• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.12.2020

10:02 >> 10:05

KORONA DRAMA! BOLNICE SE PUNE ZA JEDAN DAN Kreveta sve manje, pacijenata sve više

Društvo

KORONA DRAMA! BOLNICE SE PUNE ZA JEDAN DAN Kreveta sve manje, pacijenata sve više

Podeli vest

U pojedinim bolnicama po Srbiji više nema slobodnih kreveta, a u mnogima je ostalo manje od deset mesta za nove bolesnike.

U Kliničkom centru Niš hospitalizovano je više od 350 kovid pacijenata, među kojima nema dece, u teškom stanju na respiratorima je 15 osoba, dok je tokom jučerašnjeg dana preminulo sedmoro ljudi od posledica korona virusa.

U Nišu je juče potvrđeno više od 250 novih slučajeva korona virusa.

Direktor Doma zdravlja u Nišu Milorad Jerkan rekao je za RTS da ambulante Doma zdravlja dnevno obave u proseku 500 do 600 pregleda, da su testiranja u poslednje vreme antigenska i da je pozitivnih više od 35 odsto.

U Kraljevu skoro 5.000 pozitivnih na koronu

Broj pozitivnih na korona virus u Kraljevu bliži se 5.000, a procena je da je broj asimptomatskih slučajeva od osam do 10 puta veći. Doktor Radovan Čekanac, epidemiolog i član Štaba za vanredne situacije, očekuje da će ovakva situacija potrajati još oko 10 dana i da se potom može očekivati manji broj zaraženih. Čekanac je za RTS rekao da očekuje veliki pritisak na bolnice.

Foto: Tanjug/dimitrije nikolić

U Kraljevu je od juče još 238 lica kod kojih je dokazano prisustvo virusa.

Užička Opšta bolnica hospitalizovala 178 pacijenata

U užičkoj Opštoj bolnici hospitalizovano je 178 pacijenata pozitivnih ili sumnjivih na kovid-19, što je troje pacijenata više u odnosu na jučerašnji dan.

Na intezivnoj nezi je 25 pacijenata, od kojih je 14 na respiratoru, saopštio je Zdravstveni centar Užice. U izdvojenom odeljenju OB Užice, u Požegi, smešteno je 70 pacijenata, 20 više nego juče. U privremenoj kovid bolnici u Krčagovu je 150 pacijenata, sedmoro više u odnosu na juče.

Institut za otropediju se napunio za jedan dan

Institut za ortopediju Banjica od juče prima kovid pacijente, a direktor te zdravstvene ustanove prof. Zoran Baščarević kaže da su kapaciteti već popunjeni.

On je za TV Pink naveo da je u ortopedija na Banjici u kovid sistem ušla sa 30 mesta na odeljenju i 17 na intenzivnoj nezi i da su juče od 10 sati do osam uveče svi kreveti bili popunjeni.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

- Sada su mnogo teži pacijenti, nego u prethodna dva talasa i svi koji su zbrinuti kod nas su na kiseoničkoj potpori. Dobili smo pomoć od Instituta Dedinja, stiglo je deset njihovih internista. Treba da otvorimo još jedno odeljenje sa 30 kreveta i da pojačamo poluintenzivnu negu - naveo je Baščarević.

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun Dragoš Stojanović izjavio je da je u protekla 24 časa u tu ustanovu primljeno 45 pacijenata, koliko je i otpušteno, da se na intenzivnoj nezi nalazi 60 pacijenata, od kojih je 24 na respiratoru. U KBC Zemun, koji ima 360 kreveta, ima još četiri slobodna mesta. Intenzivne nege su skoro pune sa 60 pacijenata, kaže Stojanović za RTS.

Od toga je 24 intubiranih, 21 je na neinvazivnoj ventilaciji i pet na "haj flou" respiraciji, naveo je Stojanović. On je dodao da ima još 10 pacijenata koji su veoma teški hirurški, ortopedski ili pacijenti na dijalizi, koji su primljeni kao kovid pozitivni.

U ZC Vranje samo 7 hospitalizovanih nema koronu

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 136 pacijenata, od kojih je 129 pozitivno na korona virus. Sa bronhopneumonijom su 134 pacijenta, a na kiseoniku njih 46.

Na bolničko lečenje primljeno je 19 pacijenata. Trenutan broj slobodnih postelja je 14. U kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 250 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 130.

Uzorkovana je krv kod 162 pacijenta i uarđeno 148 rendgenskih snimaka pluća. Takođe, urađen je jedan pi-si-ar i 160 antigenskih testova, od kojih su 74 pozitivna i 86 negativnih, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17