• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/K. Milanović

24.10.2020

08:55

ŠOKANTNO! AMERIKANKA PRIZNALA DA JE KUPILA DETE U SRBIJI Lekaru smo platili 2.800, a advokatici 10.000 dolara!

Društvo

ŠOKANTNO! AMERIKANKA PRIZNALA DA JE KUPILA DETE U SRBIJI Lekaru smo platili 2.800, a advokatici 10.000 dolara!

Podeli vest

Suprug i ja smo 1998. godine usvojili četvorogodišnju devojčicu Olju iz Beograda. Dete je tada boravilo u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, a da bismo je dobili, ukupno smo platili oko 30.000 dolara, ispričala je u svojoj video-poruci, objavljenoj na Jutjubu, Amerikanka Sendi Rajs.

U poruci koju je objavilo Udruženje roditelja nestalih beba Vojvodine Sendi sumnja da se tada uplela u nezakonitu prodaju beba, ali nije imala dokaza za to. Zato je udruženju poslala kompletnu dokumentaciju sa fotografijama kao dokazima, na osnovu kojih je podneta krivična prijava protiv nekoliko osoba koje su pomenute i na snimku za trgovinu ljudima.

Usvajanje za 8 dana

Kako je rekla Sendi, usvajanje je ugovorila legalna agencija za posredovanje iz Kalifornije u SAD, koja im je obezbedila sve kontakte, a na njoj i njenom suprugu bilo je da se samo nađu na aerodromu sa srpskim doktorom Dejanom Stefanovićem.
- On nas je dočekao u svom "jugu" i povezao u svoj stan, gde smo odseli. Morali smo da mu plaćamo 200 dolara dnevno kako bi nas vozio gde treba, za spavanje u njegovom stanu i po jedan obrok svako veče. U njegovom stanu smo upoznali njegovu suprugu, koja je kuvala za nas. Provodili smo zajedno svako veče, nismo nigde izlazili. Uveče smo gledali seriju "Čuvari plaže", sećam se i da su imali i ptice u tom stanu - ispričala je ova Amerikanka, koja tvrdi da je srpski doktor direktno posredovao u usvajanju devojčice iz Beograda.
Kako je istakla, svakog dana su morali da idu na neko drugo mesto. U pisanoj izjavi, overenoj u SAD i prevedenoj u Srbiji kod sudskog tumača, navela je da su samo "10.000 dolara dali advokatici na ruke".
- Advokatica Jasna nam je ugovarala gde treba da idemo. Za to smo joj platili 10.000 dolara u novim novčanicama po 100 američkih dolara. Ona je nabavila papirologiju i ugovorila zvanično preuzimanje deteta. Kada je sve završeno, vratili smo se kod doktora, koji nas je povezao na aerodrom. Vratili smo se kući sa našom malom Oljom - kazala je Sendi.

Foto: Printscreen You Tube

Dete traži majku

Ana Pejić, sekretar Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine, kaže da u pismu koje je Sendi poslala majkama nestale dece piše da je celokupna procedura usvajanja trajala oko osam dana, kao i da je beba Olja nekoliko dana provela u stanu navedenog doktora.
- Na osnovu dogovora, Sendi i njen muž su dali 10.000 dolara advokatici, pa i dodatnih 1.000 kao donaciju za Zvečansku, dok su doktoru platili 2.800 dolara. Ovaj par je još u Americi za ceo postupak dao još 14.000 dolara, tako da je sve koštalo oko 30.000. Sendi mi je rekla da je pasoš za dete bio gotov istog dana, a prema njenim rečima, u američkoj ambasadi nije se zadržala duže od dva minuta - rekla je Pejićeva za Informer i dodala:
- Amerikanki je sve to bilo jako sumnjivo još tada, pogotovu ponašanje ljudi koje je sretala. Ipak, bila je u stranoj zemlji, nije razumela jezik niti imala bilo kakav dokaz. Ali sačuvala je mnoge dokumente baš zbog toga što nije bila sigurna da li je procedura usvajanja bila zakonita i na sreću ti papiri nama sada puno pomažu. Devojčica je rođena 28. avgusta 1994. sa 3.350 grama i 50 centimetara. Nakon mesec dana stigla je u Zvečansku. Čula sam se i sa Oljom, ona je sad već velika devojka i dugo smo pričale o svemu. Dobila je ime Miranda. Ima veliku želju da pronađe i upozna biološku majku. Veoma smo blizu tog cilja. Olja će doći u Srbiju, a želi i da pokrene postupak za utvrđivanje legalnosti samog usvajanja.

Foto: Printscreen You Tube

Olja traži pravu majku

Dr Stefanović: Pomogli smo prijateljici iz Kalifornije

Doktor Dejan Stefanović tvrdi da je usvojenje bilo legalno, kao i da su on i njegova porodica samo želeli da pomognu.
- Mnogo smo se potresli, žena mi se razbolela i ne spava od brige. Sve što smo želeli je da jednom detetu učinimo život boljim. Pošteno smo radili, iza nas su karijere bez mrlje i skandala, a sada nas blate - započeo je Stefanović i dodao:
- Te 1998. godine pozvala nas je prijateljica koja je radila u agenciji za usvajanje u Kaliforniji i zamolila da na nekoliko dana primimo bračni par iz Amerike koji u Srbiji treba da usvoji dete. Kako nam je rekla, zbog slike o Srbiji koja je tada slata u svet jako su se plašili da dođu. Kada sam čuo o čemu je reč, odmah sam pristao, jer sam želeo da pomognem. Četiri godine je devojčica bila u Zvečanskoj i nije usvojena. Par je proveravan od novembra 1997. godine do februara 1998. godine, i tek kada su dobili "zeleno svetlo", došli su u Srbiju. Usvajanje je bilo legalno, dobili su sve dozvole Ministarstva rada, sve potrebne papire, čak i dozvolu MUP-a da dete može da napusti zemlju. A te pare koje spominju, mi nismo tražili ni centa, oni su nam to ostavili jer smo im se našli i pomogli im u svemu.

* Olja Živković rođena je 28. avgusta 1994.
* mesec dana nakon rođenja primljena je u Zvečansku
* 24. februara 1998. Olju je usvojio par iz Amerike i dao joj ime Miranda
* Za usvojenje u SAD su platili 14.000 dolara
* Advokata u Srbiji, kako tvrdi Rajsova, platili su 10.000 dolara
* Bračnom paru Stefanović dali su navodno 2.800 dolara
* Domu u Zvečanskoj dali su navodno 1.000 dolara kao donaciju


DRAGAN VULEVIĆ: Stranci mogu da usvajaju našu decu

Savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Vulević objasnio je da po zakonu deca državljani Srbije mogu biti data na usvojenje stranim državljanima samo u slučaju da se u roku od godinu dana ne mogu naći usvojitelji domaći državljani.
- Tek tada se mogu primeniti mere međudržavnog usvojenja za to konkretno dete, a ta deca koja uglavnom idu na inostrano usvojenje, koju usvajaju strani državljani, deca su sa određenim ozbiljnijim razvojnim i zdravstvenim problemima, deca starijeg uzrasta i deca romske nacionalnosti - kaže Vulević.

ADVOKAT JASNA BOJIĆ: Nisam prodala dete za 10.000 dolara

Advokat Jasna Bojić tvrdi da nije primila 10.000 dolara od Amerikanke Sandre Rajs.
- To je strašno! Naravno da nisam uzela 10.000 evra od njih! Jedino što su mi platili jeste izlazak na teren po cenovniku moje advokatske kancelarije, što nije ni blizu toj cifri. To je bilo pre mnogo godina, ali setila sam se tog slučaja. U pitanju je bila devojčica romske nacionalnosti koja je usvojena legalno. Moj zadatak je bio da bračni par odvedem u Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, zatim u Zvečansku kako bi ostvarili prvi kontakt sa devojčicom. Tek kada su dobili dozvolu za usvojenje otišli smo u Centar za socijalni rad u Lazarevcu, pretpostavljam da je to opština na kojoj je majka živela, zatim u policiju, u kojoj je devojčica dobila pasoš, a onda i u američku ambasadu po vizu. Dakle, sve je po zakonu i molim državu da objavi papire i spreči ovaj napad na nas - kaže Bojićeva.

MINISTARSTVO RADA: Prijavite slučaj policiji

U Ministarstvu rada kažu da oni nisu upoznati sa slučajem.
- Nemamo tražene informacije. Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ne učestvuje u postupcima usvojenja. Ukoliko neko ima takva saznanja, potrebno je da prijavi policiji, koja će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima - rekli su u resornom ministarstvu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tužilac

pre 3 godine

Pre par dana, kad sam prvi put video tu informaciju napisao sam da to sigurno nije istinita priča. Šta čeka tužilaštvo? Zašto ne hapse one koji su u medijima objavili da se radi o krađi bebe a sad se ispostavilo da se radi o potpuno legalnom postupku sprovedenom od strane države? Zašto se dozvoljava da mešetari blate ugledne lekare i ljude?

anon

pre 3 godine

Previse je dokumenata i cinjenica da bi se uopste govorilo o blacenju

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija