• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

20.11.2020

17:24 >> 11:05

(VIDEO) SPC PREUZELA TELO POKOJNOG PATRIJARHA: Na zgradi Patrijašrije crna zastava, srpska trobojka na pola koplja, PROGLAŠENA TRODNEVNA ŽALOST!

Društvo

(VIDEO) SPC PREUZELA TELO POKOJNOG PATRIJARHA: Na zgradi Patrijašrije crna zastava, srpska trobojka na pola koplja, PROGLAŠENA TRODNEVNA ŽALOST!

Podeli vest

Patrijarh srpski gospodin Irinej preminuo je jutros od posledica korona virusa u vojnoj bolnici na Karaburmi. Pratite na Informer.rs uživo kako protiče dan u kome Srbija tuguje za poglavarom SPC

Foto: Tanjug

17:20 Кnjiga žalosti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima

Povodom patrijarha Irineja, Ministarstvo spoljnih poslova dalo je instrukciju da u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije bude otvorena knjiga žalosti.

- U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, upisivanje u knjigu žalosti biće organizovano uz poštovanje svih obavezujućih preventivnih mera i preporuka o zaštiti javnog zdravlja nadležnih organa u zemlji prijema. Tamo gde, usled mera i preporuka koje su na snazi u zemlji prijema, upisivanje u knjigu žalosti nije fizički moguće, izjave i pisma saučešća biće primani elektronskim putem ili poštom - piše u saopštenju MSP.

16:10 SPC preuzela telo patrijarha Irineja. Kombi sa kovčegom napustio je prostor VMC Karaburma. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

16:02 Lekari izašli ispred VMC da bi ispratili patrijarha.

15.05 Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save

13:55 Predsednik Srbije: Danas tuguje Srbija i celo srpstvo. Aleksandar Vučić uputio Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća  

12:50 Putin: Patrijarh Irinej zaslužio autoritet isključivo svojim delima. Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram saučešća srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću

12.40 Trodnevna žalost u Srbiji. Od danas do nedelje, 22. novembra, saopštila je Vlada Srbije.

12:04 U Sabornu crkvu uneti su pokrov i postolje

11:40 Crna zastava istaknuta na zgradi Patrijaršije

10.56 Povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, zvona Hrama Svetog Save jutros su se oglašavala u više navrata, a pojedini vernici već su došli da odaju poštu preminulom poglavaru SPC.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Sveće za pokoj duše poglavara Srpske pravoslavne crkve pale se ispred male crkve Svetog Save.

10.24 - Vladika Stefan Šarić rekao je da se još ne zna gde će biti izloženo patrijarhovo telo, te da će sada biti organizovane sednice gde će biti doneta ta odluka.

- U narednih dva, tri sata će se sve znati i neko će se obratiti. Sada će biti sednice - rekao je vladika.

10.08 - U sabornoj crkvi arhangela Mihaila u Beogradu danas je služen pomen patrijarhu Irineju.

Pomen je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, navodi se na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

9.50 - Vladika Stefan Šarić u pratnji nekoliko vozila Patrijaršije napustio je VMC Karaburma, ali se tamo i dalje nalazi nekoliko sveštenih lica. Vojna policija i zabranjuje pristup novinarima, pretpostavlja se da je telo preminulog patrijarha Irineja još uvek u bolnici.    

Ispred ulaza u bolnicu su vozila iz patrijaršije SPC, kao i nekoliko vojnika.

9.40 Patrijarh Irinej najverovatnije će biti sahranjen u Hramu Svetog Save

Patrijarh srpski Irinej najverovatnije će biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, nezvanično saznaje izveštač RTS-a ispred Patrijaršije.

Patrijarh Irinej bi, ako nije drugačije odredio testamentom, bio prvi patrijarh sahranjen u Hramu. 

Do izbora novog poglavara Srpske pravoslavne crkve, naslednika patrijarha Irineja, njegove dužnosti obavlja Sinod, kojim predsedava najstariji član. Izbor patrijarha se sprovodi najkasnije za tri meseca od dana kada je presto patrijarha upražnjen.


Srpska pravoslavna crkva saopštila je da je patrijarh Irinej preminuo jutros u 7. 07 nakon 15 dana borbe sa korona virusom.

Foto: tanjug/anđelko utješanović

Ovako je jutros bilo ispred Saborne crkve kada se pronela vest o smrti patrijarha,

Ispred vojne bolnice nalazi se veliki broj novinara.

Ispred Saborne crkve komunalne službe čiste kako bi sve pripremili za dolazak građana koji tuguju za preminulim patrijarhom.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija