• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

26.11.2020

10:58

SPREMAMO SE KAO DA ĆE VAKCINA SUTRA BITI DOSTUPNA! Dr Jovanović: Imunizacija će biti vanredna i verovatno preporučena (Video)

Društvo

SPREMAMO SE KAO DA ĆE VAKCINA SUTRA BITI DOSTUPNA! Dr Jovanović: Imunizacija će biti vanredna i verovatno preporučena (Video)

Podeli vest

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović kaže za RTS da je veoma nepovoljno to što svi pacijenti koji zahtevaju bolničko lečenje zahtevaju i primenu kiseonika i da to dodatno komplikuje i otežava situaciju i rad, jer se za sve terapijske procedure zahteva i aktivno učešće medicinskog kadra

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" i članica Kriznog štaba, rekla je u Dnevniku RTS da se povećava broj i učestalost pregleda i da veći procenat ljudi zahteva bolničku pomoć.

"Ono što je veoma nepovoljno jeste da svi pacijenti koji zahtevaju bolničko lečenje zahtevaju i primenu kiseonika. To dodatno komplikuje i otežava situaciju i rad, gde pored potrebnog kreveta u intenzivnoj ili poluintenzivnoj nezi, za sve te terapijske procedure se zahteva i aktivno učešće medicinskog kadra", navodi Jovanovićeva.

Foto: printscreen RTS

Samo tokom noći, prema podacima koji stižu kontinuirano, na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije, bilo je oko 90 pregleda.

"Više od 50 pacijenata je tokom noći dobilo pomoć od strane službe hitne pomoći. Pacijenti se prevoze tamo gde su bolnički kapaciteti dostupni", napominje direktorka "Batuta".

Upitana kada bi nove mere mogle da daju rezultate, objašnjava da je iskustvo pokazalo da mere ne mogu za jedan dan dati rezultat.

"Mi ćemo izaći iz ovoga. Svako će od nas dati doprinos. Borba je takva da svako može svojim ponašanjem da doprinese", poručuje Jovanovićeva. 

"Treba se vakcinisati protiv sezonskog gripa"

Što se tiče vakcine protiv sezonskog gripa, kaže da te vakcine ima i da nije kasno primiti je. "Treba to učiniti tokom decembra, čak i januara", ističe Jovanovićeva.

Laboratorijski još nije potvrđen virus sezonskog gripa, navodi direktorka "Batuta", ali preporučuje imunizaciju pošto se ulazi u sezonu kada se može pojaviti.

Ponovo apeluje na primenu ličnih zaštitnih mera. "To je ono što svako od nas može da učini", navodi Jovanovićeva. 

U toku pripreme za vakcinaciju, verovatno će biti preporučena

Kada je pitanju vakcina, direktorka "Batuta" kaže da će imunizacija biti vanredna i verovatno preporučena.

"Najpre se vakcinišu zdravstveni radnici, ali istovremeno i starije stanovništvo koje ima više od 60 ili 65 godina", navodi Jovanovićeva.

Ističe da su u toku opsežno pripreme i da se nadležni spremaju kao da će vakcina sutra biti dostupna.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17