• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

19.10.2020

22:24

SRBISLAV JE UZEO PORODILJSKO ODSUSTVO, a koleginice su uputile poruku njegovoj ženi! KOLIKO ČESTO SE OVO U SRBIJI DEŠAVA?!

Društvo

SRBISLAV JE UZEO PORODILJSKO ODSUSTVO, a koleginice su uputile poruku njegovoj ženi! KOLIKO ČESTO SE OVO U SRBIJI DEŠAVA?!

Podeli vest

Mada je broj tata na porodiljskom u 2019. skoro dvadeset puta veći u odnosu na period od pre deset godina, ovo je u Srbiji retka pojava. Roditelji se odlučuju na to ukoliko majka bolje zarađuje, pa da ne izostaje s posla

Tokom prošle godine, 328 očeva u Srbiji otišlo je na porodiljsko bolovanje umesto mama, pokazuju podaci Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja!
Primera radi, u skandinavskim zemljama, kao što su Švedska i Finska, svaki četvrti tata uzima takozvano porodiljsko odsustvo.

 
Blago tvojoj ženi


Koleginice su mi govorile "Blago tvojoj ženi, moj prstom nije mrdnuo..."
Srbislav Antonijević iz Kraljeva

 


I mada se u Evropi porodiljsko odsustvo očeva promoviše kao deo mera i kampanja za ravnopravnost polova, u Srbiji se tate na ovaj korak odlučuju najčešće ukoliko majka ima bolju platu, pa se više isplati njegovo odsustvo sa posla.

Neprijatno?!

Moguće je da postoji i doza neprijatnosti kako će na tu odluku gledati nadređeni i kolege
Stefan Salom


To svedoči i primer i Srbislava Antonijevića iz Kraljeva, koji je preuzeo porodiljsko bolovanje od svoje supruge Nataše.
- Razlog što sam ja otišao na porodiljsko je pragmatičan, čisto finansijske prirode, dakle, uzeo sam ga iz dobrobiti za porodicu. Supruga je neposredno pred porođaj dobila visoko zvanje u svojoj struci, a time i veću platu, tako da smo manje bili na gubitku ako ja koristim bolovanje - priča Srbislav, ali ističe i da mu je period porodiljskog odsustva, koji naš zakon tretira kao odsustvo radi nege deteta, jedan od najlepših u životu.

Foto: Pixabay


Kako kaže, i sin i on su uživali dok su mu supruga i starija ćerka Srna bile okupirane sopstvenim obavezama.
- Iza mene je divan period! Šta ima lepše od toga nego da provodiš dan sa svojim detetom, igraš se s njim, gledaš kako raste, jede, spava... Uživali smo moj sin i ja. Sa druge strane, svi koje znam pozitivno su reagovali na tu supruginu i moju odluku. Neki su to propratili rečima "blago tebi, godinu dana ćeš biti sa detetom", a koleginice su mi govorile "blago tvojoj ženi, moj prstom nije mrdnuo..." - kaže Srbislav, i napominje da se odlično snašao u svim poslovima oko bebe jer je, iako je radio, aktivno učestvovao i u odgajanju starije ćerke Srne, za koju je na porodiljsko išla supruga Nataša.


Primer kolegama
Jedan od očeva koji su u 2019. bili "na porodiljskom" jeste i Stefan Salom, direktor razvoja i jedan od osnivača "Infostuda". On je, doduše, svega dva meseca bio na toj vrsti bolovanja.


Stefan je u jednom intervjuu naglasio da se sa suprugom nije zamenio zbog "punijeg kućnog budžeta", što je i najčešći razlog odlaska muškaraca u Srbiji na porodiljsko, već je hteo da pruži ženi priliku da se, bar nakratko, posveti sebi, ali i da kako muškarcima u "Infostudu", tako i ostalima u Srbiji pokaže da je to u redu.
- Verujem da mnogi muškarci i ne znaju da imaju to pravo. Zatim, dosta se retko drugi očevi odlučuju za to, pa je mnogima i koji znaju, verovatno, neprijatno da se odluče za to jer su u manjini. Moguće je da postoji i doza neprijatnosti kako će na tu odluku gledati nadređeni i kolege, da li će smatrati da je to u redu jer je to "posao za mame". A sigurno je i da ima onih koji to ne žele i ne bi voleli ni da se nađu u situaciji u kojoj se u toj meri brinu o svom detetu što je, po mom mišljenju, šteta, jer na taj način propuštaju da se na jedinstven način povežu sa svojim detetom - rekao je Stefan.
 

Jednostavna procedura

Prema zakonu, porodiljsko bolovanje u Srbiji očevi mogu da "preuzmu" od majki kad beba napuni tri meseca. Dokumenta koja otac prilaže da bi ga otvorio ista su kao kada ga otvara majka. Jedina razlika je što tate moraju u pismenoj formi dostaviti i "sporazum da majka prenosi na oca odsustvo radi nege deteta".

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija