• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

26.11.2020

14:45

KON OTKRIO KOJA MERA JE NA ČEKANJU i objasnio šta se desilo 6. novembra: Lekari su tada tražili JEDNU STVAR

Društvo

KON OTKRIO KOJA MERA JE NA ČEKANJU i objasnio šta se desilo 6. novembra: Lekari su tada tražili JEDNU STVAR

Podeli vest

Smirivanje situacije sa koronavirusom očekuje se tek za dve nedelje, procenjuje za Tanjug dr Predrag Kon i ukazuje da će se do tada, na žalost, bolnice puniti, i rasti broj novozaraženih.

Napominje da je situacija u Beogradu "katastrofalna", da se primećuje da se zaustavio rast novozaraženih, ali na veoma visokom nivou - oko 2.000 dnevno. 

U ostatku Srbije situacija je vanredna, a posebno se pogoršava u Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu.

"Broj novozaraženih je skočio sa 6.840 na preko 7.500, što je povećanje za više od 10 odsto u danu. Ako znamo da je trenutna smrtnost oko jedan odsto, onda je jasno od tih 7.500 ljudi, 75 će tragično završiti. Dakle, u perspektivi očekujemo povećanje broja umrlih", naveo je Predrag Kon.

Treći talas pokazatelj stanja

On je rekao da se u ovom trećem talasu direktno može videti kako bi Srbija prošla na početku epidemije (u martu) da nije bilo zatvaranja i vanrednog stanja.

Mere koje su donete sigurno daju rezultate, i da nisu preduzete brojke bi, ističe on, bile još gore, ali je očigledno da nisu dovoljne.

Kako kaže medicinski deo Kriznog štaba predložio je 20. novembra drastičnije mere, a to je da se skrati radno vreme do 17.00 sati svih objekata koji obavljaju uslužne delatnosti (frizeri, kozmetičari...), osim prehrambenih prodavnica. Taj predlog je, kaže, "na čekanju".

Ne može, kaže, da bude protiv procena i odluka vlade, jer je deo Kriznog štaba:

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

 



"Ako sam protiv, onda moram da izađem iz Kriznog štaba, što smatram dezerterstvom u ovoj situaciji".

Procenjeno je, ističe, da je to što je do sad urađeno najbolje u ovoj situciji.

"Dobro, idemo dalje. S tim što svaki građanin, stanovnik može da doprinese, a maska jeste barijera za virus", naveo je on.

Mere zakasnile

Upitan na šta je konkretno mislio kada je rekao da su mere koje su već uvedene zakasnele, Kon je rekao da su lekari iz Kriznog štaba 6. novembra, kada je broj novozaraženih na dnevnom nivou bio daleko manji, prvi put tražili da se radno vreme za uslužne delatnosti skrati do 18 sati.

"Zakasnile su, dakle, sa našeg, medicinskog aspekta", kaže Kon.

Međuti, dodaje, oni koji prate ekonomiju kažu: "Svaki dan je važan, što duže da izdržimo...Propašćemo ako te mere uvedemo".

"To su takođe argumenti", objašnjava Kon, ali ukazuje da je, kada neko gleda ukupnu odluku, a onda to veže samo za medicinski deo Kriznog štaba, onda je to "kratko rečeno - bezobrazluk".

Ističe da je svaki pojedinac medicinskog dela Kriznog štaba izgradio svoju karijeru i apsolutno im ništa ne znači da "sede" u Kriznom štabu, da oni ne učestvuju u vlasti već da rade svoj posao najbolje što znaju kako bi pomogli u ovom teškom vremenu, a da se nalaze na udaru "i sa jedne i sa druge strane".

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 



Podvlači da je Krizni štab napravljen da funkcioniše kao telo, kao pomoć državi, a ne da bude oponent državi i da mu je žao ako ima onih koji to nisu razumeli.

Nema podela unutar struke

Unutar struke, tvrdi, ne postoje podele:

"Izmišljeno se govori o nekoj podeli u okviru same struke. To ne postoji. Nama je ovde protivnik virus. Nikakve podele ne dolaze u obzir i ne prihvatam. Prihvatam sve kritike koje su realne, a odbacujem one koje su nerealne", rekao je Kon.

Cilj svih mera, navodi, je da se spreče kontakti, a da je preporuka za starije sugrađane da se ponašaju i da razmišljaju "kao da je policijski čas".

"Sad im je dozvoljeno da prošetaju, kupe namirnice kad god žele, ali uz masku i da smanje kontakte", rekao je Kon.

Vakcina će biti preokret

Dolazak vakcine protiv virusa korona biće, kako kaže, "preokret u epidemiji".

Upitan da li će se pre vakcinisanja raditi testiranja - da li je neko zaražen i ako nema simptome ili je već preležao koronu, a da to nije ni znao i ima antitela, Kon je rekao da te vrste istraživanja neće biti, jer vakcina ni u jednom, ni u drugom slučaju ne škodi.

"Vakcina neće smetati nekom ko je preležao kovid, samo će pojačati imunitet i biće duže zaštićen", zaključio je on.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!
Live TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!

Devojčica Danka Ilić nestala je u utorak u 13.45 u selu Banjsko Polje kod Bora i još nije pronađena! Posle opsežne potrage u kojoj je učestvovalo na hiljade spasilaca uz pomoć helikoptera i dronova, pretraga terena je obustavljena, a istražuje se i mogućnost otmice. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Nebojša Perović, advokat.

29.03.2024

10:00

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija