• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

04.12.2020

11:59

KONAČNA ODLUKA! Evo da li će gastarbajteri iz Srbije plaćati DUPLI POREZ NA PLATU

Društvo

KONAČNA ODLUKA! Evo da li će gastarbajteri iz Srbije plaćati DUPLI POREZ NA PLATU

Podeli vest

Rezidenti Srbije obveznici su poreza na dohodak po osnovu prihoda koje ostvare u Srbiji i u inostranstvu, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu finansija povodom nedoumica u javnosti poslednjih dana o tome da li su i naši gastarbajteri obavezni da plaćaju porez na dohodak građana.

U ministarstvu ističu da je to rešenje koje se primenjuje u najvećem broju savremenih država.

"Tako da i zarade koje ostvare rezidenti Republike Srbije po osnovu rada kod stranih poslodavaca u inostranstvu (tzv. gastajbajeri) oporezuju se u Srbiji", objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

Međutim, bez obzira na to da li Srbija primenjuje ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa državom u kojoj je naš rezident zaposlen kod stranog poslodavca, naš rezident ima pravo na poreski kredit po osnovu poreza koji je plaćen na zaradu koju je ostvario.

S tim da takav kredit ne može biti viši od poreza koji bi se na takvu zaradu platio u Srbiji.

Takvo rešenje predviđeno je i u velikoj većini ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja koje je Srbija zaključila u poslednjih dvadesetak godina.

Takođe, postoje i ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u kojima je predviđena primena metoda izuzimanja, i prema tim ugovorima naši rezidenti nemaju obavezu plaćanja poreza na dohodak u Srbiji po osnovu zarada koje su ostvarili kod stranih poslodavaca u državama sa kojima su takvi ugovori zaključeni.

Što se tiče obaveza po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, prema propisima Srbije kojima se uređuje obavezno socijalno osiguranje (penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti) državljani Srbije zaposleni u inostranstvu kod stranog poslodavca nisu osiguranici na obavezno socijalno osiguranje po osnovu zarade koju ostvaruju od tog stranog poslodavca.

Za lica koja nisu osiguranici prema domaćim propisima kojima se uređuje obavezno socijalno osiguranje, ne postoji obaveza obračunavanja i plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Prema tome, naši državljani zaposleni kod stranih poslodavaca u inostranstvu nemaju obavezu plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje po osnovu zarade koju ostvare u inostranstvu od stranih poslodavaca, navode u Ministarstvu finansija.

Po Zakonu o porezu na dohodak građana, rezidenti Srbije su građani koji na teritoriji Srbije borave 183 ili više dana ili ovde imaju prijavljeno prebivalište ili im se ovde nalazi centar poslovnih i životnih aktivnosti.

"Srpski rečeno ako ovde ima stan, porodicu ili firmu", rekao je ranije Tanjugu poreski savetnik Milan Trbojević.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Aleksandar

pre 3 godine

Čista glupost!!! Ne može se porez plaćati dva puta u dve različite zemlje. Bivši sam gastarbajter sa 14 godina radnog staža u inostranstvu, pre nego sam se 2005. godine vratio u Srbiju. Porez plaćate uvek tamo gde radite i gde imate prijavljeno prebivalište, pa makar ono bilo kao u slučaju većine pravih gastarbajtera privremeno i na neodredjeno vreme. Isto kao što i strani državljani koji žive i rade u Srbiji godinama, porez plaćaju ovde, a ne u svojim matičnim državama. Treba razdvojiti i razlikovati prave gastarbajtere, koji tamo i žive od onih ljudi sa povremenim sezonskim ili privremenim poslovima, koji nisu pravi žitelji tih zemalja u kojima rade. Porez se uglavnom plaća u onoj zemlji u kojoj je neko penziono i zdravstveno osiguran. Sve drugo bilo bi nepravedno prema ljudima.

XXL

pre 3 godine

Eto vidiš da može narod da se pljačka i uz blagoslov zakona.

ĐorđeKop

pre 3 godine

Sramota.Razlog više da narod beži iz zemlje za stalno.Pa naseljavajte kineze i arape po srbiji. Porez na prihod se ostvaruje po mestu prihodovanja.Tačka. Moj komšija je nezaposlen.Živi u BG,uplaćuje privatno,životno osiguranje-austrijsko. Ima kuću u CG,preko leta izdaje sobe turistima i plaća sve dažbine državi Crnoj Gori na prihode koje ostvari od rentiranja.Onda živi od tih pet,šest hiljada evra cele godine.I troši novac u srbiji.Zašto bi plaćao porez ovde,ako nema prihode? Drug radi na Hilandaru.Ode na tri meseca,pa se vrati nedelju dve,pa opet.Dobija već oporezovan novac-znači čist,koji opet donosi i troši ovde.Jel i on da plaća porez?Pa ne. Terate ljude na kriminal,na izbegavanje plaćanja. Bolje da mere budu razumne-ali da se poštuju. I bolje ukinite donacije strancima po zaposlenom,nego što kičmite sopstveni narod. Gore nego pod turcima.

Porezanski

pre 3 godine

Drzavi trebaju pare A sta su na kraju pare, imao nemao ista stvar. U Tursko vreme je bio desetak U ovo vreme sada izgleda bice mnogo vise Tesko je nasem narodu u tudjini bez bliznjih svojih Rade duge sate i to malo ustedjevine salju svojima da lakse zive ili da kupe krov nad glavom Nemoj Srbijo da nas globis i da nam uzimas nas znoj i nasu ljubav prema tebi. Da smo mogli da radimo u svom rodnom kraju mi bi. Al nema se kud vec kod tudjina na rad. A sad ti Srbijo hoces da nam uzmes zadnju crkavicu. Nemoj da te kunem Srbijo a kletva je teska ona ide ovako "Crkla da bogda" Necu te jos kleti ali ako mi uzmes taj pores mozda cu u ljutnji i na to da se odlucim. Pa ti sad vdi kako ces

Lela

pre 3 godine

Ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja precizira uslove koje lice treba da ispuni da bi se smatralo poreskim rezidentom Srbije. Znaci, cak i ako bi lice provodilo 300 dana godisnje u inostranstvu, ako mu je porodica u Srbiji, moze se smatrati poreskim rezidentom Srbije. Prema Ugovoru, zarada se oporezuje u drzavi u kojoj lice radi, osim u posebnim slucajevima. Citajte zakon i Ugovor (postoji sa vecinom drzava)...

Dragan

pre 3 godine

Ako je ovo istina, ko je i kada doneo ove zakone i kako misle da ih sprovedu u delo. Ovaj zakon ce definitivno zaustaviti priliv novca iz inostranstva u Srbiju. Ako im je to bilo u cilju uspeli su. Vecina gastarbajtera je spremna, oderci se Srpskog drzavljanstva, prodati sve sto imaju u Srbiji i nastaviti zivot tamo gde ostvaruju prihode i gde vec dovoljno placaju poreze i doprinose. Ako su mislili da ce gastarbajteri izdrzavati debile koji sede u foteljama i smisljaju kako da zavuku ruku u drugi dzep (iz jednog dzepa vec placaju) onih koji su silom prilika otisli iz svoje zemlje kako bi prehranili svoju decu i porodicu, ovaj put su se bas prevarili i potcenili gastarbajtere.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija