• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

10.10.2020

09:37

DANAS SU MIHOLJSKE ZADUŠNICE Ove dve stvari ponesite u crkvu za pokoj duše najmilijih

Društvo

DANAS SU MIHOLJSKE ZADUŠNICE Ove dve stvari ponesite u crkvu za pokoj duše najmilijih

Podeli vest

Pravoslavni hrišćani obeležavaju danas Miholjske zadušnice. Izlazi se na groblja, gde se, prema tradiciji, pale sveće na grobovima najbližih.

U znak sećanja na Veliku subotu, kada je Isus Hrist sahranjen i sišao u Ad, ovaj dan u sedmici, posvećen je preminulima.

Na današnju liturgiju poželjno je da ponesete kuvano žito i crno vino, kao i da nabavite sveću za žito i po svećicu za svakog upokojenog. Njih može da zameni i jedna veća sveća, koja se pali za sve.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

 

Svake subote liturgijski se sećamo onih koji više nisu sa nama. Posebno se izdvajaju četiri zadušna dana - subote uoči Vaskršnjeg posta, praznika Svete Trojice, Mitrovdana, i današnja, uoči Miholjdana.

Molitvama, paljenjem sveća, parastosima i pomenima, sećamo se preminulih srodnika, prijatelja i poznanika i molimo Gospoda za pokoj i mir njihovih duša. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija