• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS/Informer

02.12.2020

19:11

LJUBUŠKI JE LEGLO USTAŠA, ZAKLELI SU SE NA VERNOST KRALJEVINI SRBIJI, ALI... Ovo nas je koštalo više miliona glava! Jugoslovenstvo umesto srpstva - brutalna istorijska zabluda?!

Društvo

LJUBUŠKI JE LEGLO USTAŠA, ZAKLELI SU SE NA VERNOST KRALJEVINI SRBIJI, ALI... Ovo nas je koštalo više miliona glava! Jugoslovenstvo umesto srpstva - brutalna istorijska zabluda?!

Podeli vest

Prva zajednička država Južnih Slovena, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, proglašena je pre 102 godine. Javnost nedovoljno zna da je većina srezova na prostoru BiH, nakon oslobođenja od Austrougarske, proglasilo direktno ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom, ali do toga nikada nije došlo

Umesto da se teritorijalno proširi, na šta je imala pravo prema Londonskom ugovoru iz 1915, Srbija stvara zajedničku državu i omogućava Hrvatima, Slovencima i drugim narodima da "pretrče" u tabor pobednika.

Kako bi danas izgledala BiH i celi Balkan da je u jesen 1918, nakon što je srpska vojska proterala austrougarskog okupatora, i da je bila ispoštovana većinska volja naroda da se prisajedine Kraljevini Srbiji. Čak 42 od ukupno 54 sreza tada je proglasilo direktno ujedinjenje, poput fočanskog ili banjalučkog.

Danas nestvarno zvuči i podatak da je srez Ljubuški, u kome je prema popisu iz 1910. bilo 92 odsto katolika, šest odsto muslimana i svega procenat pravoslavaca, tada izjavio odanost kruni Karađorđevića.

- Sreski odbor Ljubuški sa tim nacionalnim sastavom poslao je telegram srpskoj vladi u kome se saopštava da se "od danas smatramo nerazdruživim delom Kraljevine Srbije - rekao je Dragan Mastilović, istoričar.

Foto: Public

Istoričari smatraju da je počinjena ogromna greška što u delo nije sprovedeno prisajedinjenje Kraljevini Srbiji, jer je umesto toga formirana je Kraljevina SHS. Srbi su srpstvo zamenili jugoslovenstvom.

RUSIJA JE ZASTRAŠUJUĆA, MOSKVA JE NAJVEĆA PRETNJA NATO, ALIJANSA ŠALJE RATNE BRODOVE U CRNO MORE! Ovi ne mogu bez rata, ali namerili su se na...

- Upravo u Jugoslaviji posle 1918. dolazi do stagnacije srpske nacionalne ideje zarad jugoslovenske ideje i zajedničke države, dok kod drugih naroda dolazi do homogenzacije, na primer kod Hrvata - ističe istoričar Predrag Lozo.

Mastilović dodaje da se "ne možemo oteti utisku da je srpski narod u tom trenutku ušao jednu vrstu jugoslovenske magle i kada je na kraju 20. veka izašao iz te magle, shvatio je da mu nedostaje par miliona života, nacionalne teritorije i nacinalna svest".

KOLIKO TRAJE IMUNITET VAKCINA PROTIV KORONE? Doktorka Gligić otkriva do sada nepoznate detalje!

Narod je odmah znao, a srpska politička elita tek kasnije shvatila, da je jugoslovenstvo velika zabluda u Drugom svetskom ratu skupo plaćena. Ni nakon tog stradanja nije ispravljena. Većina Srba nastavila je da živi kao Jugosloveni i tek 90-tih tadašnja srpska politička elita ispravlja greške i stvara Republiku Srpsku, kao garant opstanka Srba zapadno od Drine.

Izrodili najveće zločince, kojih su se grozili čak i nacisti!

Koliku su grešku napravili Kralj Aleksandar, Nikola Pašić i ekipa možda baš najbolje ilustruje Ljubuški! 
Ljubuški srez je dao Hrvatskoj i najveće zločince- srboubice, ustaške ministre, brojne oficire, zapovednike legija i logora smrti. Najpoznatji je Vjekoslav Maks Luburić, nad čijim su se zločinima zgražvali čak i naciti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Komita

pre 3 godine

Sta li si zeleo da kazes... ili terapija nije delovala ?!

LjutiČetnik

pre 3 godine

evo ustaše kupile TOW 1200 protiv oklopnih raketa i 500 protiv bunkera raketa i 76 IFV bradly dali 750 miliona eura a naši paradiraju već 4godine sa ovih 12 lazara ...naša vojska je u srednje jadnom stanju...naša vojska je uništena pod žutima i mi kasnimo 20 godina... nemamo kao prvo vojni rok kao drugo jako bitno nemamo satelite i dronove za snimanje terena tojest špijuniranje....kao treće 90% opreme je zastarelo i trebaju nam nabavke od po 2-3 milijarde dolara da bi je vaskrsli...ujke kupe po 100 patrija po 100 bradlya a mi????? po 6 nora po 6 aviona po 6 lazara i tako........

Marcco

pre 3 godine

Ljubuško... dva/tri pravoslavaca, par muslimana, pet/šest Hrvata... ostalo sve sami pokatoličeni Srbi... neki pre nekoliko generacija a neko, kao što je Maks Luburić, rođeni kao Srbi pravoslavci pa kasnije rešili da budu najveće Ustaše.

Smederevac

pre 3 godine

Naivni Srbi su i dalje u zabludi i kriju zlocine Ustaskih hordi .Cak i osporavaju kand.za Oskara film Dara iz Jasenovca u korist neke budalastine i laznoj prici o Srebrenici -Srbi -sta vam jos treba da se osvestite?

Giša

pre 3 godine

Ako će ovako živjeti Republika Srpska onda je bolje da je nema.Nekolicina vrše genocid nad vlastitim narodom sjeme im j...m.Nije ni čudo što smo se poturčili za vrijrme Osmanlija.Nismo mi za samostalnosti nama treba samo neka motka iznad glave.Nije mi samo jasno kako g Vučić kojeg izuzetno cijenim trpi ovoliki zulum što nam rade ovi naši na čelu sa Bajom.Formalno se stavlja u našu zaštitu a od toga nema života.Da licemjerstvo nema granica potvrđuje i činjenica koliko ga ovdje ismijavaju isti oni koji mu dolaze i mole tobože za opstaanak srba ovdje za svakojaku pomoć.Pored gladi koja vlada ovdje i odlasku stanovništva počeli su i da ubijaju neistomišljenike. Strašno.Nedao bog nikome?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija