• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic.rs

11.10.2020

08:56

KOEFICIJENT DOKTORA KONA ULIVA STRAH! Danas je bilo manje novoobolelih, ali jedna brojka pokazuje OZBILJNOST SITUACIJE!

Društvo

KOEFICIJENT DOKTORA KONA ULIVA STRAH! Danas je bilo manje novoobolelih, ali jedna brojka pokazuje OZBILJNOST SITUACIJE!

Podeli vest

Koliko brzo celokupna epidemiološka slika može da se promeni najbolje pokazuje odnos broja testiranih i zaraženih odnosno tzv. Konov koeficijent, koji je u poslednjih desetak dana drastično skočio

Broj novoobolelih od korona virusa u Srbiji poslednjih dana je trocifren, Beograd je označen kao glavno žarište, a nadležni upozoravaju na poštovanje epidemioloških mera i pojačanu kontrolu kako ne bi došlo do dramatičnijeg pogoršanja situacije.

Prema poslednjim podacima, za 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 4.976 osoba, njih 168 bilo je pozitivno. Ako uporedimo poslednje podatke broja testiranih i zaraženih dobićemo Konov koeficijent od 3,38 odsto! A samo desetak dan ranije, tačnije 29. septembra bilo je tek 0,88, veoma blizu čarobne granice od 0,5% koja se označava kao idealna.

Jeste da smo 5. oktobra imali manji broj zaraženih (51), ali je i manje ljudi testirano, te zato i Konov koeficijent nije najmanji za ovaj datum. Treba uzeti u obzir i da je 5. oktobar bio ponedeljak, a praksa je da se za vikend za testiranje javlja manji broj ljudi.

Foto: Beta

Broj zaraženih je i proteklih dana u porastu, a Konov koeficijent je sada dostigao vrednost preko 2%, što uopšte nije dobro, a na tu cifru je ranije i upozoravao dr Predrag Kon.

Inače, današnjih, 3,38 odsto najveći je broj još od 13. septembra kada je iznosio 3,5%, odnosno drugi najviši u poslednja dva meseca.

Koliko je važan Konov koeficijent

Pri kraju prvog talasa korona virusa, dr Predrag Kon je rekao "da ćemo o ukidanju vanrednog stanja i ukidanju restriktivnih mera moći da razgovaramo kada ovaj brojka padne ispod pet odsto". Sa druge strane vreme za pooštravanje mera je kada "Konov koeficijent" dostigne vrednost veću od dva.

SITUACIJA U BEOGRADU SE POGORŠAVA, PRETI DA POSTANE NEPOVOLJNA! Doktor Kon OŠTAR: Posle 23 časa mogu raditi samo ove DVE DELATNOSTI!

- Kada broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih spadne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje - rekao je dr Predrag Kon u trenutku kada smo mislili da je prvi talas korone prošao.

Kako sada stvari stoje, daleko smo od željenih 0,5 odsto, a toj cifri ne ide u prilog najava, članova Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19, koji upozoravaju da nam sledi jesenji pik čiji bi udar mogao da se oseti već za sedam do deset dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Predlozi Za Rutinsku Proveru

pre 3 godine

1. Утврдити токове новца од продаје маски. 2. Утврдити има ли елемената угрожавања живота неувођењем карантинских мера, што је довело до знатно више стопе умирања у односу на земље које спроводе карантин. 3. Утврдити има ли елемената ширења панике у начину спровођења мера.

Milutin

pre 3 godine

Od svega treba najviše da zabrinjava starosne grupe obolelih koje se kreću u rasponu od 20 do 40 godina. To su roditeljske starosne grupe. Od 1. talasa, koji je najviše pogađao staru populaciju, preko ovog trećeg "roditeljskog" talasa, ugrožene grupe se kreću ka deci. Hoćemo li se urazumiti i prestati sa neodgovornim ponašanjem. Bitka protiv korone se ne dobija u bolnicama već na ulici. Bolnice leče naše neodgovorno ponašanje. Sveukupnost mera mora da se ostvaruje od vlasti do svakog pojedinca u svakoj situaciji. Ako maska nije i na nosu, da bi lakše disali lakše i virus prodire u nas.

Bez Karantina Ne Valja

pre 3 godine

То је нагађање. Ко то може знати да ли су деца пренела родитељима, или родитељи деци. Најзад, зашто би родитељи заразили само децу, а не би заразили и своје родитеље, односно бабе и деде. Или то значи да ће родитељи да заразе унуке, па ће унуци да заразе своје прародитеље. Оно што није нагађање, то је да су у Шпанији, Француској, Италији, Немачкој, и на сличним местима маске обавезне, а корона галопира у таласима. То је тако, и не може се порећи. Такође, није нагађање, и непорециво је, да нема короне тамо где се спроводи карантин, као на Новом Зеланду, у Кини, у Вијетнаму, и на сличним местима. На Новом Зеланду маске, колико ја знам, никада нису биле обавезне, а нису ни сада. У Кини, пошто је корона сузбијена, маске, на пример, нису обавезне више у Вухану - може се проверити на интернету. Генерално, ради се о питању да ли су важнији профити буржуја или људски животи. Коме су важнији профити буржуја, он углавном спроводи политику маскирања, а коме су важнији људски животи, он претежно спроводи политику карантина. То је моје мишљење.

doktor kongele

pre 3 godine

Konov koeficijent?! Neko bi pomislio da je u pitanju neki pravi strucnjak, naucnik!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija