• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

14.09.2020

22:00

SVAKA ČAST! MINISTAR ZDRAVLJA DR ZLATIBOR LONČAR SAOPŠTIO LEPE VESTI: Vakcina protiv korone BESPLATNA ZA SVE!

Društvo

SVAKA ČAST! MINISTAR ZDRAVLJA DR ZLATIBOR LONČAR SAOPŠTIO LEPE VESTI: Vakcina protiv korone BESPLATNA ZA SVE!

Podeli vest

Spasonosna vakcina stiže u Srbiju do Nove godine. Vakcinacija neće biti obavezna, ali svako ko želi dobiće je besplatno, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar

Spasonosna vakcina protiv koronavirusa biće potpuno besplatna i u Srbiju stiže do Nove godine, otkrio je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar!

Ova jedina zaštita od koronavirusa neće biti obavezna, ali je preporuka da se vakcinišu svi koji to žele, pre svega hronični bolesnici stariji od 65 godina, kao i zdravstveni radnici, vojska i policija. Ova imunizacija je veoma važna, naglašavaju domaći stručnjaci, jer je to, za sada, jedini spas da se zaštitimo od opakog virusa.

Smanjenje zaraze

Prema rečima ministra Lončara, vakcinacija će biti na dobrovoljnoj bazi, a građani će birati između nekoliko proizvođača!

- Važno je reći da se vakcina protiv virusa kovid-19 očekuje do Nove godine, nakon što prođe sve potrebne provere i analize i dok ne bude imala garanciju da je potpuno bezbedna za upotrebu.

Zdravlje građana nam je najbitnije i na prvom mestu! Ono što je važno reći jeste da će ona ići o trošku države, da je građani neće plaćati! Neće biti obavezna, već na dobrovoljnoj bazi - naglašava ministar Lončar, i dodaje:

Zemlje koje rade na vakcini

* Rusija
* SAD
* Kina
* Francuska
* Velika Britanija

- Takođe, potrudićemo se da građanima obezbedimo vakcine različitih proizvođača kako bi mogli da biraju. Jer, imate one primere, e ja neću baš tu, hoću onu drugu. Zato ćemo im omogućiti i pravo na izbor. Ja ću se svakako vakcinisati - otkriva ministar.

Do tada, kaže on, potrebno je da se građani vakcinišu prvo protiv sezonskog gripa.

- Vakcinacija kreće od 1. oktobra i imaćemo više od 150.000 doza vakcine na raspolaganju. Cilj imunizacije jeste da se izbegne spajanje sezonskog gripa i koronavirusa. Zato bi, pre svega, svi hronični bolesnici trebalo odmah da se vakcinišu. Zatim i stariji od 65 godina, pacijenti kojima su transplantirani organi... Jer ako ne daj Bože dođe do korone, ublažavamo situaciju jer smo vakcinisani. Osim vakcine proizvedene u Institutu "Torlak" imaćemo i vakcine evropskih proizvođača, pa ćemo imati mogućnost da biramo koju vakcinu želimo da primimo. I ta vakcina će biti besplatna i na dobrovoljnoj bazi. Potrebno je da odete u dom zdravlja kod izabranog lekara i da u tom trenutku budete potpuno zdravi - kaže ministar zdravlja.

Da su sjajne vesti što naši građani neće plaćati vakcinu koja štiti od korone smatra i infektolog dr Žarko Ranković. Prema njegovim rečima, to će umnogome doprineti da se virus suzbije i da imamo što veći procenat vakcinisanih ljudi.

Prioriteti za vakcinaciju protiv kovida-19:

* zdravstveni radnici
* radnici bezbednosnih službi
* hronični bolesnici
* stariji od 65 godina

- Fantastično je to što se moglo čuti i velika je nada u mesecima koji su tek pred nama. Besplatna vakcina za kovid-19 samo je dokaz koliko se Srbija bori i trudi u ovoj epidemiji i koliko joj je stalo do zdravlja svojih građana. Spojene su dve najbolje stavke - besplatna je i dobrovoljna i siguran sam da će doprineti da se što veći procenat stanovnika podvrgne imunizaciji. Jer, videli smo da nam je ona jedini spas u borbi sa koronom - kaže Ranković.

Prvo prioriteti

Na pitanje ko će sve moći da dobije zaštitu, on odgovara:

- Pre svega će se ići sa prioritetima. Među prvima će se vakcinisati zdravstveni radnici, radnici bezbednosnih službi, tu pre svega mislim na vojsku i policiju. Zatim dolaze na red hronični bolesnici i ljudi stariji od 65 godina - kaže naš sagovornik.

Danas odluka o karantinu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da se sve mere Kriznog štaba donose samo u cilju zaštite građana Srbije. Odlučiće se da li će biti uveden karantin od dve nedelje ili obavezno testiranje u roku od dva dana od dolaska iz inostranstva.

- Analiziramo situaciju kod nas, ali i u regionu i Evropi. Šta bude struka rekla, to ćemo i uraditi, a sve u cilju da zaštitimo ljude, da zaštitimo decu koja su krenula u školu, studente, ali i najstarije građane. Odluka neće biti politička, nego ona koja je najbolja za nas. Bez obzira na odluku, apelujem na sve građane koji se vrate sa odmora da ne trče odmah da se vide sa svima. Neka sačekaju nekoliko dana - naglasio je ministar, i dodao:

- Sve zavisi od nas, do sada smo pokazali da su mere koje smo propisali dale rezultate. Mnoge zemlje u regionu bi se menjale sa nama. Ipak, vidimo da je došlo do opuštanja, te možemo očekivati povećanje broja slučajeva. Mere su dobre samo ako se poštuju, tako da je sve do nas - dodao je ministar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija