• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

22.10.2020

07:57

SRBIJA JUČE OBORILA CRNI REKORD, HOĆE LI BITI UVEDENO OGRANIČENJE KRETANJA? Danas zaseda Krizni štab, ovo su MOGUĆE MERE

Društvo

SRBIJA JUČE OBORILA CRNI REKORD, HOĆE LI BITI UVEDENO OGRANIČENJE KRETANJA? Danas zaseda Krizni štab, ovo su MOGUĆE MERE

Podeli vest

Imunolog, član Kriznog štaba Srđa Janković potvrdio je Tanjugu da će danas biti održana sednica Kriznog štaba, i naveo da se prati epidemiološka situacija u zemlji i da će se u skladu sa tim dalje reagovati, ali da se mere poput ograničenja kretanja sada ne razmatraju.

Janković je rekao da je jedna od mogućnosti da se uvede obavezan PCR test za ulazak u Srbiju, ali i istakao da će se više o tome znati nakon današnjeg sastanka Kriznog štaba.

"U ovom trenutku još nisu konkretne dodatne mere u razmatranju, ali mere će pratiti situaciju. Jedna od mogućnosti je da se uvede negativan PCR test za ulazak u Srbiju, ali koliko je realna, ne mogu da kažem pre sastanka", rekao je Janković.

U Srbiji je juče registrovan najveći broj zaraženih u jednom danu od početka epidemije koronavirusa! Za samo 24 sata potvrđeno je 512 novih slučajeva zaraze, od 7.425 testiranih. Stoga je i drastično skočio udeo zaraženih u odnosu na testirane, pa je sa 4,5, koliko je bio u utorak, juče iznosio čak 6,9 odsto.

Foto: Marko Đoković

 


 

Da je ovo vrhunac epidemije u Srbiji, potvrđuju i podaci koji pokazuju da smo 26. jula imali tada rekordnih 467 zaraženih, a pre toga 445 obolelih zabeleženo je 16. aprila. Posebno zabrinjava činjenica i da se povećava broj pacijenata koji zahtevaju bolničko lečenje i veštačku ventilaciju.
- U bolnicama širom zemlje trenutno se nalazi 490 pacijenta, dok je njih 27 na respiratoru sa teškom kliničkom slikom. Nažalost, od poslednjeg izveštaja preminula je i još jedna osoba, pa je ukupan broj pacijenata koji su izgubili bitku sa ovom zarazom 781. Procenta smrtnosti je 2,1 odsto - kažu u Ministarstvu zdravlja.

Opaka korona steže obruč i u zemljama u komšiluku, ali i u Evropi, gde se svakodnevno beleže crni rekordi po broju obolelih i umrlih.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u sredu uveče da je broj novozaraženih u zemlji uznemirujući i da je današnji sastanak Kriznog štaba nephodan kako bi se utvrdile dalje mere u borbi sa korona virusom, navodeći da je izvesno uvodenje obaveznih PCR testova za sve koji ulaze u Srbiju.

"Broj novozaraženih je uznemirujući i moraćemo sutra da se sastanemo i porazgovaramo o svemu. Jasno je da mere mogu biti samo restriktivnije, a takođe i kontrola isto mora da se pojača, ne zbog sankcija građana, već da bi se angažovao svaki deo svake institucije i ustanove", rekao je on.
 

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović smatra da obavezan test treba da bude uslov čak i za naše državljane zbog sve gore epidemiološke situacije.
- Očekivali smo porast zaraženih jer već mesec dana bukti epidemija oko nas. U poslednjih 15 dana stanje je sve teže u susednim zemljama. Zato ćemo danas odlučivati da li ćemo uvoditi neke mere da bismo se zaštitili. Najverovatnije će to biti neophodan PCR ili serološki test za ulazak u Srbiju. Ja bih to tražio za strane, ali i za sve naše državljane! Ljudi iz Vranja, Bujanovca, Preševa svakodnevno prelaze u Makedoniju da kupuju gorivo, švercuju, trguju... A u Makedoniji bukti korona! I Hrvatska, Bugarska i Crna Gora imaju ogromno povećanje zaraženih, što je veliki rizik za Srbiju - ističe dr Tiodorović.

Foto: Printscreen

 


On naglašava da svi moramo dobro da se pripremimo za ono što nas očekuje krajem godine.
- U Evropi korona bukti, imamo epidemiju koja je ponovo u talasu. U našoj zemlji glavni udar očekujemo u novembru ili decembru kada će delovanje virusa biti najjače. Ovo je jedna teška situacija, koja isuviše dugo traje. Ovaj deo Evrope ušao je u osmi mesec epidemije, što je izazvalo i ozbiljan premor zdravstvenog sistema, koji se nalazi na ivici izdržljivosti. Zato moramo da budemo odgovorni i da poštujemo sve mere - napominje doktor Tiodorović.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija