• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

21.09.2020

21:06

SRBIJA MENJA ZAKON, PO SVAKU CENU ŽELI DA VRATI DIGITALNE NOMADE! Na Baliju je 50.000 ovih stručnjaka, koji ostrvu mesečno donesu 65 MILIONA EVRA!

Društvo

SRBIJA MENJA ZAKON, PO SVAKU CENU ŽELI DA VRATI DIGITALNE NOMADE! Na Baliju je 50.000 ovih stručnjaka, koji ostrvu mesečno donesu 65 MILIONA EVRA!

Podeli vest

U cilju privlačenja digitalnih nomada da borave i rade iz Srbije, Ministarstvo za rad i zapošljavanje predložiće promenu dva zakona

Ministarstvo će ovo predložiti da bi im se pod uslovom da su pola godine imali bruto platu veću od 3.500 evra, omogućila radna viza na godinu dana.

Državna sekretarka Bojana Stanić za Tanjug kaže da je sigurno da digitalnih nomada, stranaca koji ovde žive a rade na daljinu za strane kompanije, ima i sada u Srbiji, ali su za sistem nevidljivi.

Dodaje da je početne korake u promeni regulative i privlačenju nomada do sada u Evropi imala Estonija, a da je u svetskim okvirima primer ostrvo Bali.

- Procena je da se u ovom trenutku na Baliju nalazi 50.000 digitalnih nomada. Ako oni potroše mesečno 1.300 evra tamo, država i ostrvo mesečno inkasiraju 65 miliona evra. Prilika je da Republika Srbija privuče digitalne nomade, jer imamo sve potencijale, možemo da izvršimo promociju naše države i da omogućimo tim ljudima da ovde rade - rekla je ona.

Izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima, procene su, mogle bi se dogoditi do kraja ove godine.

SRBIJA DOBILA RAT SA ZAGREBOM! PROPAST HRVATSKE STRATEGIJE OVLADAVANJA CRNOM GOROM! Naša zemlja je sada dominantna GEOSTRATEŠKA SILA u regionu!

- Mi bi verovatno bili prva zemlja u Evropi koja bi projekat viza za digitalne nomade realizovala do kraja. Jedini uslov za vizu bi bio da unazad šest meseci kod poslodavca za koga rade na daljinu imaju bruto mesečnu zaradu od 3,5 hiljada evra. Te da nemaju državljanstvo, niti prebivalište na teritoriji Srbije - rekla je ona.

Foto: Shutterstock

Promene zakona ove godine omogućile bi da već 2021. godine Srbija bude predstavljena kao zemlja koja privlači digitalne nomade.

NIJE TAČNO DA CRNA GORA MORA OSTATI U NATO U NAREDNIH 20 GODINA, ALIJANSU MOŽE DA ODJAVI ZA GODINU DANA! Pitanje je, naravno, hoće li to nova vlast i učiniti!

- Mislimo da je to šansa za američke firme budući da njihovi državljani ne mogu da rade preko turističkih viza. Smatramo da je to šansa koju treba sada iskoristiti - kaže ona.

Ideja o privlačenju digitalnih nomada rodila se posle uredbe o organizovanju rada donete za vreme vanrednog stanja koju su mnogi poslodavci u Srbiji iskoristili da organizuje rad od kuće, odnosno rad na daljinu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 3 godine

A da početak omogućite brzo i "bezbolno" otvaranje nerezidentnog žiro računa? Koliko zna,+m, to je trenutno nemoguće. U banci vas gledaju kao lopova i verovatno čim izađete, šalju razno raznim FATCA i sličnim CIA institucijama informaciju o takvom pokušaju...

Gargamel

pre 3 godine

Kakva budalastina. Treba doneti takav zakon da ovi naši ostanu ovde. A u sklopu toga i da drugi dođu ovde. Primera radi treba fri lensere osloboditi svih poreza i dažbina osim 20% PDVa do zarade od 2.000 € mesečno. Tako će mladi i stručni ostajati u zemlji i privlaciti veće kompanije da dođu. Sada moraju da otvore agencije, firme ili radnje i da plaćaju sve obaveze bez obzira dali imaju ili nemaju posla. Time se teraju u ilegalu oni koji naprave godišnje 2-3 hiljade evra. Kad plate sve njima ostane minimalac. Niko nije lud da radi za državne službenike koji imaju odlične plate a da on živi celu godinu sa 800 do 1200 €. A pritom ima obavezu sledeće godine da plaća dažbine projektovane na to koliko neko u državi smatra da on može da zaradi. A procenu radi nesposobni idiot koji ima vezu da se zaposli u državnoj službi. Isto važi za avio i kosmičku industriju i biotehnologiju. Neko će reći da se favorizuju tih par grana i da privrednici nisu ravnopravni. Da ali na taj način se gura tehničko tehnološki razvoj Srbije i privlače veliki igrači u zemlju. Mladi žele da rade i da se zabave i da žive samostalno. Znači da će trošiti ovde i povući celu privredu. A kroz kupovinu i zabavu dobar deo novca će ući i u budžet kroz PDV. Ja sam penzioner i nemam interes da favorizujem bilo koju granu privrede. Samo mislim da se ovako može Srbija podići na viši tehničko tehnološki nivo.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija