• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.09.2020

15:13 >> 15:47

(VIDEO) KRIZNI ŠTAB O NOVIM MERAMA! Ko stigne na granicu pre 18 časova NE MORA DA SE PRIJAVI, ALI...

Društvo

(VIDEO) KRIZNI ŠTAB O NOVIM MERAMA! Ko stigne na granicu pre 18 časova NE MORA DA SE PRIJAVI, ALI...

Podeli vest

Krizni štab obratio se javnosti povodom najnovijih informacija o koronavirusu u Srbiji, kao i o najnovijim merama po kojima svako ko uđe u Srbiju od danas posle 18 časova prolazi posbenu proceduru

 

Prvo pitanje za članove Kriznog štaba bilo je šta ako se neko ne javi lekaru nakon preporuke po ulasku u zemlju.

- Osnovna ideja mere koja je donesena na Kriznom štabu jeste da se svi građani obaveste o aktuelnoj situaciji u regionu, da bi sagledali rizik. Ovo jeste nešto što je zakonski regulisano, međutim, ovde nije akcenat na tome. Moramo da budemo solidarni i da delujemo kao jedno. Isključivi cilj je da se skrene pažnja građanima i da se vrši bolja kontrola od samog ulaska u zemlju - objasnila je Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da oni koji su dobili obaveštenje pre 18 sati nisu u obavezi da se prijave, ali da je preporučljivo da urade jedan detaljan test samoprocene u okviru ove aplikacije.

Ako povratnik prenese bolest na nekog, on treba da odgovara

- Ovaj sistem nadzora nije napravljen da bilo kome smeta, već da bude na korist svim građanima. Zašto je to bilo neophodno? U Beogradu ima pojave pozitivnih među povratnicima. Imamo iz Turske, Egipta, Hrvatske. U jednom domu zdravlja smo imali od 9 pozitivnih 3 povratnika. Svaki pojedinac kada se uloguje i prijavi na e zdravlje treba mu bukvalno tri minuta. To su ta tri minuta u roku od 24 sata koja treba da ovoji. Ako se radi o starijoj osobi ima nekog sina, ćerku, komšiju... - istakao je epidemiolog Predrag Kon i dodao na pitanje o kaznenoj politici da svako ko vozi brzo zna da je u prekršaju, a ako načini udes to nije samo prekršaj.

On kaže da je to isto i sa ovom merom - ako se ne prijavi on je u prekršaju, ako se razboli niko neće gledati da li je bio u inostranstvu, ali ako prenese na nekog, on treba da odgovara.

- Treba biti vrlo oprezan sa onima koji dolaze iz područja velikih transmisija. Samoizolaciju ne možemo da sprovodimo, jer je to praktično kućni pritvor i za to nam treba vanredno stanje, koje je sada neprimereno - objašnjava Kon i dodaje da je test samoprocene već uradilo 50.000 ljudi, te da je to razrađen sistem.

Koliko je bilo zaraženih u poslednja 24 časa pročitajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 3 godine

***** Ko stigne na granicu pre 18 časova NE MORA DA SE PRIJAVI ***** GLUPO,,,GLUPLJE,,,,,NAJGLUPLJE,,,,, što sam do sada pročitao. Članovi kriznog štaba, prestanite da nas vređate. Ne čini li vam se da ste se malo više zaigrali, i sebe precenili. Vi prepametni, a mi totalno glupi i ama baš ništa ne razumemo. Sram da vas bude......

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija