• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.12.2020

15:00

EVO ŠTA DA RADITE AKO SE ZAPALI BOCA SA PLINOM! 9 saveta koji će vam sačuvati život

Društvo

EVO ŠTA DA RADITE AKO SE ZAPALI BOCA SA PLINOM! 9 saveta koji će vam sačuvati život

Podeli vest

Korišćenje gasa, popularnog kao plin, u domaćinstvu ima velike prednosti ali može biti i opasno ako se ne vodi računa.

Uvek je najbolje pozvati stručno lice ukoliko niste sigurni kako da se ponašate ili dođete u nezgodnu situaciju. Ipak, neke stvari bi trebalo da znate i sami za svaki slučaj.

Da li boca ili ventilacija "ispušta"?

Jedno od osnovnih pravila je da se prilikom instalacija koriste specijalne cevi koje su otporne na delovanja gasova a jako je bitna i provera nepropusnosti.

Da bi proverili da vam ventil ili priključna cev "cure" sem mirisa dobro je prekriti ih penom za brijanje ili sapunicom. Ako se pojave mehurići znači da nešto nije u redu. Inače, boce mogu ispuštati i na varovima pa nije loše ni to proveriti.

Foto: Pixabay

Ne improvizujte!

Kada menjate bocu, trebalo bi promeniti i zaptivak između nje i redukcijskog ventila. Važno je da ovaj zaptivak kupujete u radnji i nikako da ga sami pravite, jer to može biti veoma opasno!

Zatvarajte ventil posle upotrebe boce

Posle svake upotrebe plinske boce zatvorite ventil na boci jer je gumena cev pod pritiskom gasa. Ako bi došlo do rđanja priključne cevi, a ventil na boci nije zatvoren, postoji mogućnost stvaranja eksplozivne smeše gasa.

Što dalje o izvora toplote

Gas ima osobinu da se širi na toploti, pa iako je plinska boca napravljena da može da izdrži toplotu do određene mere, preporuka je da je držite što dalje od izvora toplote ili sunca čak i kada je prazna.

Foto: Tanjug

U slučaju požara, plinsku bocu odmah napolje!

Jako je važno da u slučaju požara iznesete plinsku bocu na otvoreno ako postoji ta mogućnost. Ako je slučajno ostala unutra, obavezno obavestite o tome vatrogasce kada dođu na lice mesta.

Ne presipajte! 

Nažalost, dešava se da se pojedini vlasnici kola "presipaju" gas iz plinske boce u automobilske rezervoare. Ova praksa je jako opasna, i nikako nemojte radite ovakve stvari jer može doći do eksplozije.

A šta ako se zapali gas?

Ako gas iz boce počne da izlazi i zapali se, nemojte paničiti jer neće eksplodirati. Preporučuje se da odmah zatvorite ventil na boci, a pre toga morate da zaštite ruke i telo od plamena. Bocu odmah iznesite na hladno i pozovite vatrogasce.

Idete na odmor? Zatvorite plinsku bocu obavezno!

Ukoliko planirate da na nekoliko dana napustite vaš stan, obavezno zavrnite plinsku bocu. Ventilacije ponekad mogu biti porozne i može doći do curenja, što se često završava fatalno.

Ako osetite miris plina, ODMAH URADITE OVO!

U svakoj boci bi trebalo da je dodat veštački miris, koji upozorava da je došlo do curenja gasa. Ako osetite takav miris morate odmah napraviti promaju, evakusati sve iz stana i ako je moguće isključiti struju u kući pomoću glavne sklopke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mili

pre 3 godine

Dobar vam je tekst ali to sve već znamo. Trebali ste malo bolje objasniti kako i zašto dolazi do eksplozije.

Vns

pre 3 godine

Pozvati Pink i onog napaljenog Mladena da snimi i prenosi sve uživo....

Ljuba

pre 3 godine

Najvise se desavaju nesrece zbog neznanja i nemastine.Ako regulator pritiska sa atestom kosta sesto dinara nas narod kupuje onaj turski na pijac od trista dinara.Tom crvenom turskom regulatoru brzo pucaju mebrane,drugo osamdeset posto potrosaca neza da postoji dihtung koji se svaki put menjana regulatoru prilikom zamene boce.Trece narod puni boce na pumpama za gas sto je najgore,jel ta boca nije prosla proveru u koritu sa penom dali pusta.Cetvrto pri zamenu boce na sporetu postoji lula iz dva dela koji drugi deo oce da se okrece,tu dolazi do curenja gasa.Peto crevo za plin mora biti sa atestom a ne ko sto ga prodaju po farbarskim radnjama.Sesto crevo se menja na godinu ipo a neki ga nemenjaju po deset,petnaest godina i to crevo postaje kruto i tu mu pucaju niti.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17