• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

30.10.2020

16:46

ZLOSTAVLJANJE JE MAČ S DVE OŠTRICE! DR POPOVIĆ: Vršnjačko nasilje ostavlja pogubne posledice I NA ŽRTVU I NA NASILNIKA, EVO ZAŠTO!

Društvo

ZLOSTAVLJANJE JE MAČ S DVE OŠTRICE! DR POPOVIĆ: Vršnjačko nasilje ostavlja pogubne posledice I NA ŽRTVU I NA NASILNIKA, EVO ZAŠTO!

Podeli vest

Poslednji slučaj vršnjačkog nasilja u Tutinu krajem oktobra, kada je učenik H.B. (14) izbo nožem drugog đaka A.S. (13) u dvorištu osnovne škole, na sreću bez povreda opasnih po život, samo je jedan u nizu nasilja među decom koje je ponovo gurnulo prst u oko javnosti.

Stručnjaci se slažu da je pojava socijalne patologije među mladom generacijom „rezervoar“ iz kojeg se regrutuju budući kriminalci, a posledice na žrtve vršnjačkog nasilja mogu biti pogubne.

Foto: V.N.

Dr Đorđe Popović

Izloženost vršnjačkom nasilju u detinjstvu može ostaviti pogubne posledice na ličnost deteta koje se kasnije manifestuje na različite načine, od niskog samopoštovanja do depresije ili suicidnog ponašanja, upozorava specijalista kliničke psihologije dr Đorđe Popović.

Foto: Facebook

 

- Posledice za decu žrtve nasilja se pre svega tiču viđenja samog sebe, pa čak i ako su ga jednokratno pretrpele, mogu lako da upadnu u depresiju i počnu o sebi da misle o manje vrednom, sposobnom, manje spremnom da uđu u jednu vrstu „takmičenja“ koje se dešava na ulici. Dolazi do destruktivnog i autodestruktivnog ponašanja, odnosno samopovređivanja, suicidalnih namera, zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, anksioznosti.

Nekada je osetljivim ljudima dovoljna samo jedna kap, pa da ih ta osetljivost odvede na onu najcrnju stranu života, da oduzmu sebi život. Međutim, do ovih posledica češće dolazi ako je vršnjačko nasilje dugotrajno i hronično i ako dete ne dobije pomoć odraslih koji znaju za njihov problem, što uključuje roditelje, ali i stručnjake-naglašava specijalista kliničke psihologije dr Đorđe Popović.

Foto: printscreen

 

Vršnjačko nasilje postoji i događa se, pre svega, u školama, iako nije pravilo. Uglavnom se odnosi na odbacivanje od vršnjaka što se dešava kada se dete po nečemu razlikuje od drugih. Žrtve nasilja imaju posledice u odraslom dobu, a s posledicama se suočavaju i ona deca koja su bila nasilna.

Kada dođe do vršnjačkog nasilja, bitno je da odrasli intervenišu, jer deca ne mogu sama da se suprotstave tome.

Prvi korak ka rešavanju ovog problema je prepoznavanje nasilja. To znači da je ključna uloga
prevencije i rane intervencije ta koja može u znatnoj meri pomoći i žrtvi i počinitelju vršnjačkog nasilja. Međutim, dr Popović ističe da ne postoji jasan društveni mehanizam pomoću kojeg žrtve nasilja štitimo od tzv. nasilnika.

- Postoje samo propisi. Recimo, u osnovnoj školi dete koje počinje sa nasilnim ponašanjem u prvom
razredu dobija priliku da bude nasilno do osmog razreda i niko mu ne može ništa. To je neshvatljivo.

Foto: Shutterstock

 

Postoje deca koja još od zabavišta počnu nasilno da se ponašaju i ne postoji definisani društveni mehanizam pomoću kojeg možemo ostali svet da zaštitimo od hroničnih nasilnika. U psihijatrijskim, psihološkim i pedagoškim krugovima u kojima se krećem, stalno se insistira da sa nasilnicima treba razgovarati, kako sa porodicom nasilnika treba razgovarati, savetovati ih, organizovati porodične psihoterapija i smatram da je to jedini demokratski način da se pomogne-ističe dr Popović .

Kada pretrpi nasilje od vršnjaka, mlad čovek nema priliku da vidi na koji način nasilnik „plaća“ cenu svog nasilnog ponašanja za koje se vrlo retko izriču neke kazne, ili su one simbolične. Ali naslinici usvoje taj manir da bilo koji problem reše primenom sile i to se vrlo teško može promeniti.

- Oni nastavljaju da funkcionišu na način koji je apsolutno društveno neprihvatljiv. Najveća cena koju nasilnik plaća je izopštenost iz sredine u kojoj živi, ili s vremena na vreme završe u pritvoru, a to je jedna muka koja ga prati kroz ceo život i nigde ne može da se oseća dobro. Nema gore kazne od toga- navodi specijalista kliničke psihologije dr Đorđe Popović.

Zlostavljači su i žrtve

-Iskustvo koje ja imam govori da odrasli nemaju predstavu o težini posledica koje zlostavljači
ostavljaju na žrtvu. Imao sam čak priliku i da naiđem na kontra ponašanje odraslih čiji je potomak nasilnik. Gde roditelji tih nasilnika po pravilu nisu dobri saradnici u suzbijanju nasilja kod dece.

Foto: Public

 

Otac jednog nasilnika je dolazio u školu i pretio direktoru škole, čak i deci koja su prijavila tog nasilnika. Što samo ide u prilog tezi da osobe sklone nasilnom ponašanju, po pravilu dolaze iz porodica u kojima je takva vrsta agresije svakodnevnica i standardni način ponašanja-kaže dr Popović.

Kako nasilnici biraju žrtve?

 

Vršnjačko nasilje može se dogoditi bilo kom detetu, ali postoje deca koja su povučenija, nemaju izraženu socijalnu moć u grupi ili se po bilo čemu razlikuju od većine i ona su češće žrtve.

- Žrtva se bira po kriterijumu relativne bespomoćnosti. Kada je to osoba koja ne može, neće ili ne
ume da uzvrati nasilniku.

Ako je buduća žrtva po nečemu različita od gupe kojoj pripada, mentalno ili fizički, ako je slabijeg materijalnog stanja, povučena, druge boje kože. Žrtve vršnjačkog nasilja su po pravilu muškog pola kada je u pitanju pretežno fizičko maltretiranje Kod devojčica je zastupljenije psihičko maltertiranje, ljubomora, zajedljivost, zavist-navodi naš sagovornik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija