• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

15.11.2020

19:19

SRBIJA U TAMNOSIVOJ ZONI, PRETI NAM CRNA! MOGUĆE 7.000 ZARAŽENIH DNEVNO?! Najnovija prognoza doktora Kočovića!

Društvo

SRBIJA U TAMNOSIVOJ ZONI, PRETI NAM CRNA! MOGUĆE 7.000 ZARAŽENIH DNEVNO?! Najnovija prognoza doktora Kočovića!

Podeli vest

Prof. Petar Kočović, izašao je u javnost sa novom prognozom za dalje pogoršanje epidemiološke situacije u zemlji. Prema njegovom matematičkom proračunu, Srbija danas ulazi u tamnosivu zonu u kojoj će ostati do 26. novembra, iza čega sledi crna zona - u slučaju da se nešto ne promeni

Tamnosivu zonu karakteriše 500 - 1.000 zaraženih na 100.000 stanovnika, u odnosu na prosečne vrednosti zabeležene u proteklih 14 dana. To znači da je teorijski moguće da dnevno oboleva 3.500 - 7.000 stanovnika u danu. Ipak, ističe da je gornja cifra matematički moguća, ne nužno ostvarljiva u praksi.

KORONA UBIJA PO SRBIJI! Preminulo još 20 ljudi, zaražene 3.482 osobe! UMRLO VIŠE OD HILJADU LJUDI od početka pandemije!

Kako dalje objašnjava za Telegraf.rs, njegova prognoza zasnovana je na verovatnoći od devet odsto. Ipak, mogućnost greške u projekcijama pre samo nekoliko dana bila je daleko manja.

-  Mi smo pre četiri dana imali verovatnoću od 50 odsto, ali juče od samo devet posto. Više je zaraženih bilo nego što su projekcije pokazivale samo dan ranije. Tako to funkcioniše - rekao je ističući da se matematički proračuni menjaju svaki dan, te da zavise od broja zaraženih.

Kazao je i da za Srbiju koristi Batutove zvanične podatke o broju zaraženih na dnevnom nivou, te da u njegovu računicu ne ulaze neidentfikovani nosioci zaraze, za koje iz Kriznog štaba ocenjuju da ih je pet do deset puta više nego što su zvanični podaci.

Foto: Printscreen/TV happy

Kaže i da se matematički model koji koristi stabilizuje ili sa padom broja zaraženih ili sa stabilnim brojem zaraženih u slučaju da je reč o rastu. Tako je u drugom talasu, kako ga Kočović naziva, tokom 30-ak dana matematički model beležio kraj talasa u istom datumu - sredinom septembra.

Sad mi taj datum šeta - kaže navodeći da je pre nekoliko dana račun pokazivao da će se kraj trećeg talasa epidemije završiti 31. januara, ali da se taj datum, prema poslednjim podacima, pomerio za sredinu marta.

 

 

Takođe navodi da pik trećeg talasa očekuje oko 9. decembra. Eventualni ulazak u crnu zonu, u kojoj bi onda pik i bio, zavisi od primene postojećih mera i njihovog daljeg pooštravanja. Verovatnoća da Srbija uđe u crnu zonu takođe je devet posto.

- Crna zona podrazumeva 1.000 - 3.000 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana. U crnoj zoni bile su Belgija, Slovenija, Švajcarska, Češka. Imale su preko 1.800 zaraženih na 100.000 stanovnika, ali je uvođenjem rigoroznih mera broj počeo da se smanjuje. Mi moramo da se trudimo da ne uđemo u crni talas, jer će kako sada stvari stoje vrh biti u crnom talasu, a to praktično znači, kada analiziramo pomenute zamlje, da mogu da se zaustave samo drakonskim kaznama- kazao je.

Podseća da je 8. oktobra zemlja bila u zelenoj zoni, te da je u tom trenutku imala 14 zaraženih na 100.000 stanovnika, te da se situacija od onda drastično pogoršala. Ocenjuje i da je stanje u Evropi najlošije, te da se u njoj nalazi 45-55 odsto od ukupnog broja zaraženih na dnevnom nivou u prethodnih desetak dana, da 25-35 odsto otpada na dva američka kontinenta i da preostalih desetak odsto zaraženih dolazi iz Azije, Afrike, Australije i Okeanije.

MOĆNA MUTACIJA KORONE HARA EVROPOM! Ovaj virus je 10 puta OPASNIJI od onog iz VUHANA, ali postoji jedna OLAKŠAVAJUĆA OKOLNOST!

Drugi problem je smanjeno UVC i X zračenje koje nam stiže sa Sunca. Zbog oblaka i smoga, ovi zraci ne dolaze na tlo, tako da nema šta da počisti te viruse u vazduhu. Ovih sedam prethodnih dana imamo problem što ne videsmo sunca. Udišemo vazduh sa pojačanom koncetracijom ugljen-dioksida. Kad nema sunca, a ovo je primećeno 2008. godine, manje se sintetiše vitamina D3 u našem organizmu, koji je odgovoran za imunitet. U danima bez sunca smo podložniji obolevanju - rekao je objašnjavajući da sunce znači i borbu protiv zagađenosti i bolji imunitet.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
korona nepoznanica

pre 3 godine

Gospodinu postovanje ali to pomeranje granica nije neko znanje i mogla bi svaka baba SVEDOK to da kaže.Svako malo nešto 10to.

unit 731

pre 3 godine

Šta bi ti doktori radili da je Marburg virus u pitanju gde je mortalitet 90% ?

Ja

pre 3 godine

mesecima ima preko 20 000 samo lepo falsifikuju. 20 - 30 puta smaanjuju stvaran broj.

Marcco

pre 3 godine

Prošle nedelje po 1000, ovde nedelje po 3000... jasno je da će iduće biti po 9000 a za dve nedelje po 18000... u novu godinu ulazimo sa po 36 000 dnevno, ako uopšte bude bilo moguće da se toliki broj testira i prebroji...

zozon

pre 3 godine

Pustite Kočovića, taj već nekoliko meseci lupa i ništa se ne ostvaruje od njegovih prognoza.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija