• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C. - M. M. D.

14.10.2020

23:35

PORESKA PROVERAVA INTERNET ZVEZDE! Otkrivene milionske uplate iz inostranstva na koje se ne plaća porez

Društvo

PORESKA PROVERAVA INTERNET ZVEZDE! Otkrivene milionske uplate iz inostranstva na koje se ne plaća porez

Podeli vest

Svi koji zarađuju preko Jutjuba, Instagrama, Tik toka, Fejsbuka i drugih društvenih mreža, kao i oni koji preko interneta rade za klijente u inostranstvu ili izdaju stanove na dan, moraće da plate porez na skrivene prihode

Svi koji zarađuju preko Jutjuba, Instagrama, Tik toka, Fejsbuka i drugih društvenih mreža, kao i oni koji preko interneta rade za klijente u inostranstvu, izdaju stanove na dan ili se klade preko interneta, moraće da plate porez na skrivenu zaradu!

Poreska uprava Srbije otkrila je da postoje milionske uplate iz inostranstva fizičkim licima na koje nije plaćen porez, pa je poslednji put upozorila sve da plaćaju obaveze prema državi ili će u suprotnom biti rigorozno kažnjeni!

Skrivena zarada


Reč je pre svega o sve brojnijim internet zvezdama, takozvanim jutjuberima, influenserima, tiktokerima, koji zarađuju na desetine hiljada evra mesečno iz inostranstva, a to ne prijavljuju i ne plaćaju obaveznih 20 odsto poreza na dohodak. U ovu grupu poreskih neplatiša spadaju i oni koji pružaju razne vrste usluga poput razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranih jezika, organizacije različitih promocija, grafičkog dizajna, ali i oni koji se bave internet klađenjem.
 

Kako prijaviti porez

Poreska uprava je obavestila sve da dodatne informacije mogu da dobiju pozivanjem kontakt-centra na brojeve telefona: 011/33-10-111 ili 0700/700-007 ili neposredno na šalterima "Vaš poreznik" u filijalama Poreske uprave.

- Na osnovu podataka o uplatama iz inostranstva i njihovim poređenjem sa podnetim poreskim prijavama o obračunatom i plaćenom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na zaradu ili drugu vrstu prihoda fizičkog lica, ustanovili smo visoku stopu nepoštovanja poreskih propisa i identifikovali smo te osobe. Poreska uprava Srbije ih poziva da obračunaju porez i doprinose sa pripadajućom kamatom i izmire svoje zakonske obaveze. Time će izbeći prekršajnu odgovornost - upozoravaju iz Poreske uprave.

Obaveza prema državi


Poreski stručnjak Ivan Raonić kaže za Informer da je svako ko zarađuje novac iz inostranstva u obavezi da plati porez na dohodak, ali da se to do sada nije kontrolisalo i da je krajnje vreme da se izmeni ovakva loša praksa.
 

Ko ne plaća porez

* Jutjuberi
* Influenseri
* IT stručnjaci koji rade na razvoju softvera
* Prevodioci
* Privatni profesori stranih jezika
* Grafički dizajneri
* Organizatori promocija
* Onlajn kockari
* Izdavaoci "stana na dan"

- Ovo je problem koji se događa godinama unazad. Po Zakonu je i više nego jasno da postoji obaveza da se prihodi prijave. Svako ko ostvaruje prihod iz inostranstva ili u inostranstvu mora na to da plati porez na dohodak, koji iznosi 20 odsto. U zavisnosti od vrste uplate nekada moraju da se uplate i doprinosi, ali je porez na dohodak svakako nešto što je obavezujuće. Čak i banke poslednjih godina imaju obavezu da dostavljaju izveštaje o prihodima i uplatama iz inostranstva i one to rade, ali se time niko nije bavio, niti se to kontrolisalo i obrađivalo. Ovim se gubi novac u budžetu koji nije nimalo mali. Uz to, moralno nikako nije u redu da ljudi koji ovde rade i zarađuju moraju da plaćaju sve obaveze, a neko ne mora ništa. Zamislite nekoga ko u Srbiji zarađuje 400 evra mesečno i uredno mu se naplaćuje svaki namet, a sa druge strane imate te jutjubere i influensere koji zarađuju na desetine hiljada evra i na to ne moraju ništa da plate. To je zaista nepravedno i takva praksa mora da se promeni - objasnio je Raonić.

Ruža Rupić: Imam knjigovođu



Influenserka Ruža Rupić kaže za Informer da je ona izmirila sve obaveze prema državi, pa se samim tim ne plaši da će poreski službenici moći da joj napišu prekršajnu prijavu.
- Ja imam svoj biznis od svoje 18. godine i kao svaki ozbiljni preduzetnik imam otvorenu firmu i svog knjigovođu koji vodi računa o finansijama, plaćanju poreza i svom papirologijom koja mi je potrebna. Danas, konkretno, nisam proveravala sanduče tako da ne znam da li mi je stiglo neko saopštenje vezano za porez, ali verujem svojim najbližim saradnicima i mislim da sam "čista" - kaže Rupićeva.

SaraTKD7: Lična stvar


Influenserka Sara Damnjanović, koja ima najviše pratilaca na mreži Tik tok u Srbiji, nije želela da komentariše da li plaća porez.
- Vaše pitanje nije primereno i zašto bi to nekog zanimalo? Ovo nije pitanje kojim bi trebalo da se bave novinari, to je lična stvar! Ne želim da govorim o tome koliko ja zarađujem i koliko plaćam porez - rekla je izrevoltirana influenserka.

 

Najpopularniji na Instagramu    (broj pratilaca)

* Baka Prase (1.000.000)
* Zorannah (890.000)
* Cale (805.000)
* Jana Dačović (767.000)
* Marija Žeželj (673.000)
* Čoda (627.000)
* Sara TKD (588.000)
* Stuberi (477.000)
* Sara Jo (412.000)
* Ruža Rupić (386.000)
* Dunja Jovanić (253.000)

Foto: Instagram/Baka Prase

Najveće domaće Jutjub zvezde

jutjuber broj pratilaca
1. Muđa 1.475.209
2. Baka Prase 1.201.586
3. Serbiangamesbl 1.059.027
4. Dex Rock 911.203
5. Stuberi 869.323
6. Đota freestyle 777.707
7. Full burazeri 757.158
8. Anđela i Nađa 669.722
9. Janko 649.135
10. Jana Dačović 622.124



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija