• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.12.2020

14:23 >> 15:16

VAKCINA PROTIV KORONE STIŽE U SRBIJU KRAJEM DECEMBRA! Fajzer i Biontek PREDALI DOKUMENTACIJU Agenciji za lekove! NAŠA ZEMLJA ČETVRTA U SVETU!

Društvo

VAKCINA PROTIV KORONE STIŽE U SRBIJU KRAJEM DECEMBRA! Fajzer i Biontek PREDALI DOKUMENTACIJU Agenciji za lekove! NAŠA ZEMLJA ČETVRTA U SVETU!

Podeli vest

Kompanije Fajzer i Biontek danas je predala Agenciji za lekove i medicinska sredstva neophodnu dokumentaciju za registraciju vakcine u Srbiji, saznaje Informer.rs. Registracija vakcine biće obavljena po ubrzanoj proceduri, a prvi kontigent bi u našu zemlju trebalo da stigne do kraja decembra

 

Ovo je juče dogovoreno na sastanku predstavnika ovih kompanija i sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Kako Informer.rs saznaje, registracija Fajzerove vakcine biće okončana po ubrzanoj proceduri, a biće korišćena i dokumentacija iz Velike Britanije koja je danas odobrila upotrebu ovog leka.

Inače, posle Velike Britanije, SAD i EU, Srbija je prva zemlja koja će registrovati Fajzerovu vakcinu protiv korona virusa.

Nakon registracije vakcine, kako saznajemo, prvi kontigent od 10.000 doza trebalo bi da stigne u Srbiju krajem decembra ili najkasnije početkom januara.

Podsetimo, Velika Britanija danas je postala prva država na svetu koja je odobrila upotrebu vakcina ove dve kompanije i najavila da će one moći da se koriste od početka sledeće nedelje.

Britanski regulator MHRA objavio je kako je vakcina, koja prema poslednjim podacima ima 95-procentni učinak u zaštiti od kovida-19, bezbedna za distribuciju.

Vakcinacija prioritetnih grupa u Velikoj Britaniji mogla bi da počne već sledeće nedelje.

Direktorka Batuta Verica Jovanović rekla je ranije za Tanjug da je veoma značajno što je tu vakcinu odobrila Velika Britanija, jer je, kako ističe, reč o zemlji u kojoj postoji jak zdravstveni sistem, ali i jak regulatorni sistem kada je u pitanju odobravanje lekova i medicinskih sredstava.

Ona je navela da britansko regulatorno telo za lekove i medicinska sredstva posebno vodi računa o bezbednosti, kvalitetu i efikasnosti lekova, vakcina i drugih medicinskih sredstava kada je u pitanju zdravlje stranovništva.

- Od posebnog je značaja to što će imunizacija u Velikoj Britaniji krenuti već naredne nedelje, jer se brzo mogu videti njihova iskustva sa vakcinom - zaključila je Jovanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija