• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer

14.09.2020

18:20

(FOTO/VIDEO) KAD SE SRPSKA PAMET DOHVATI KUBOVA, SAMOVA, BOFORSA... Onda ih tako doradi da postanu... PA, BRUTALNI!  Srpsko nebo nikad sigurnije!

Društvo

(FOTO/VIDEO) KAD SE SRPSKA PAMET DOHVATI KUBOVA, SAMOVA, BOFORSA... Onda ih tako doradi da postanu... PA, BRUTALNI! Srpsko nebo nikad sigurnije!

Podeli vest

Vojska Srbije neprekidno se modernizuje, a posle dužeg niza godina intenzivno se radi i na razvijanju sistema protvvazduhoplovne odbrane

Inžinjeri i konstruktori u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, prateći svetske trendove, nalaze najbolja rešenja koja mogu da se primene na našoj vojnoj tehnici u našoj odbrambeno-tehnološkoj industrijskoj bazi. Vojska Srbije, zahvaljujući tome, u stanju je da se oprema i naoružava mnogo jeftinije.

Raketni sistem PVO KUB je samohodni raketni sistem namenjen za uništenje različitih vrsta letelica u vazdušnom prostoru. Sistem odlikuje visoka mobilnost i mogućnost centralizovanog komandovanja i upravljanja vatrom na nivou diviziona. Modernizacijom tog raketnog sistema, postiže se viši nivo efikasnosti, bolja zaštita borbenih posluge i ušteda resursa. Obuhvat modernizacije odnosi se na Uređaj za komandovanje i upravljanje vatrom (UKUV), Radarsku stanicu P-40 koju čine Osmatračko-akvizicijski radar (OAR) 1RL-128D i Radar za merenje visine (RMV) PRV-16(9)B, kao i Radarsku stanicu za osmatranje i navođenje (RStON). 

Modernizacijom raketnog sistema KUB zadržava se njegova osnovna namena i ostvaruje se poboljšavanje karakteristika sistema, među kojima, prvenstveno, efikasnost sistema komandovanja, stepen iskorišćenja informacionih mogućnosti, formiranje kompletnije i preglednije slike vazdušnog prostora, tačnost praćenja ciljeva u vazdušnom prostoru i usmeravanje nišanskih radara i izvršnih oruđa, kao i mogućnost navođenja nišanskih radara i izvršnih oruđa bez uključenja sopstvenih radarskih sredstava

Protivavionski sistem „BOFORS" - „PASARS"

Modernizuje se i protivavionski sistem „BOFORS" - „PASARS", namenjen za zaštitu od napada iz vazdušnog prostora jedinica kopnene vojske na maršu i tokom izvođenja borbenih dejstava, zaštitu važnih objekata kao i za uspešno dejstvo po ciljevima na zemlji i vodi.

Modernizacija podrazumeva ugrađivanje obrtne platforme sa centralnim delom topa L/70 na modifikovano vozilo FAP 2228 sa oklopljenom kabinom vozača i oklopljenom kupolom poslužilaca oruđa, integraciju sistema za automatsku stabilizaciju i nivelaciju, ugradnju novog municijskog okvira povećanog kapaciteta, uvođenje savremenog navigacionog uređaja na bazi GPS tehnologija i tablet/PC računara komandira sa KIS.

Osnovna varijanta protivavionskog sistema „PASARS" iz faze 1 uvedena je u naoružanje Vojske Srbije 2019. godine, a na bazi nje izrađena je nulta serija čija interna ispitivanja su u toku. Takođe su, u skladu sa principima spiralnog razvoja, u toku završna ispitivanja novih podsistema iz faze 2, koji će dodatno da unaprede navedeno protivavionsko oruđe i kojim će se nadalje opremati svi „PASARS"-i, uključujući i one iz nulte serije.

Faza 2 obuhvata novi dizel elektroagregat i elektroenergetski podsistem, novi podsistem za vizualizaciju vozača, odnosno za vožnju sa prednjim i zadnjim kamerama danju i noću, novi termovizijski nišan kojim će značajno da se unapredi sposobnost oruđa i novi podsistem za elektronsko tempiranje prefragmentirane municije.

Treća faza modernizacije „PASARS"-a podrazumeva integraciju raketnog sistema. Jedan od tih sistema je IC samonavođeni raketni sistem „Igla" kojim raspolaže Vojska Srbije. Konstruktorska ispitivanja ove integracije su u toku, nakon čega će se ovim raketnim sistemom opremiti i sva ranije završena oruđa „PASARS", čime će njegova efikasnost protiv ciljeva u vazduhu biti znatno povećana.

(FOTO) NAMENJENI ZA LOVAČKO-PRESRETAČKA DEJSTVA PROTIV NEPRIJATELJSKIH VAZDUHOPLOVA! MiG 29 je garancija suvereniteta našeg neba!

Pokretači i drugi elementi za integrisanje raketnog sistema „Igla" na „PASARS", poslužiće za integrisanje i novonabavljenih IC samonavođenih raketa „Mistral", koje su u ovom trenutku verovatno najbolje na svetu u svojoj klasi.

Efekti modernizacije odnose se na povećanje mobilnosti i prohodnosti na terenu u odnosu na postojeći vučni top 40 mm L/70 BOFORS, značajno skraćivanje vremena prevođenja sistema iz marševskog u borbeni položaj i obrnuto na manje od 2 minuta, povećanje vatrene moći i uspešnosti detekcije, akvizicije i dejstva po ciljevima u vazduhu i na zemlji u dnevnim, noćnim i uslovima loše vidljivosti. Opremanjem Vojske Srbije protivavionskim sistemom „PASARS" značajno će se povećati stepen zaštite kopnenih jedinica od napada iz vazduha tokom marševanja i izvođenja borbenih dejstava.

Radar M-85 „Žirafa"

Za modernizaciju radara M-85 „Žirafa" - osmatračkog radara sa zadatkom praćenja ciljeva u vazdušnom prostoru, određivanje njihovih koordinata i distribuciju istih protivavionskim sistemima "BOFORS"/„PASARS", u toku su ispitivanja pre uvođenja u naoružanje softverskog radarskog prijemnika, koji značajno poboljšava njegove sposobnosti. Obuhvat modernizacije podrazumeva softversku obradu signala, modernizaciju podsklopova radara, ugradnju GPS uređaja i novog telekomunikacionog podsistema visokog stepena zaštite.

Funkcije otkrivanja ciljeva, određivanja karakteristika otkrivenih objekata u vazduhu, praćenja i predaje podatka osmatranja ARJ PVD, ostvaruju se u realnom vremenu primenom savremenih algoritama u obradi radarskog signala. U značajnoj meri biće povećana i bezbednost posade u uslovima ratnih dejstava uvođenjem izdvojenog radnog mesta. Integracijom sistema za automatsko nivelisanje radarske kabine i podizanje antenskog stuba skraćuje se vreme prevođenje radara iz marševskog u borbeni položaj i obrnuto.

Radar P-12

Radari P-12 i P-18 su osmatrački radari metarskog talasnog područja velikog dometa, namenjeni za osmatranje vazdušnog prostora, otkrivanje objekata u vazdušnom prostoru, klasifikaciju ciljeva, automatsku obradu i predaju podataka osmatranja.

(FOTO/VIDEO) KO ĆE PRE DO SRPSKOG TERENCA?! KREĆE SERIJSKA PROIZVODNJA, Zastava Tervo 1,4t 4x4 oduševila i inostrane kupce...

Modernizacija radara tipa „P" odnosi se na poluprovodnički (solid state) predajnik i poluprovodnički prijemnik, sistem za digitalnu obradu signala, operatorsku radnu konzolu, izdvojeno radno mesto, kao i na sistem za klimatizaciju kabine i ostale pomoćne sisteme. Efekti modernizacije odnose se na maksimalno poboljšanje karakteristika radara, produženje njihovog veka upotrebe, osavremenjavanje sistema novim hardversko - softverskim rešenjima, potpunu softversku reprogramabilnost, kao i na angažovanje domaćih istraživačko-razvojnih kapaciteta i smanjenje zavisnosti od uvoza.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Aca

pre 3 godine

Ne moze od babe devojka, dok komsije kupuju super moderne Rafale i F-16V mi se bavimo starudijom iz SSSR-a iz 1960. godine i glumatamo neku silu sa otpadom.

Srpska pamet

pre 3 godine

Oluja-Predaja 21.Kordunskog Korpusa Srpske Vojske-8.08.1995-Youtube

Thomas

pre 3 godine

Ne bojte se. Hrvati kupuju samo avione za air-policing. Ne za rat. 10+2. Izrubani F-16 Block 30.

Jovan

pre 3 godine

Ustaše kupuju f16 70/72. Moramo da ojacamo vojsku na maksimus Sreca sto imamo Vucica i sto je tako mudar i pametan i dalekovidan i jajbolji Zivela srbija

zoran

pre 3 godine

Ništa od toga ne može bitno promeniti kvalitet tih sredstava..obično spinovanje.

Miro

pre 3 godine

GPS ? Znaci ako bude kao 1999 dovoljno je da ga iskljuce ili promene kordinate tj. podese sistem ne funkcionise. Sem toga svi uspesi domace pameti bez sistema PVO dalekog dometa su sedece patke.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija