• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

23.10.2020

11:28

BEOGRAĐANKA NADA REŠILA MISTERIJU POSLE 30 GODINA Evo zbog čega je Gadafi došao sa kamilama u Beograd i šta ga je TADA NALJUTILO

Društvo

BEOGRAĐANKA NADA REŠILA MISTERIJU POSLE 30 GODINA Evo zbog čega je Gadafi došao sa kamilama u Beograd i šta ga je TADA NALJUTILO

Podeli vest

Medicinska sestra Nada Sekulić, koja je svojevremeno brinula o libijskom vođi Muameru el Gadafiju i njegovoj porodici, i ove godine je, na devetogodišnjicu njegovog surovog ubistva, objavila čitulju u više beogradskih novina kao znak poštovanja i sećanja na velikog čoveka, državnika i iskrenog prijatelja srpskog naroda!

Ova Beograđanka je od 1985. do 1987. godine bila glavna medicinska sestra u bolnici "Ajda" u Tripoliju, gde su se isključivo lečili članovi porodice Gadafi. Za sve to vreme, nijednog trenutka se nije od njih odvajala, sa njima je živela, putovala, radovala se, tugovala, zbog čega joj je Gadafi dodelio nezvaničnu titulu "ćerka Libije".

Voleo Srbe

Kako je isticala, posao glavne sestre i negovateljice dobila je sasvim slučajno, a glavna prednost je bila to što je Srpkinja.
- U Libiju sam stigla kao medicinska sestra 1985. godine preko Zavoda za tehničku saradnju sa prijateljskim nesvrstanim zemljama. Dva meseca sam radila u bolnici u Bengaziju, da bi jedno veče u oktobru došao blizak Gadafijev saradnik i rekao mi da je odlučeno da budem deo njegovog medicinskog tima. Osetila sam strepnju, strah, paniku... Ipak, nikad neću zaboraviti trenutak kada smo upoznala tog divnog čoveka. Ušao je sa širokim osmehom i pružio mi ruku. Posle samo sekund imala sam osećaj da pričam s najrođenijim. Mnogo je voleo i cenio Srbe, čak toliko da su mu oni vozili decu u školu, konobar i kelner su mu bili Srbi - priča Nada Sekulić.

Foto: Printskrin pink.rs

Nada Sekulić


Kaže da joj je taj period jedan od najlepših u životu, a porodicu Gadafi pamti samo po dobru. Zato ju je duboko potreslo svirepo ubistvo Muamera el Gadafija i njegovog sina Mutasima, koje se dogodilo 20. oktobra 2011. godine.
Nada nije želela jasno da kaže da li je sada u kontaktu sa preživelim članovima porodice Gadafi.
- Meni je, kao njihovom prijatelju, najbitnije da su oni svi zaštićeni, ali da li održavamo kontakt, to je najmanje bitno... Da Gadafi nije bio ponosan kao što jeste, verovatno bi i on sad negde bio sa njima. Bio je inteligentan za sve samo ne za sebe. Mnogi su mu nudili azil kada su počeli nemiri u Libiji, ali nije želeo da ustukne. Voleo je Libiju, Libijce i ostao je tu i uz njih, nažalost, do kraja - ističe Nada.
Kako kaže, za vreme Gadafijeve vladavine, svi koji bi sklopili brak dobijali su po 50.000 dolara, majke su dobijale po 5.000 dolara za svako novorođeno dete, svako ko završi fakultet dobio je posao, zdravstvo, školstvo, sve je bilo besplatno.
- Uvek pričam, dabogda svaka država imala "diktatora" kao što je bio Gadafi - kaže gospođa Nada za Informer.

Istina o kamilama


Nada Sekulić kaže da je tačno da je Muamer el Gadafi u Beograd 1989. došao s kamilama, što je izazvalo podsmeh cele Evrope, ali i tadašnje Jugoslavije.
- Nije on dovezao te kamile zbog kamiljeg mleka bez kojeg, navodno, nije mogao, već da ih pokloni beogradskom Zoo-vrtu. To su bile posebne vrste kamila, koje nijedan zoo-vrt tada u Evropi nije imao. Uvredili su ga napisi u jugoslovenskim medijima tada, pa uprkos zakazanim intervjuima, nije hteo da primi novinare - kaže Nada

Cenio žene

Ističe kako su je brzo prihvatili i njegova supruga Safija i deca.
- Ona je iz beduinske porodice iz sela Beide, a ne nekakva Hrvatica iz Mostara. Više puta sam tamo išla. Vrlo je jedna obrazovana žena. I deca su im divna. Kad čujem da je silovao žene, stvarno mi dođe da povraćam. Ja sam sa tom porodicom živela i njemu je Safija bila boginja. Ostale žene je izuzetno poštovao i to je tražio i od svoje dece i svojih saradnika. Poslednji put sam ga videla 1989. godine na Samitu nesvrstanih u Beogradu. Ugostio je tada mog supruga i mene, insistirao da se vratim u Libiju. I mužu je rekao da može da krene sa mnom, pošto sam se u međuvremenu udala. Mom suprugu je poručio da me čuva jer sam ja, kako je rekao, "ćerka Libije" - završava Nada.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija