• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

26.11.2020

07:53

Doktorka Gligić otkrila: Ovo je glavni razlog zašto NIJEDAN LEK NE DELUJE PROTIV KORONE

Društvo

Doktorka Gligić otkrila: Ovo je glavni razlog zašto NIJEDAN LEK NE DELUJE PROTIV KORONE

Podeli vest

Čuvena doktorka Ana Gligić istakla je za RTS da nijedan lek ne deluje protiv korone i da se, bez vakcine, epidemiji ne nazire kraj

Broj zaraženih u svetu premašio 60 miliona, pokazuju podaci svetske zdravstvene organizacije. Vakcina nam je jedini spas, tvrdi Ana Gligić, virusolog u penziji koja se svojevremeno borila protiv epidemije variole vere

Prvi, drugi ili treći talas? Tek, za godinu dana u svetu je kovidom 19 zaraženo 60 miliona ljudi. Više od milion i 300.000 je preminulo, a stručnjaci još nisu pronašli lek za ovaj tip korona virusa. Inače, prvi je otkriven 1965. godine.

"Problem su mutacije koje su prisutne kod svih virusa, ali se pokazalo da koronavirusi imaju specifičnu, brzu mutaciju, jer već imamo mutante na soju koji se pojavio i sad imamo u još intenzivnijoj formi virus, suprotno od onoga što smo očekivali", ističe čuvena doktorka Ana Gligić za RTS

Protokoli lečenja se menjaju svakih nekoliko meseci, pacijentima se daju i antitela dobijena iz krvi pacijenata koji su se izborili sa kovidom, ali bez vakcine, kraj pandemije se ne nazire, kaže naša sagovornica.

"Nema leka sem simptomatske terapije i lečenja nus pojava koje ovaj virus može da da organima. Može da izazove izmene u krvnoj slici, da se javljaju koagulumi, vi odmah morate da date antikoagule, to sve ide u hodu. Inače, nijedan lek ne deluje protiv virusa. Zašto ne može? Zato što je virus parazit u ćeliji. Ako hoćete da ubijete virus u ćeliji, vi ćete ubiti ćeliju, pa se pravi dupli problem organu", objasnila je dr Gligić.

Foto: RTS

Doktorka Ana Gligić

Da nije primila vakcinu i hiperimunoglobulin pitanje je kako bi početkom 70-ih naša sagovornica pomogla da se obuzda epidemija variole vere u Srbiji.

"Tada je za posebne potrebe za spasavanje života korišćen hiperimunigamagloblin. Ali on je bio prethodno spremljen zato što je variola bila pošast na svim kontinentima, od prebolelih je uziman serum i čuvan je negde. Pošto ova bolest daje dugotrajnu slabost teško je tražiti od rekovalescenta i prebolelog 300 mililitara krvi, a drugo, mi još ne znamo o koroni sve", zaključila je virusolog Gligić.

U stručnoj javnosti sve češće se može čuti da bi se do sada otkrio lek, da virus nije mutirao nekoliko puta. Sve smo bliži i vakcini. Dok ne stignu, moramo da se čuvamo. Kako, bar to nam je dobro poznato.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija