• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.09.2020

13:31

(VIDEO) DRHTI ZEMLJA, GORI NEBO: Ovako je Treći raketni divizion VS neutralisao ciljeve VATROM IZ RAKETNOG SISTEMA PANCIR S1

Društvo

(VIDEO) DRHTI ZEMLJA, GORI NEBO: Ovako je Treći raketni divizion VS neutralisao ciljeve VATROM IZ RAKETNOG SISTEMA PANCIR S1

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković prisustvovali su gađanju ciljeva iz artiljerijsko-raketnih sistema PASARS i Pancir S1, koje su izveli pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva, u rejonu vojnog kompleksa "Pasuljanske livade".

Foto: Ministarstvo odbrane

 

Nakon gađanja, ministar Vulin je istakao da se Vojska Srbije svakodnevno priprema, vežba i obučava i koristi nova sredstva koja ima, kao što su jedan od najsavremenijih sistema protivvazduhoplovne odbrane - Pancir, ali isto tako i sistem domaće proizvodnje - PASARS.

"Mi se pripremamo i vežbamo, i to je posao vojske, ali ovo što ste danas videli je za nas od posebnog značaja, jer je ovo prvi put da Pancir gađa po ciljevima na zemlji, a nulta serija PASARS-a po ciljevima u vazduhu. Takođe, ovo je deo naše pripreme za veliku vežbu koju ćemo izvesti u oktobru i gde ćemo prikazati sve sposobnosti koje je Vojska Srbije uspela do sada da postigne", naglasio je Vulin.

Foto: Ministarstvo odbrane

PASARAS


Prema njegovim rečima, Vojska Srbije se neprekidno priprema i obučava.

Gađanju na Pasuljanskim livadama prisustvovali su i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković, zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović, komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstava brigadni general Tiosav Janković.

Protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem PASARS namenjen je za zaštitu kopnenih jedinica Vojske Srbije, prvenstveno oklopno-mehanizovanih i artiljerijsko-raketnih jedinica tokom izvođenja borbenih dejstava, kao i odbranu važnih objekata i instalacija od dejstva iz vazdušnog prostora, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Foto: Ministarstvo odbrane

PASARAS


Ovaj sistem efikasan je u borbi protiv bespilotnih letelica, borbenih helikoptera, krstarećih raketa, niskoletećih aviona, kao i za dejstva po ciljevima na zemlji i vodi.

Za razvoj složenog borbenog sistema PASARS zadužen je Vojnotehnički institut, a proces modernizacije sistema PASARS, koji treba da bude okosnica odbrane jedinica Kopnene vojske, značajno doprinosi povećanju operativnih sposobnosti naše vojske.

Foto: Ministarstvo odbrane

Pancir S!



Artiljerijsko-raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva Pancir S1 namenjen je za protivvazduhoplovnu odbranu značajnih objekata od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, kao i zaštitu PVO jedinica i sredstava ratne tehnike, precizira se u saopštenju.

Nabavkom ovog modernog artiljerijsko-raketnog sistema srednjeg dometa i modernizacijom raketnih sistema u upotrebi, značajno su povećane operativne sposobnosti protivvazduhoplovne odbrane, koja je garant sigurnosti i zaštite našeg neba i jedinica vojske od dejstava iz vazduha.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 3 godine

Sve je to ok, ali sa 38 000 aktivnog sastava od toga 10 000 u raznim komandama i jedinicama filozofije i birokratije...

Llubiša

pre 3 godine

BUK, FK 3, S300, još jedno desetak MiG-ova35, i Mig29, 15-bezpilotnih letilica, obavezno sčuženje vojnog roka, bar 12 meseci, pa da pričamo nešto.

POMRAČENjE UMA

pre 3 godine

Jesu li ispalili 1 (jednu ) raketu iz pancira. NE NARAVNO. Pucali iz mitraljeza iiii uaooooo drhti zemlja uuuuuuuu, ajd i nekako, al gori nebo.......zbog??? Zbog....retardi.....zbog....? Prejadni ste.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59