• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M.

30.09.2020

22:37

DR RADMILO PETROVIĆ, EPIDEMIOLOG SAVETUJE: Treba izabrati rusku vakcinu protiv korone

Društvo

DR RADMILO PETROVIĆ, EPIDEMIOLOG SAVETUJE: Treba izabrati rusku vakcinu protiv korone

Podeli vest

Odlična vest je da će građani Srbije moći da biraju koju vakcinu protiv koronavirusa žele da prime. Kada bih birao između ruske, kineske, britanske ili američke, izabrao bih rusku, zato što mislim da je najkompletnija, kaže naš priznati epidemiolog Radmilo Petrović!

Prema njegovim rečima, građani treba da izaberu cepivo na osnovu tehnologije po kojoj je napravljeno i samoj strukturi vakcine, a ne po zemlji gde je nastala.

- Ja bih lično zato primio rusko cepivo. Rusi imaju najveće iskustvo u tome, napravili su vakcinu za ebolu i jedan oblik SARS virusa. Imali su pozitivne i negativne situacije, iz kojih su mnogo naučili. Još pre 50 godina su radili žive vakcine, pomoću kojih su videli šta ne treba raditi. Kada se sve uzme u obzir, oni ispunjavaju najviše kriterijuma - objašnjava on i dodaje:
- Kako bismo se sami opredelili, potrebno je da znamo kakva je tehnologija pomoću koje je vakcina napravljena. Po tome su prednjačili Amerikanci, Rusi, Kinezi i Englezi. Čini se da su Francuzi ispali iz ove trke, iako se dugo činilo da imaju najmoderniju tehnologiju koja im omogućava proizvodnju. Kinezi su prvi reagovali, ali nemaju tehnološkog iskustva u ovoj oblasti.

Foto: Printscreen You Tube rts

Petrović ističe da vakcinu treba odabrati prema strukturi prema kojoj je napravljena.

- To može da bude mrtva, živa, ili hibridna vakcina. Najjednostavnija je mrtva, jer su manje mogućnosti za komplikacije. Od žive vakcine je najveća opasnost od komplikacija. Najbolja je ona koja se daje od samog antigena. Sigurnije je kada se daje u dve doze, jer samo jedna doza ne može da obezbedi zaštitu. U kojem obliku će se vakcina koristiti, još je diskutabilno, ali je najbolja kombinacija vakcine koja se dobija injekcijom i udahom. Ona može da se daje kao injekcija u mišić i putem udaha. Najbolje je kada se injekcija dopunjuje vakcinom koja se udiše, jer se zaštita stvara putem aerosola. Iako se dobro pokazala, vakcina koja se udiše nikada nije zaživela. To je šteta, zato što ona sprečava infekciju, a ne samo komplikacije - rekao je on.

Foto: Reuters

Koja vakcina je najbolja, saznaćemo za šest meseci do godinu dana nakon primanja, kada se izmeri imunitet i zaraza kod svih koji su primili različite vakcine.
- Onda će se znati koja je dala najveći procenat zaštite. Do tada će sve biti samo nagađanja. Teško je govoriti unapred šta će da bude. Ipak, svaka vakcina je bolja od korone i nijedna nije dala neželjene pojave u velikom procentu - napomenuo je Petrović.

Lončar: Nabavićemo sve vakcine koje su bezbedne


Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će država nastojati da nabavi sve relevantne vakcine, koje će proći detaljnu proveru u našoj zemlji.
- Ako bude više vakcina protiv kovida koje ispunjavaju standarde, nabavićemo ih sve, pa će građani moći da biraju koju žele da prime. Neki ljudi će sigurno reći da neće primiti kinesku ili rusku vakcinu, zato će građani Srbije imati sve vakcine koje ispunjavaju uslove, vakcinacija će biti besplatna i neće biti obavezna - rekao je ministar.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 3 godine

Ako treba i rusko govno profesore..nije problem

Maja

pre 3 godine

Ako pokušavate sa izrazom “cepivo” da budete pametniji- varate se ! Lepo, po srpskom “ vakcina” !

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija