• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.09.2020

14:45

(FOTO) VOJSKA SRBIJE SE PRIPREMA, ORGANIZUJE, VEŽBA! Vulin: Uz moderne tehnologije bliži velikim svetskim armijama

Društvo

(FOTO) VOJSKA SRBIJE SE PRIPREMA, ORGANIZUJE, VEŽBA! Vulin: Uz moderne tehnologije bliži velikim svetskim armijama

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas u Centru za obuku putem simulacija pripadnike Petog bataljona vojne policije koji u periodu od 14. do 18. septembra realizuju vežbu podržanu računarskim simulacijama „Blokada 2020“

Vežbom, na kojoj uz pripadnike bataljona učestvuju i pripadnici RViPVO, Crvenog krsta Srbije i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, stvorena je prilika da se komanda Petog bataljona vojne policije uvežba u planiranju, organizovanju i izvođenju blokade okruženja i uništenja diverzantske grupe u uslovima simuliranog okruženja.

Foto: www.mod.gov.rs

Nakon obilaska vežbe, ministar Vulin je istakao da Vojska Srbije koristi moderne tehnologije kako bi svoje pripadnike pripremila za što bolje izvršenje zadataka.

(FOTO) NAMENJENI ZA LOVAČKO-PRESRETAČKA DEJSTVA PROTIV NEPRIJATELJSKIH VAZDUHOPLOVA! MiG 29 je garancija suvereniteta našeg neba!

 

- Samo ono što vojnik nauči u miru, može da uradi u ratu. Vojska Srbije koristi sve mogućnosti, a posebno najnovije tehnologije kako bi pripremila svoje pripadnike za obavljanje najsloženijih i najkomplikovanijih zadataka. Vojska Srbije se priprema, organizuje, vežba i svaka veština i sposobnost koju usvoji i osvoji, veoma je važna za jačanje naše borbene gotovosti. Vojska Srbije će uvek na prvom mestu, raditi na osposobljavanju svojih pripadnika, a nabavljanjem novih softvera i nove opreme bićemo samo još bliži i približniji drugim, velikim armijama sveta – poručio je ministar Vulin.

Foto: www.mod.gov.rs

Vežbe podržane računarskim simulacijama važan su oblik praktične obuke komandi i jedinica u Vojsci Srbije, objašnjava zamenik načelnika Centra za obuku putem simulacija pukovnik Radovan Babić, koji je ujedno i zamenik rukovodioca vežbe „Blokada 2020“, pukovnika Saše Nedeljkovića iz Komande Kopnene vojske.

- Ovaj centar i vežba podržana računarskim simulacijama, kao platforma obučavanja je izuzetna, jer u odnosu na ostale komandno-štabne vežbe ili vežbe na terenu imamo mogućnost realnog odaziva sistema, realnog odaziva operativnog okruženja tokom izvođenja operacije. Mi stvaramo jedan simulacioni model u koji uključujemo sopstvene snage, neprijateljske snage, susedne jedinice, neutralne i sve činioce civilnog okruženja koji u međusobnoj interakciji stvaraju jednu sliku u kojoj jedinica izvršava zadatak – ističe pukovnik Babić i dodaje da se zahvaljujući ovoj vrsti vežbi tačno može proceniti i analizirati na osnovu čega je jedinica donela neku odluku, koje faktore je uvažila tokom planiranja i izvođenja operacije i time je naučiti da ne ponovi grešku tj. kako u sličnoj situaciji da donese optimalnu odluku.

Foto: www.mod.gov.rs

Pukovnik Babić ističe da vežba „Blokada 2020“ teče po planu i smatra da će izvođenjem vežbe biti postignut postavljeni cilj, a to je nova vrednost iskazana u znanju koje će vežbovna jedinica imati nakon vežbe.

Realizacijom vežbi u simuliranom okruženju Centra za obuku putem simulacija, jedinice Vojske Srbije stiču iskustvo u izvođenju vežbi na savremen način, uz realno okruženje, bez utroška ljudskih i uz minimalni utrošak materijalnih resursa, što doprinosi unapređenju obuke i osposobljenosti komandi i jedinica.

 

BONUS VIDEO

NLO ILI NEŠTO DRUGO? Prizor koji ostavlja bez daha!

NJEMU NE TREBAJU OČI, SAMO JEDNA ŠAKA! Za ovakvo remek delo potrebno je više od talenta!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija