• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

21.10.2020

18:29

OVDE JE BILO RUGLO, A SADA NIČE NAJVEĆA KOVID USTANOVA U ZEMLJI! I NE SAMO TO! Pogledajte kako izgleda i šta će sve imati kovid bolnica u Batajnici! (VIDEO/FOTO)

Društvo

OVDE JE BILO RUGLO, A SADA NIČE NAJVEĆA KOVID USTANOVA U ZEMLJI! I NE SAMO TO! Pogledajte kako izgleda i šta će sve imati kovid bolnica u Batajnici! (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Srbija 1. decembra dobija najveću i najmoderniju kovid-bolnicu u regionu u kojoj će moći da se leči čak 1.000 teških i poluteških pacijenata obolelih od koronavirusa!

Reporteri Informera uputili su se juče u Batajnicu u obilazak radova, da se uverimo hoće li sve biti spremno do roka koji je postavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne bi li Srbija spremno dočekala treći i najteži udar koronavirusa.

Kako smo se uverili na terenu, na Batajničkom drumu munjevitom brzinom niče novi zdravstveni centar koji se prostire na neverovatnoj površini - 21.000 kvadrata. Pre samo dva i po meseca, ovde se nalazila livada, a za 40 dana bolnica će primiti prve obolele od kovida.

Naša ekipa nenajavljeno je obišla gradilište zajedno sa državnim sekretarom u Ministarstvu zdravlja Mirsadom Đerlekom. Na licu mesta zatekli smo 650 radnika domaće firme "Termomont", a kako nam je objasnio šef gradilišta Nemanja Jevtić, radi se u tri smene, punim kapacitetom.


- Objekat ima tri dela, odeljenje intenzivne, poluintenzivne nege i dijagnostički centar, gde će biti smeštene angio sala, operacione sale, porođajna sala, skeneri... Radi se od najkvalitetnijih materijala, ova bolnica će trajati večno! Svaka soba u intenzivnoj nezi ima otvor za respirator i kiseonik... Na vrhu objekta će se nalaziti takozvana zelena zona. To gradimo prvi put u Srbiji, za smeštaj medicinskog osoblja. Oni će posebnim liftom dolaziti do zelene zone, tu oblačiti skafander i zaštitnu opremu, prolaziti kroz dezobarijere i tek tada pristupati bolesnicima. Ovo je jako bitno jer će dodatno zaštititi naše lekare, ali i pacijente - objašnjava Jevtić.

Đerlek za Informer kaže da je država u ovu bolnicu uložila oko šest milijardi dinara.
- Oko četiri milijarde je država uložila u radove u bolnici u Batajnici, a još dve milijarde u njeno opremanje. To pokazuje snagu naše države i našeg zdravstva. Reč je o multifunkcionalnom objektu, koji će prvo primati obolele od kovida, ali će biti na raspolaganju svim drugim bolesnicima. Ona će mnogo značiti da se naši drugi zdravstveni objekti rasterete i izađu iz kovid sistema i budu na raspolaganju pacijentima. Prvi put imamo bolnicu sa 250 ležajeva intenzivne nege i 750 ležajeva poluintenzivne nege. To je ogroman broj, ništa slično ne postoji u regionu - kaže Đerlek, koji nije krio oduševljenje dinamikom izvođenja radova.

 

Kovid-bolnica u brojkama

21.000 kvadratnih metara
250 ležajeva intenzivne nege
750 ležajeva poluintenzivne nege
1. 12. rok je za završetak bolnice
6 milijardi dinara država ulaže u bolnicu
650 radnika je angažovano na gradilištu




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Potencijalna pacijentkinja lep

pre 3 godine

Tako sam srećna zbog ovako lepe bolnice. Sa odeljenja na odeljenje će voziti autobuščić na baterije "Vrabac" izum našeg pametnog zamenika gradonačelnika Beograda, uvaženog i ponizno poštovanog Gorana Vesića,tako da neće morati da se pešački. Pored bolnice će biti ledena dvorana za hokej i sličuganje, kao i tereni za košarku, rukomet, tenis, a i bazen i za plivanje i wellness, tako da će pacijenti srećni i zadovoljni, i neće poželeti da izađu iz bolnice.super

Slavko

pre 3 godine

Od kada su ove prikazane fotografije? Ako su ovih dana, onda i da sam i najveći optimista shvatio bih da je termin prvi decembar nemoguć!

Dragana

pre 3 godine

To je divno, ali ko ce da radi u toj bolnici, mi nemamo dovoljno medicinskog kadra za rad na intenzivnoj nezi, anesteziologa, otisli su u inostranstvo. Sama zgrada ne znaci nista, a ne cujem da se prica da se prima novi zdravstveni kadar, a ovde trebaju oni sa velikim iskustvom i znanjem, a mi i po dosadasnjim bolnicama nemamo dovoljno strucnih zdravstvenih radnika.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija