• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.09.2020

09:15

SVI PRIČAJU O NOMINACIJI NAŠE VLADE ZA NOBELA, A OVO JE PRVI SRBIN IKAD PREDLOŽEN ZA TU NAGRADU! Bio je predsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova, ODBIO JE NEPRISTOJNU PONUDU OKUPATORA!

Društvo

SVI PRIČAJU O NOMINACIJI NAŠE VLADE ZA NOBELA, A OVO JE PRVI SRBIN IKAD PREDLOŽEN ZA TU NAGRADU! Bio je predsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova, ODBIO JE NEPRISTOJNU PONUDU OKUPATORA!

Podeli vest

Švedski poslanik demohrišćana Magnus Jakobson podneo je inicijativu za nominovanje vlada Sjedinjenih Država, Beograda i Prištine za Nobelovu nagradu za mir, a mnogi su se upravo sada prisetili prvog Srbina koji je bio nominavan za Nobelovu nagradu za mir

Svetomir Nikolojavić rođen je 27. septembra 1844. godine u Raduši kraj Uba. Bio je član Srpske kraljevske akademije, a u periodu od 3. aprila 1894. godine do 27. oktobra iste godine premijer Srbije.

Takođe, bio je gradonačelnik Beograda i ministar unutrašnjih poslova, jedan od osnivača Radikalne stranke, Društva Svetog Save, ali i beogradske masonske lože "Pobratim".

Studije na filozofskom fakultetu započeo je Beogradu, ali školovanje je nastavio kao državni pitomac za istoriju i svetsku književnost u Cirihu, Bernu, Parizu i Londonu.

SAD, BEOGRAD I PRIŠTINA NOMINOVANI ZA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR!

Posle toga postao je prvi profesor koji je studentima kvalifokovano tumačio zapadnoevropsku književnost.

Oduvek je bio aktivan u politici, najpre kao jedan od osnivača Radikalne stranke, a zatim i kao narodni poslanik u skupštini.

U istoj godini bio je ministar unutrašnjih poslova i predsednik vlade. Kao predsednik vlade  ukinio je Ustav iz 1988. godine, u čijem je pisanju u;estvovao.

Redovni član Srpske kraljevske akademije postao je 1887. godine, dok je 1915. godine evropski autoriteti predložili su ga za Nobelovu nagradu za mir. Razlog je bio što je Nikolajević bio veliki pobornik međunarodnog mirovnog pokreta i zalagao se za unapređenje svetskog mira. Nažalost, Srbija je taj predlog nije podržala i praktično ga je odbacila. Te godine Nobelov komitet nije ni dodelio nagradu za mir.

Za vreme Prvog svetskog rata  ostao je u Srbiji, živeo je u jednom selu kod Požarevca. Dobio je ponudu okupatora da bude civilni guverner okupirane Srbije, ali ponudu je odbio.

Od zaborava ga čuva ulica u Beograd, na Zvezdari, koja je nazvana po njemu, kao i Osnovna škola u rodnom selu Raduše.

Umro je 1922. godine u Beogradu, sahranjne je na Novom groblju u Beogradu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 3 godine

I naša vlada treba da odbije ovu nepristojni ponudu! Naša vlada nominovana zajedno sa "vladom kosova"?! Koja vlada kosova, koja je to "država" Kosovo???!

SAD, BEOGRAD I PRIŠTINA NOMINOVANI ZA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR!
Politika

SAD, BEOGRAD I PRIŠTINA NOMINOVANI ZA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR!

Švedski poslanik demohrišćana Magnus Jakobson podneo je inicijativu za nominovanje vlada Sjedinjenih Država, Beograda i Prištine za Nobelovu nagradu za mir, prenosi Klan Kosova. Kako se navodi, na to ga je podstakao Vašingtonski sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa što smatra trasiranjem puta za postizanje mirovnog sporazuma dveju strana

11.09.2020

15:20

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija