• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

24.11.2020

19:16

NA KORONU POSEBNO OTPORNA OVA GRUPA SRBA! Čak petina stanovništva stekla IMUNITET!

Društvo

NA KORONU POSEBNO OTPORNA OVA GRUPA SRBA! Čak petina stanovništva stekla IMUNITET!

Podeli vest

Imunitet na koronu steklo 20 posto stanovništa. Institut za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu sproveo dva istraživanja

U Srbiji su na koronavirus najotpornije osobe mlađe od 19 godina, rezultat je nacionalne studije seroprevalencije koja je pokazala da je pre trećeg pika epidemije, u našoj zemlji imunitet na koronu steklo 20,7 odsto stanovništva.

Reč je o dve studije koje je sproveo Institut za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, u saradnji sa drugim institutima – prva od 15. maja do 25. juna koja je imala 1.000 ispitanika i druga sa 1.500 ispitanika koja je trajala do 28. oktobra.

NOVE MERE PROTIV KORONE STUPILE NA SNAGU! Evo šta se sve menja zbog porasta obolelih!

U prvoj studiji prokuženost stanovništva je na nivou cele zemlje bila 6,4 odsto, a u drugoj 20,7 odsto, rekla je Tanjugu upravnik Instituta za epidemiologiju Tatjana Pekmezović.

Studija je, kaže, pokazala da je najveća prokuženost stanovništva, od 23 odsto, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Pekmezović je rekla da je u prvoj studiji bilo znatno više seropozitivnosti kod muškaraca, dok je drugom studijom pokazano da je stečeni imunitet na koronavirus gotovo jednak kod muškaraca (20,6 odsto) i kod žena (20,8 odsto).

Druga studija je, navodi, potvrdila rezultat prve da su osobe mlađe od 19 godina imale najvišu seroprevalenciju.U studiji su sarađivali i Institut za statistiku Medicinskog fakulteta u Beogradu, Institut za primenu nuklearne energije, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, kao i regionalni instituti i zavodi za javno zdravlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija