• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

06.11.2020

09:54

NE PONAŠAJTE SE KAO SRBI, VEĆ KAO NEKO DRUGI U Areni 330 pacijenata, OVAKO IZGLEDA CRVENA ZONA

Društvo

NE PONAŠAJTE SE KAO SRBI, VEĆ KAO NEKO DRUGI U Areni 330 pacijenata, OVAKO IZGLEDA CRVENA ZONA

Podeli vest

Opustili smo se previše, zanemarili maske i distancu, kažu za Tanjug zabrinuti pacijenti privremene covid bolnice u Beogradskoj areni, kojih je trenutno oko 330, ali se taj broj, zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije, povećava iz sata u sat.

Samo u protekla tri dana u Arenu je primljeno više od 120 covid pacijenata, koji su uglavnom sa srednje teškom kliničkom slikom, a za oko 80 odsto obolelih potrebna je kiseonička terapija.

Većina pacijenata je iz Beograda, trenutno najvećeg žarišta korona virusa u našoj zemlji, a oni, sa kojima je u "crvenoj zoni" te bolnice razgovarala ekipa Tanjuga, kažu da se skoro dve nedelje bore sa virusom, ali da se polako oporavljaju i da se osećaju mnogo bolje nego kada su primljeni.

Sa velikom zahvalnošću i divljenjem govore o lekarima i medicinskim sestrama i tehničarima koji su, kažu, bdili nad njima dan i noć, kako bi ih, iscrpljene i iznemogle od bolesti, "podigli" na noge.

''Neprekidno smo pod nadzorom, stalno dolaze, kontrolišu nas, toliko brinu o nama, da nam to ponekad i zasmeta'', kaže 78-ogodišnji Andrija Domić, čije stanje komplikuje to što je srčani bolesnik i ima stentove.

''Sad se dobro osećam, ali nije bilo lako kad sam došao'', kaže Domić koji je na lečenju u Areni od 26. oktobra, a pretpostavlja da mu je virus "donela" ćerka, inače medicinska sestra na Institutu za reumatologiju ''Banjica".

Foto: tanjug/nikola anđić

 



U jednoj od 40 devetokrevetnih bolničkih soba u parteru Arene, smešten je 36-ogodišnji Beograđanin Marko Mirković, koji je rekao da je prve simptome infekcije osetio pre dve i po nedelje, prvo povišenu temperaturu, a ubrzo je izgubio čulo mirisa i ukusa.

''Testirao sam se i otkrio da sam pozitivan. Pio sam hemomicin, ali mi to ništa nije pomoglo. Na KBC ''Bežanijska kosa'' su mi ustanovili upalu pluća i premestili me u Arenu. Sve pohvale za uslove i lekare koji brinu o nama'', kaže Marko koji se najverovatnije zarazio u teretani.

''Ne približavajte se previše jedni drugima, čuvajte se, nosite maske, držite distancu, ovaj virus nije nimalo naivan'', upozorava Marko.

Na krevetu do njega je 37-ogodišnji Darko Bokanac iz Surčina, kojem je pre dve nedelje dijagnostikovana obostrana upala pluća, posle čega je hitno prebačen u Arenu.

''Nedelju dana me je lomila temperatura 39-40, išao sam od lekara do lekara, snimio srce i pluća, sve je bilo u redu. Onda su počele glavobolje, vrtoglavice, preznojavanja, ne mogu da opišem kako sam se osećao, nisam znao gde se nalazim'', priča Darko i dodaje:

''Oporavio sam se uz pomoć lekara kojima svaka čast, na čelu sa doktorom Predragom Bogdanovićem. Nadam se da će ova agonija uskoro da se završi i da ću otići kući'', kaže Darko.

Foto: tanjug/nikola anđić

 



Zadovoljstvo i sreću da napusti Arenu kao pobednik nad koronom ima 66-ogodišnji Nebojša Radić sa Banovog Brda koji je pre polaska kući ispričao da se osam dana borio sa visokom temperaturom, glavoboljom, suvim kašljem.

''Zarazio sam se u restoranu, na proslavi gde je bilo 120 ljudi, bez maske i bilo kakve zaštite. Zato poručujem svima da se ne ponašaju kao Srbi, već kao neki drugi, da izbegavaju slave, rođendane, krštenja i druga slavlja, dok sve ovo ne prođe'', savetuje Radić.

Glavni koordinator privremene covid bolnice ''Beogradska arena", potpukovnik dr Predrag Bogdanović, kaže da broj pacijenata varira iz sata u sat, da je u poslednja 24 sata bilo više od 30 prijema, dok je u sredu primljeno 40 pacijenata.

''To su pacijenti koji su se razboleli prethodnih dana, lečili u domovima zdravlja, javljali se u kovid ambulante, a nakon ozbiljnije kliničke slike i komplikacija u vidu upale pluća hospitalizovani su u Areni'', rekao je Bogdanović.

Foto: tanjug/nikola anđić

 



Oko 80 odsto pacijenata, njih više od 250 , je na kiseoničkoj terapiji, a Arena je nedavno dobila tri neinvazivna respiratora, od kojih je jedan transportni, ali za sada nije bilo potrebe za takvim vidom lečenja.

''Ukoliko dođe do progresije bolesti i pogoršanja disajne funkcije, pacijenti se upućuju u kovid bolnice, poslednjih dana je to sve ređe jer smo sada iskusniji i imamo specijaliste koji nam pomažu - pulmologe, infektologe, tako da smo sada hrabriji i sve ređe premeštamo pacijente u druge ustanove'', objašnjava Bogdanović.

Najmlađi pacijent ima 20, a najstariji 88 godina, a Bogdanović primećuje da ima razlike u starosnoj strukturi u odnosu na letnji period kada su pacijenti uglavnom bili mlađi, dok je, sada, kaže, najviše onih između 60 i 80 godina.

Pacijenti neretko imaju i pridružene, ozbiljne bolesti- dijabetes, hipertenziju, problem sa gojaznošću, ali i koronarne bolesti, ugrađene stentove, bajpas…

''Pre nekoliko dana jedan pacijent je doživeo akutni infarkt miokarda, ali je delimično reanimiran i na vreme prevezen u KBC Bežanijska kosa i preživeo je'', priča Bogdanović.

Među pacijentima je i pet kineskih državljana, koji su angažovani na građevinskim poslovima, kao i šestoro studenata iz domova, koji će biti u Areni sve dok ne budu imali negativan PCR test, što je, naglašava Bogdanović, uslov da se vrate u kolektiv.

Kapacitet Arene je 510 mesta i proširen je za 150 mesta na galeriji u odnosu na prethodni period, a razmišlja se i o dodatnom proširenju u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Foto: tanjug/nikola anđić

 



''Na galeriji za sada nema pacijenata, potrebno nam je više osoblja za rad na dve etaže. Razmišljamo i o proširenju za oko 40-50 mesta u parteru, ako se brojevi budu povećavali, pripremamo se i za takav scenario'', kaže Bogdanović.

O pacijentima brine medicinsko osoblje iz civilnog i vojnog zdravstva, među kojima je šest lekara sa VMA, a u timu su i specijalisti iz raznih oblasti iz 15 zdravstvenih ustanova.

''Svi neumorno rade, i više od propisanog. To je lična inicijativa svih nas, ne izlazi se iz ''crvene zone'' dok se ne završi posao, često ostanemo satima duže u crvenoj zoni da bismo sve zbrinuli'', kaže Bogdanović.

Pacijenti u Areni provedu između 15 i 25 dana, što zavisi od težine kliničke slike i od toga koliko su se lečili u nekoj drugoj ustanovi.

Foto: tanjug/nikola anđić

 



Pacijenti se otpuštaju u kućnu izolaciju od 14 dana, a preporučuje im se da od tri do šest nedelja budu pošteđeni težih fizičkih aktivnosti kako bi se organizam, a naročito pluća, potpuno oporavila.

''Pluća su ''trpeljiv'' organ, kod većine se potpuno oporave, ali potrebno je vreme. Ovo je sistemska infekcija, nisu napadnuta samo pluća, već i bubrezi, srce…Pacijenti osećaju umor, bolove u mišićima, otežano disanje, vrtoglavice, teško se kreću'', opisuje Bogdanović najčešće stanje obolelih.

Za oporavak su, kaže, najvažniji terapija kiseonikom i mirovanje, ali i volja za životom, i poverenje prema lekarima.

''Stalno smo uz njih, bodrimo ih i govorimo: vi ste heroji, pobedili ste koronu, malo li je'', kaže Bogdanović.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milojko

pre 3 godine

Ova prica mi je vec poznata ,letos je bila ista slika samo sto je neko uspeo uzivo da snimi,a tamo nije bilo ni desetak pacijenata,neverujem niti cu..

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija