• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

24.11.2020

23:20

OGROMNE POSLEDICE PO ZNANJE UČENIKA ZBOG OPAKOG VIRUSA! Đaci sve lošiji zbog korone!

Društvo

OGROMNE POSLEDICE PO ZNANJE UČENIKA ZBOG OPAKOG VIRUSA! Đaci sve lošiji zbog korone!

Podeli vest

Sve više učenika izostaje s nastave, a časovi koji traju 30 minuta nisu dovoljni da deca savladaju gradivo * Najviše zaostaju prvaci, petaci, osmaci i maturanti

Epidemija koronavirusa uticala je i na to da đaci u Srbiji imaju sve više loših ocena i sve manje znanja.

U mnogim školama kažu da uopšte nisu zadovoljni kako su učenici savladali nastavni program. Najviše zaostaju prvaci, petaci, osmaci i maturanti, što će kasnije imati dalekosežne posledice po njihovo opšte znanje, upozoravaju prosvetari.

10

nastavnika i učitelja u proseku je zaraženo u jednoj školi

Do poteškoća u učenju došlo je pre svega iz nekoliko razloga. Prvo, mnogi roditelji se plaše da im se deca ili oni ne zaraze, pa ih često ne puštaju u školu! S druge strane, sve je više zaraženih nastavnika i profesora koje nema ko da menja, pa se čak dešava da kao "zamena" uskaču pedagozi ili psiholozi.

Zaraženi nastavnici

Profesor Milorad Antić kaže za Informer da je u proseku oko 10 nastavnika i učitelja zaraženo u jednoj školi, pa su tako škole u Paraćinu, Boru i Nišu već skroz prešle na onlajn nastavu od kuće.
Antić kaže da svakog dana i sve više đaka izostaje s nastave, a da časovi koji traju 30 minuta nisu dovoljni da deca savladaju gradivo.

- Roditelji ne mogu da kontrolišu dete kad su na poslu, a ima dosta i onih koji se bore sa virusom. Onlajn nastava jednostavno ne može da zameni onu u učionici. Situacija je veoma zabrinjavajuća, ali za sada ne postoji bolji način da se borimo sa koronom. Škole su počele da traže nastavnike i preko oglasa za zapošljavanje, ali i društvenih mreža. Đacima najteže pada da savladaju teške predmete kao što je recimo matematika, a bez savladanog gradiva iz ovog predmeta ne može se u viši razred - kaže Antić.

Nedostaju nastavnici

Škole su počele da traže nastavnike i preko oglasa za zapošljavanje, ali i društvenih mreža
Milorad Antić

On dodaje da nisu samo loše ocene problem, već i to što znanje možda nije dovoljno testirano i provereno.

- U starijim razredima imamo slučajeve da đaci koriste situaciju i ne dolaze redovno na nastavu iako nemaju tegobe. Mlađi, s druge strane, neće naučiti ništa o radnim navikama i obavezama jer nisu redovni na časovima - kaže on.

Najteže petacima

I Dragoljub Gačić, direktor Osnovne škole "Nikola Tesla" u Beogradu, kaže za Informer da se zbog kovida-19 generalno kasni sa programom za niže razrede, ali da je najteže petacima jer su u prelaznom periodu, kada se od njih očekuje dosta i znanja i odgovornosti.

Ogromne posledice

Dečji psiholog Biljana Lajović kaže za Informer da, osim propuštenog i nesavladanog gradiva, deca zbog epidemije ne mogu da izgrade neophodne radne navike i društvenu socijalizaciju, koja je važnija i od samih ocena.
- Ova situacija nije prirodna i ostaviće ogromne posledice na đake. Osim što ne mogu da savladaju gradivo, oni su svakodnevno bombardovani lošim vestima, koje teško mogu da razumeju i da se sa njima nose. Korona im je ugrozila i fizičko zdravlje i pravo na elementarne stvari kao što su igra i druženje. Sve ovo utiče na loše ocene i dečje ponašanje i odnos prema školi. Sva deca svih uzrasta imaće rupe u znanju i ostaje nam samo da se nadamo da će sve ovo brzo proći - kaže Lajovićeva i dodaje da roditelji moraju sada da se više posvete svojoj deci.

- Deca proletos nisu naučila ono što je trebalo i dosta su zaostala sa gradivom, a mi moramo da nastavimo dalje sa lekcijama. Učitelji se dovijaju, pa ponavljaju ono što su deca propustila od marta, a nastavnici koji predaju u starijim razredima imaju muku jer je gradivo opširnije i teško nadoknadivo. Ocene su generalno lošije, ali i svi zaposleni u školi imaju razumevanje za đake, kojima sve ovo teško pada - kaže Gačić.

On dodaje da je obrazovanje zbog koronavirusa u velikom problemu, ali u celom svetu, ne samo u Srbiji.

- Kao i u svim segmentima u društvu, i prosveta ima velike probleme i u organizaciji rada. Verujem da ćemo tek osetiti posledice i da će se tek pokazati koliko su deca izgubila zbog ovog opakog virusa - objašnjava Gačić.

 

 

 

Zimski raspust od 21. decembra do 20. januara

Školski raspust najverovatnije će trajati čak mesec dana, od 21. decembra do 20. januara, i to će važiti u svim delovima Srbije, rekao je ministar prosvete Branko Ružić.
Prema njegovim rečima, ideja je da se ujednače školski kalendari AP Vojvodine sa ostatkom Srbije u pogledu raspusta i da on traje mesec dana kako bi se pokrili svi pravoslavni i katolički praznici.
Imunolog Srđa Janković kaže da se procenjuje koliko je virus ušao u školske kolektive i da je rizik prenošenja u samoj školi postao veći nego u samoj zajednici.
- Odeljenja prelaze na onlajn nastavu kada se za to steknu uslovi. Kada će nastupiti trenutak kad će celo školstvo da pređe na onlajn nastavu, to sada ne mogu da kažem, sigurno da se približava. Stav Kriznog štaba je da se što je duže moguće niži razredi drže u školi, delimično i zbog toga što mlađa deca ne mogu sama da ostaju kod kuće. Obdaništa će raditi dok god bude moguće. To ostaje na razmatranju iz dana u dan - rekao je Janković.
K. M.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija