• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - A. C.

18.11.2020

21:45

VOĐENJE LJUBAVI POSLE KORONE JE OPASNO! NIKAKO NE SME DA TRAJE DUŽE OD 10 MINUTA! Doktor Miljko Ristić UPOZORAVA sve koji su preležali OPAKI VIRUS!

Društvo

VOĐENJE LJUBAVI POSLE KORONE JE OPASNO! NIKAKO NE SME DA TRAJE DUŽE OD 10 MINUTA! Doktor Miljko Ristić UPOZORAVA sve koji su preležali OPAKI VIRUS!

Podeli vest

Oni koji se oporave od virusa bar 30 dana bi morali da se čuvaju velikih napora, kaže dr Ristić

Pacijenti koji su preležali koronavirus ne bi smeli da vode ljubav bar mesec dana posle oporavka od infekcije, upozoravaju stručnjaci!

Uz to, sam odnos ne sme da bude žestok i ne bi trebalo da traje duže od deset minuta, jer u suprotnom može u velikoj meri da pogorša postojeće stanje i dovede do ozbiljnih srčanih oboljenja, pa čak i smrti.

Zbog svega ovoga stručnjaci savetuju da se primenjuju manje naporne poze.

Obavezne kontrole

Kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić objašnjava da kovid-19 u zavisnosti od težine kliničke slike ostavlja razne posledice u organizmu, a jedna od posebno ugroženih grupa jesu srčani bolesnici i osobe sa visokim krvnim pritiskom, pa preuranjena aktivnost i uzbuđenje, kao i drugi fizički napori samo bi mogli da pogoršaju stanje pacijenta.

Saveti

* Upražnjavajte samo poze koje ne zahtevaju veliki napor
* Četiri nedelje posle preležane infekcije izbegavajte vođenje ljubavi
* Odnos ne sme da bude duži od 10 minuta
* Posavetujte se sa lekarom pre stupanja u odnose
* Obavite pregled ultrazvukom pre upražnjavanja odnosa

- Bez obzira na stepen oštećenja srca i težine kliničke slike korone, pacijent ne bi trebalo da ima seksualne odnose bar četiri nedelje posle preležane infekcije. Sam odnos ne sme da bude naporan i ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta. S vremenom, kako oporavak napreduje, povratak seksualnim aktivnostima može i da poboljša zdravlje bolesnika, ali mora strpljivo. Znači, prvo oporavak, pa onda vođenje ljubavi - kaže Ristić.

On dodaje da posle preležanog virusa sledi oporavak pod nadzorom lekara, a njegova dužina zavisi od osnovne dijagnoze i potencijalnih oštećenja izazvanih kovidom-19.

- Koronavirus uništava u manjem ili većem obimu ćelije srca, odnosno srčanog mišića, što dovodi do njegovog slabljenja, a sve to prouzrokuje umor, nedostatak kondicije, slabu pokretljivost. Da bi se čovek potpuno oporavio, mora da prođe od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Tako i povratak normalnom životu, uključujući i vođenje ljubavi, zavisi od opšte kliničke slike i meri se u nedeljama - objašnjava Ristić, i dodaje da povratak normalnom životu mora da bude pod nadzorom lekara. Na osnovu pregleda ultrazvukom koji pokazuje snagu srčanog mišića, doktor može da proceni kako pacijent treba da se ponaša i čega da se lišava radi svog zdravlja.

Bez egzibicija

Psihijatar Jovan Marić rekao je da najveći rizik imaju muškarci od oko 50 godina koji su preležali koronavirus a imaju mlađe ljubavnice, jer žele da se dokazuju i tako često dolazi do infarkta.

Poželjne poze

* "Umorni kosač" ako je muškarac imao koronu
* "Misionarska" ako je žena imala koronu
* "Bočna" ako su i muškarac i žena imali koronu

- Najveći oprez savetujem uspešnim poslovnim ljudima koji su prešli pedesetu a imaju mlađe ljubavnice. Tu često dolazi do toga da se zanesu iznad svojih mogućnosti kako bi se dokazali i onda dobiju infarkt. Zbog toga apelujem na njih da ne prave egzibicije u krevetu i da se manu dokazivanja barem nekoliko meseci nakon preležane korone - navodi Marić.

Poza "umorni kosač" za muškarce

Jovan Marić za parove predlaže nekoliko poza u kojima se najmanje zamara i u kojima je najmanji pritisak za srce.

- Ako je muškarac preležao koronavirus, najbolja poza je "umorni kosač". Muškarac leži na leđima sa rukama savijenim ispod glave, dok je žena na njemu. Ukoliko je žena bila zaražena, najbolja je "misionarska" poza kako bi sav teret zamora pao na muškarca koji je iznad partnerke. U slučaju da su oba partnera preležala koronavirus, savetujem bočnu pozu ili "sa strane", kako neki zovu, jer se tako najmanje umara - objašnjava Marić.

On savetuje sve koji su preležali koronavirus da se za prvo vreme uzdrže od klasičnog vođenja ljubavi jer postoje i drugi načini da se uživa sa partnerom i doživi vrhunac.

- Ne morate da vodite ljubav da biste uživali jedno u drugom i imali orgazme. Postoje brojni drugi načini da partneri zadovolje jedno drugo, a da se nimalo ne zamaraju. Primera radi, oral koji svi vole i nije nimalo naporan, tako da ga toplo preporučujem svima koji su skoro preležali koronavirus - jasan je Marić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Paja

pre 3 godine

Ajde lepo ne objavljujte vise ove budalastine!!!

Nele

pre 3 godine

10minuta? 10MINUTA?? Pa za 10minuta necu ni da se skidam..

SMANJENJE POREZA I PRODUŽAVANJE MORATORIJUMA! Srbija uvodi kovid 19 PDV!
Društvo

SMANJENJE POREZA I PRODUŽAVANJE MORATORIJUMA! Srbija uvodi kovid 19 PDV!

Smanjenje poreza i produžavanje moratorijuma očekuje one najugroženije u privredi. Posle dva paketa mera za podršku privredi koje je Vlada Srbije donela u aprilu i u avgustu, čini se da bi jedan od najpogođenijih sektora, mogao da dobije i dodatne olakšice. Država bi sada ponovo mogla da ide na novu podršku, ali ovoga puta nisu u pitanju građani koji su dobili po 100 evra. Nisu u pitanju ni svi privrednici, već oni koji trpe najveće posledice.

18.11.2020

15:59

sledeća vest

Izbori 2024

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15