• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Objektiv.rs

05.12.2020

12:25 >> 12:29

ODMOTAVA SE KLUPKO KORUPCIJE, RUBINJONI POTVRDIO DA ĆE SE ODAZVATI TUŽILAŠTVU: Poznajem Rajičića, Đilasove naloge mi je prenosio Ranković

Politika

ODMOTAVA SE KLUPKO KORUPCIJE, RUBINJONI POTVRDIO DA ĆE SE ODAZVATI TUŽILAŠTVU: Poznajem Rajičića, Đilasove naloge mi je prenosio Ranković

Podeli vest

Zoran Rubinjoni, direktor Jedinice za implementaciju projekata u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u vreme kada je Dragan Đilas bio gradonačelnik, potvrdio je za Objektiv.rs da poznaje kontroverznog biznismena Rajana Rajičića, ključnog igrača u aferi veka – iznudi milionskog reketa od konzorcijuma koji je gradio Most na Adi.

Podsetimo, privrednik iz inostranstva koji je obavljao odgovornu funkciju u konzorcijumu koji je gradio Most na Adi (austrijski “Porr technobau und umwelt aktiengesellschaft”, slovenačka “SCT Evropa” i nemački “DSD”) otkrio je za Objektiv.rs kako je funkcionisao začarani krug korupcije Dragana Đilasa.

– Gradski funkcioner Zoran Rubinjoni se lično sastajao sa nama i prenosio usmene Đilasove naloge da se sredstva za navodni konsalting tokom izgradnje Mosta na Adi uplate grčkoj kompaniji “Seal commercials” S. A. Jedini pravni zastupnik “Seal commercials” S. A. u koju su se slivali milioni od navodnih konsultanstkih usluga bio je Rajan Rajičić.

Gospodin Rajičić je u ovo vreme bio u veoma intenzivnoj komunikaciji sa Draganom Ješićem, Đilasovim kumom. Ukoliko povežemo činjenicu da je Đilas bio šef Rubinjoniju, a da je njegov kum Ješić intenzivno sarađivao s Rajičićem, jasni su tokovi novca koji je uzet od našeg konzorcijuma – objasnio je naš sagovornik.

Rezultat rada ove koruptivne mreže je sledeći: Korupcija je bukvalno ozvaničena ugovorom između dve kompanije koje su činile tročlani graditeljski konzorcijum, austrijske “Porr” i slovenačke “SCT Evropa”, kojim se garantuje da će grčkoj firmi “Seal commercials”, čiji je vlasnik Rajičić, biti isplaćena provizija (ne navodi se iznos) ukoliko konzorcijum dobije posao izgradnje Mosta na Adi. A dobio je!

U ugovoru doslovce piše: “Ovaj ugovor predviđa isplatu provizije kompaniji Seal u slučaju da građevinski ugovor za izgradnju mosta na Savi bude dodeljen konzorcijumu”

Foto: Objektiv.rs

Ovde je važno napomenuti da je, osim ove provizije, firmi “Seal commercials” uplaćeno i blizu 2,5 miliona evra na ime navodnih “konsultantskih usluga” za izgradnju mosta, o čemu svedoči i faktura za tu transakciju:

Foto: Objektiv.rs

Zoran Rubinjoni je za Objektiv.rs potvrdio da je bio u stalnoj komunikaciji sa ljudima iz konzorcijuma, kao i sa Draganom Đilasom, i to preko Borisa Rankovića, tadašnjeg direktora Direkcije za građevinsko zemljište i uređenje Beograda, Đilasovog bliskog saradnika i Rubinjonijevog direktnog nadređenog.

– Jednom nedeljno sam se viđao sa ljudima iz konzorcijuma. Ne mogu da kažem da ne poznajem Rajana Rajičića, ali sa njim nisam imao nikakve poslovne veze – kaže Rubinjoni, koji tvrdi da “nikad nije čuo” za Rajičićevu firmu “Seal commercials”.

Na pitanje da li je od Dragana Đilasa dobijao naloge, Rubinjoni kaže:

- Naravno da sam se viđao i sa Đilasom, ali uglavnom je komunikacija išla preko direktora Direkcije (Boris Ranković, prim. aut.) - kaže on.

Rubinjoni kaže da se “ne seća” kakve je prirode bilo njegovo poznanstvo sa Rajičićem.

– Sretao sam se sa mnogo ljudi u tom periodu, to su bili veliki timovi, više od 100 ljudi. Rajičić nije bio među njima – tvrdi Rubinjoni.

Rubinjonijevo poznanstvo sa Rajičićem i izvršavanje naloga Borisa Rankovića posebno je zanimljivo ako se zna da Rajičić ima zajedničku firmu sa Rankovićem, o čemu svedoči registraciona prijava iz maja 2012. godine u kojoj piše da su Rajičić i Ranković vlasnici po 50 odsto kapitala firme “Real Motorsport d.o.o.” iz Beograda:

Foto: Objektiv.rs

Na pitanje da li će se odazvati pozivu tužilaštva u slučaju istrage o korupciji tokom izgradnje Mosta na Adi, Rubinjoni poručuje:

- Naravno, to je moja obaveza.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vuki

pre 3 godine

Šta na ovo kaže naš najveći i najpoznatiji lovac na afere, Marinika Tepić?

Ljubiša

pre 3 godine

A šta da kaže, kad nije obaveštena? Još je na ".... na bicikli".

avav

pre 3 godine

I kad će da ga uhapse? Pred izbore? Totalni promašaj u borbi protiv epidemije rašavaju medijskim linčom protiv neprijatelja partije. Kakvi pajseri!

Milan

pre 3 godine

Djilas je porijeklom iz Bosne, tačnije iz Drvara odakle mu je otac sa kesom u ruci dosao u Srbiju da bi mu ta ista Srbija dala gostoprimstvo i dala kruh u ruke, a da bi njegovi sinovi tu istu Srbiju opljačkali i postali milioneri. Šta reći osim ŽALOSNO,

starina

pre 3 godine

Ma no lupetajte i ne mlatite praznu slamu. Kada imate sve te podatke, zasto ne uhapsite Djilasa i osudite ga. Brzo smo zaboravili optuzbe koje je iznosila supruga Sinise Malog, pre nego je postao minitar finansija. Setimo se i izjave AV u jednoj nedavnoj predizbornoj kampanji, da je njegov jedini neuspeh u predhodnoj vladavini taj sto "nije spasio Sinisu Malog".

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija