• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.11.2020

15:49

SIMPTOMI KORONE DRUGAČIJI NEGO U PRVOM TALASU: Ako osećate ove tri stvari, verovatno ste zaraženi

Društvo

SIMPTOMI KORONE DRUGAČIJI NEGO U PRVOM TALASU: Ako osećate ove tri stvari, verovatno ste zaraženi

Podeli vest

U kovid ambulanti doma zdravlja Vračar dnevno se pregleda više od 200 pacijenata, a skoro svaki treći pozitivan je na virus korona.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Načelnica službe za zdravstvenu zaštitu odraslih DZ Vračar Desimirka Masal kaže da se klinička slika zaraženih pacijenata virusom korona razlikuje od prethodna dva talasa i da danas dominiraju - glavobolja, bolovi u leđima, povišena temperatuura....


- Klinička slika se razlikuje od prethodnog talasa. Sada uglavnom dominiraju glavobolje, temperature do 38,5 stepeni, izražena malaksalost, bolovi u leđima. Neki čak nemaju temperaturu, ali imaju malaksalost, jaku glavobolju koja teško prolazi kada popiju analgetike - pojasnila je ona.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Masal je za Tanjug navela da im se javlja sve više pacijenata koji imaju dijareju, povraćanje kao prvi znak bolesti.

- Kašalj sada nije prvi simptom i nije dominantan kod naših pacijenata. Kod težih pacijenata kašalj se javlja kasnije - istakla je ona.

Naglašava da je broj pacijenata povećan sto odsto u odnosu na period pre tri nedelje i da je mnogo više prvih pregleda nego kontrolnih.

Masal ističe da uglavnom dominiraju mlađi pacijenti, da je u čekaonicama stalno gužva, pacijenti čekaju dugo na rendgen, ali i laboratorijske rezultate.

- Mi brzo radimo preglede, pregledamo po 100 pacijenata u smeni, ali laboratorija i rendgen ne mogu da rade tom dinamikom, te se na rezultate čeka dugo. Za obradu podataka laboratorijskih treba sat, sat i po vremena - rekla je ona.

Svakoga dana u kovid ambulanti doma zdravlja Vračar rade po dva lekara i dva tehničara pre podne i isto toliko u popodnevnoj smeni i jedan lekar u međusmeni. U toku dana urade oko 100 briseva za PCR testiranje, a rade i serološke testove, kao i antigenske testove.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija