti te dokaze Specijalizovanom tužilaštvu, ali verujemo da ćemo iz te kancelarije da dobiti brzi odgovor o tome kako su ti takozvani dokazi mogli da izađu iz Specijalizovanog tužilaštva ili Suda. Oni imaju obavezu da daju objašnjenje kako se to dogodilo - rekao je Ćerkini.

Foto: Fotoilustracija

Dodao je da ne mogu da se izjasne o njihovoj autentičnosti.

Ćerkini je naveo da ako je iz Specijalnog suda došlo do curenja ovih dokumenata, onda će kredibilitet suda biti ozbiljno narušen, a ako je sud kršio propise koje je izdao, nema dileme da sud nije verodostojan da se bavi slučajevima ovog profila.

OVO JE PRVO ŠTO TREBA SRUŠITI! SRBIJA NEPRIJATELJSKA DRŽAVA CRNOJ GORI?! To je neviđena glupost, svi u Crnoj Gori imaju PRIJATELJE, ROĐAKE I KUMOVE U SRBIJI!

Iz organizacije veterana OVK kažu da su u paketu dobili i pismo u kojem se kaže da će im narednih dana stići još sedam hiljada dosijea.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija