• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

03.12.2020

10:30

Radiolog detaljno objasnio kako se otkriva da NEKO IMA KORONU: Ovo je razlika između ZDRAVIH I BOLESNIH PLUĆA

Društvo

Radiolog detaljno objasnio kako se otkriva da NEKO IMA KORONU: Ovo je razlika između ZDRAVIH I BOLESNIH PLUĆA

Podeli vest

Upala pluća je jedan od najčešćih simptoma koronavirusa.

Radiolog dr Milan Nikolić objasnio je razliku između zdravih i pluća sa pneumonijom. On je rekao da je u ovom slučaju dobro ako su pluća na snimku crna.

Bela pluća nisu dobar znak

- Crna pluća na snimku znače da je dobro, jer to što je crno - to je vazduh i to znači da funkcionišu dobro. Ako su bela - to je znak je loše, jer što je belo - to je znak da u njima ima tečnosti koja se nalazi unutar ćelije. Posledica korone je zapaljenje pluća i u zapaljenskom procesu ta tečnost izlazi van ćelija i ispunjava prostor koji je potreban da prilikom disanja pluća imaju prostor da se rašire i da što više vazduha uđe u njih. Kad imamo tečnost, to onemogućava disanje - pojasnio je on.

Foto: Pixabay

 

Doktor Nikolić naveo je da može da se desi da postoji razlika između snimaka pluća.

Skener daje konačni odgovor

- Na prvom snimku pluća ne mora da se vidi zapaljenski proces na osnovu kojeg može da se kaže da to je korona. Na osnovu iskustva lekara, promene koje korona izaziva na plućima, kada ih neko gleda na početku, verovatno se ne bi izjasnio da je pneumonija. Kod takvih pacijenata najbolje je upućivanje na skener pluća, koji pokazuje sve ono što se ne vidi na rendgenu, i može sa sigurnošću da se kaže da je reč o kovid pacijentu - napominje dr Nikolić u jutarnjem Prva TV. 

Prema njegovim rečima, od marta, što su podaci dobijeni od Medicinske platforme za prevenciju i dijagnostiku - nacionalne baze u koju se slivaju svi digitalni snimci i skeneri, u Srbiji je do sada urađeno 353.096 rendgen snimaka 15.414 skenera. Dodaje i da taj broj ipak veći jer postoje mnogi koji nisu povezani sa tom bazom podataka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Odloženje suđenje za smrt nekadašnjeg direktora „Niteksa“: Okrivljeni motociklista mora na operaciju kuka
opravdano odsustvo?!

Odloženje suđenje za smrt nekadašnjeg direktora „Niteksa“: Okrivljeni motociklista mora na operaciju kuka

Suđenje Ivanu Jovanovuću (49) iz selja Voljčinca kod Žitorađe optuženom da je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradao Mile Novaković (81), bivši direktor niške tekstilne firme „Niteks“, odloženo je danas pošto je okrivljeni posredstvom advokatice sudskom veću Osnovnog suda u Nišu dostavio izveštaj lekara u kome se navodi da ne može da prisustvuje ročištu zbog operacije kuka. Nastavak suđenja zakazan je za 4. jul.

18.04.2024

14:32

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija