• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C.

16.11.2020

22:30

ZABRINJAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE REPUBLIČKOG ZAVODA ZA STATISTIKU:  Tate u Srbiji sa decom provedu SAMO 11 MINUTA DNEVNO

Društvo

ZABRINJAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE REPUBLIČKOG ZAVODA ZA STATISTIKU: Tate u Srbiji sa decom provedu SAMO 11 MINUTA DNEVNO

Podeli vest

Muškarci se vrlo retko bave i kućnim poslovima i aktivnostima oko dece, jer je njihova glavna obaveza da zarađuju za porodicu, objašnjavaju stručnjaci

Tate u Srbiji dnevno sa decom provedu u proseku samo 11 minuta, alarmantni su podaci istraživanja koje je sproveo Republički zavod za statistiku!

Analiza pokazuje da su očevi minimalno uključeni i u kućne poslove poput spremanja obroka, čišćenja, prepovijanja i oblačenja deteta, ali "jači pol" više je zadužen da decu odvodi u park ili na njihove razne aktivnosti.

Tradicija u Srbiji

Stručnjaci smatraju da uzrok ove loše navike srpskih tata leži u tome što se u našoj zemlji i dalje podrazumeva patrijarhalni kulturni obrazac, prema kom je zadatak muža i oca da zarađuje za porodicu, zbog čega većina njih i provodi mnogo vremena na poslu.

Tradicija

Tradicionalna podela uloga u porodici podrazumeva da je muškarac hranitelj
Dragan Stanojević, Filozofski fakultet

Docent na Katedri za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu Dragan Stanojević kaže da se u istraživanju navodi značajna razlika između obaveza koje mame i tate imaju tokom odrastanja dece.

- Srbiju još karakteriše dominantno patrijarhalni kulturni obrazac, što znači da se muškarci u maloj meri bave i kućnim poslovima i aktivnostima oko dece, posebno dok su ona mala. Tek svaki dvadeseti otac u našoj zemlji kompletno je uključen u roditeljstvo. Tradicionalna podela uloga u porodici podrazumeva da je muškarac hranitelj, i da je njegovo primarno zaduženje da materijalno obezbedi porodicu i bude moralni autoritet deci, dok je žena zadužena za brigu i negu o deci i drugim članovima porodice. U toj vizuri dobar suprug i otac je onaj koji ispunjava ono što se od njega očekuje, a to je da bude odgovoran prema porodici, da obezbedi optimum za njeno funkcionisanje, pruža dobar primer deci i disciplinuje ih kada je to potrebno. S obzirom na takav kulturološki obrazac, za najveći broj muškaraca svakodnevno učestvovanje u brizi i nezi dece nije nešto što pripada njihovom shvatanju uloge muškarca i oca - objasnio je Stanojević.

Uz bebu od rođenja

Očevi dobijaju samo pet dana slobodno da odsustvuju sa posla kada im se rodi dete
Jasmina Mihnjak, portal "Bebac"

Pravo na porodiljsko

Jasmina Mihnjak sa portala "Bebac" smatra da veće uključivanje očeva u dečje odrastanje treba da počne od samog rođenja deteta. Već tada, smatra ona, tate bi trebalo da imaju pravo da više vremena provode sa bebom, zato što bi tako od prvih dana bile upoznate sa potrebama deteta.

- Treba imati u vidu da očevi u Srbiji dobijaju samo pet dana slobodno da odsustvuju sa posla kada im se rodi dete, što je u svakom slučaju premalo. Iako tate imaju pravo da posle tri meseca uzmu porodiljsko umesto mame, jako mali broj njih se na to odlučuje. Razlog za to je jednim delom zato što mame žele da ostanu sa detetom kod kuće zbog dojenja, ali i zato što muškarci imaju prosečno veću platu od žena, pa se to porodici manje isplati. Tako dobijamo odnos da je mama sa detetom godinu dana, i to najtežih godinu dana, a tata samo prvih pet dana i eventualno još 20 dana ako uzme odmor uz to - jasna je Mihnjak.

U Beogradu godišnje 131
otac uzme porodiljsko

Prema pravilima i procedurama u Srbiji, muškarci mogu da uzmu porodiljsko odsustvo jednako kao i žene. Uprkos tome, u podacima Unicefa se navodi da je u Beogradu tokom 2018. godine tu mogućnost iskoristio 131 otac.

Nove generacije očeva
provode više vremena sa decom

Naš sagovornik je rekao i da se ipak vidi "svetlo na kraju tunela" jer mladi očevi danas sve više vremena provode sa svojom decom.
- Nove generacije roditelja i muškaraca postepeno menjaju obrasce, i postaju u većoj meri uključeni u sve aspekte života dece. Ta promena nije velika, ali je jasno vidljiva, i njeni nosioci su mladi, urbani i obrazovani muškarci. Najčešća prepreka za sve ove muškarce koji žele da aktivno učestvuju u odgajanju svog deteta su obaveze na poslu. Neki od njih bi, kada bi mogli, rado prestali da rade i ostajali kod kuće sa decom svaki dan, kada bi imali alternativne izvore finansija - jasan je Stanojević.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija