• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.11.2020

10:57

MANDIJA, PANAKAMILAVKA, ŽEZAL... 5 SIMBOLA koji se vezuju za život PATRIJARHA IRINEJA! Evo zašto je kovčeg prekriven zelenim plaštom!

Društvo

MANDIJA, PANAKAMILAVKA, ŽEZAL... 5 SIMBOLA koji se vezuju za život PATRIJARHA IRINEJA! Evo zašto je kovčeg prekriven zelenim plaštom!

Podeli vest

Liturgija za upokojenje počela je u 9.00 časova, u centralnom delu hrama, gde je izloženo telo patrijarha Irineja

Preko njegovog kovčega prebačen je zeleni plašt, a na njemu stoje predmeti koji se vezuju za život patrijarha - jevanđelje, panakamilavka, žezal, krst.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Kako je objašnjeno na RTS tokom prenosa uživo, reč je o obeležjima arhijerejske službe.

- Tu je mandija, zeleni plašt, koji patrijarh i episkopi nose kad ulaze u hram pred početak liturgije, u nekim momentima večernjeg i jutarnjeg bogosluženja. Tu je panakamilavka, to je kapa sa belim platnom koja je u našoj tradiciji odlika našeg patrijarha. Tu je njegov arhijerejski štap žezal, jevanđelje koje je propovedao celog života, krst kojim je osvećivao svet, to su sve odlike njegovog dostojanstva - rečeno je na RTS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zašto

pre 3 godine

"... Evo zašto je kovčeg prekriven zelenim plaštom!... Zašto? Zato što se u hram ulazi u zelenoj... Aman ljudi...

ulver

pre 3 godine

Ravnodusan prema placu obozavam ilovacu gotova je moja muka pa se smejem iz sanduka Oko mene su u stvari licemeri i govnari svako mi za dusu pije a znam lazu drkadzije svako ko je tu plakao posl'o bi me u pakao

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija