• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.10.2020

21:27

DOBITNIK NAGRADE "DRAGIŠA KAŠIKOVIĆ" ALEKSANDAR APOSTOLOVSKI: Umesto da se množimo, mi se delimo! odeljeni, i dalje smo zamorčići za nekog budućeg Arčibalda!

Društvo

DOBITNIK NAGRADE "DRAGIŠA KAŠIKOVIĆ" ALEKSANDAR APOSTOLOVSKI: Umesto da se množimo, mi se delimo! odeljeni, i dalje smo zamorčići za nekog budućeg Arčibalda!

Podeli vest

Dobitnik ovogodišnje nagrade Srpske reči “Dragiša Kašiković” za je novinar i kolumnista “Politike” Aleksandar Apostolovski

U obrazloženju nagrade se navodi da mu je priznanje dodeljeno za visoko profesionalno umeće, istraživačko i analitičko novinarstvo, kao i za objektivnost, autentičnost, britkost, nezavisnost, nepristrasnost i hrabrost u objavljivanju informacija i stavova.

O dobitnicima je odlučivao žiri u sastavu Aleksandar Čotrić, Gančo Savov i Miodrag Jakšić.

OBRAĆANjE ALEKSANDRA APOSTOLOVSKOG:

Od kad smo nastali, nismo se sastavili. I takvi smo ostali: posvađani, rastavljeni, zakrvljeni i nikad zakrpljeni. Da li je onda sudbina Dragiše Kašikovića, u noći između 18. i 19. juna 1977. godine,  mogla da bude drugačija? Nije, jer da je drugačije, ne bismo opstali ovakvi kakvi smo. 

Srbi, jednostavno, nemaju smisla za metamatiku. Umesto da se množe, oni se dele. Umesto da nas je sve više, sve nas je manje. 

U toj večnoj računskoj operaciji kojoj se ne nazire kraj i niko ne može da se seti kada je zapravo počela, a tu jednačinu nisu smislili ni Tesla, ni Pupin, ni Milanković, ni Mika Alas, neki ipak ostanu kao celi brojevi, ako ih posluži sreća. Mnogi su završili kao decimale, odnosno, kao komadići. 
Usud uklete srpske matematike niko nije uspeo da dešifruje. Slutim da ni veštačka inteligencija neće biti te sreće. Pobeći će od nas što dalje, jer ćemo sve te moćne algoritamske siteme pretvoriti u besne robote koji će tako strasno želeti da se samounište. 

Videćete, postaće ta superbića, čim zavire ovamo, karađorđevićevci i obrenovićevci, pašićevci i apisovci, četnici i partizani, Latinka i Dobrica, slobisti i antislobisti, vučićevci i antivučićevci, zvezdaši i partizanovci. Jedni će da stave pekokraku, drugi kokardu.   

Apsurd srpske jednačine jeste taj da onaj koji je reši, neće dobiti Nobela za matematiku, nego za medicinu. Arčibald Rajs je znao ponešto o tome. Došao je kao forenzičar, hemičar i kriminolog, a postao najveći srpski psihoterapeut. Ničemu nas nije naučio. Podeljeni, i dalje smo zamorčići za nekog budućeg Arčibalda. 

Zahvaljujem se žiriju na nagradi, ne zato što je zaslužujem, već zato što su na dobrom tragu da dođu do rešenja. Četnici dodeljuju nagradu partizanu! Očekivano od vas, u srce ste me uboli!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 3 godine

Ima mnogo vise toga sto na spaja gde god da se nalazimo. Ali nasih ima mnogo kojima je dovoljno da im neprijatelj pruzi casicu rakije (koja jedva da lici na rakiju) pa da postanu njihovi najveci prijatelji a sve sto rade Srbi da bude lose.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija