• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.12.2020

09:28

DIREKTORKA BATUTA ODGOVORILA ONIMA KOJI SU PRELEŽALI KORONU Evo da li da radite novi test kad završite lečenje

Društvo

DIREKTORKA BATUTA ODGOVORILA ONIMA KOJI SU PRELEŽALI KORONU Evo da li da radite novi test kad završite lečenje

Podeli vest

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović izjavila je da osobe koje imaju temperaturu i kašalj treba da urade testove u roku od dva, tri dana od pojave simptoma.

- Na usluzi su domovi zdravlja, u kovid ambulantama mogu da urade i to testiranje, rezultat stiže vrlo brzo i postavlja se dijagnoza kao da je urađen PCR test. Ako je antigenski test negativan, a osoba ima simptome, tada je potreban PCR test - istakla je sinoć Jovanovićeva za RTS.

Prema njenim rečima, ponovno testiranje za osobe koje su završile lečenje nije potrebno.

- Radi se o primeni protokola koji su utvrdili SZO i Evropski centar za kontrolu bolesti i Centar za kontrolu bolesti. Mi smo to primenili od avgusta. Posle 14 dana provedenih u kući, zaključkom lekara je završena i infektivnost za onoga ko je bio pozitivan na koronu. Kad je u pitanju lečenje u bolnici, lekar odlučuje koliko će još pacijent ostati u kućnim uslovima, ali retestiranje nije potrebno - kazala je Jovanovićeva.

Navodi da, prema stručnoj literaturi, nema infektivnosti posle 14 dana. Pošto se u svakodnevnom radu sreću s koronavirusom, za zdravstvene radnike, kao i za ostale građane, kako je rekla, važi isti princip. Napominje da je dovoljan izveštaj lekara i da poslodavac na osnovu toga treba da primi zaposlenog.

Ukazuje da u Srbiji bliski kontakti ostaju u karantinu 14 dana, dok je u nekim drugim zemljama taj period skraćen na 10 dana.

- Kod nas je 14 dana. Sve stručne preporuke se prate i ja verujem da će tokom vremena biti brojnih promena, ali na dobrobit svih nas. Sve što se primenjuje u svetu, praćenja i kontrola epidemije, primenjuje se i kod nas - zaključuje Jovanovićeva.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija