• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Rts.rs/Informer.rs

07.12.2020

09:56

SVAKO MOŽE DA IMA TEŠKU KLINIČKU SLIKU! Lađević: Bolnica u Batajnici stigla u poslednji čas, za vikend primljeno više od 300 pacijenata! (Video)

Društvo

SVAKO MOŽE DA IMA TEŠKU KLINIČKU SLIKU! Lađević: Bolnica u Batajnici stigla u poslednji čas, za vikend primljeno više od 300 pacijenata! (Video)

Podeli vest

Koordinator anesteziologa u Srbiji i kovid bolnice u Batajnici, dr Nebojša Lađević, kaže za RTS da su za vikend u toj zdravstvenoj ustanovi na poluintenzivnoj nezi zbrinuta 324 pacijenta, a na intenzivnoj nezi ih je 39. Ističe da ima pacijenata svih starosnih dobi, a da je najmlađi 1997. godište. To je dodatno upozorenje da svako može imati tešku kliničku sliku, poručuje Lađević

 

Nebojša Lađević je, gostujući u Jutanjem dnevniku RTS-a, rekao da je bolnica u Batajnici stigla u poslednji čas, jer ima malo mesta za obolele pacijente i velikom broju pacijenata je potrebna hospitalizacija.

- Ako pogledate da smo bolnicu otvorili u petak popodne, mi već danas imamo 324 primljena pacijenta na odeljenju poluintenzivne nege koji je predviđen za srednje teške i teške bolesnike, a u intenzivnoj nezi imamo 39 pacijenata, od toga 12 pacijenata je na mehaničkoj ventilaciji, intubirani, a ostali su na visokim protocima kiseonika - naveo je Lađević.

Istakao je da ima pacijenata svih starosnih dobi, a da je među trenutno hospotalizovanima najmađi pacijent 1997. godište.

- To je dodatno upozorenje da svako može imati tešku kliničku sliku - naglasio je Lađević.

Na pitanje da li je ovo pik trećeg talasa i najteži momenat, Lađević kaže da sigurno da jeste, jer nikada nije bilo ovako mnogo zaraženih.

- Videćemo da li mere koje se sada primenjuju, one bi trebale da daju efekat u narednim danima, jer je potrebno 14 dana da se i to ispolji. Mi sada primamo bolesnike koji su se zarazili pre desetak dana, ali ono što je zabrinjavajuće jeste taj trend da smo za jedan vikend napunili sa toliko pacijenata bolnicu kao ceo jedan kliničko-bolnički centar u Beogradu - rekao je Lađević.

Naši resursi nisu neiscrpni

Govoreći o tome da li ima dovoljno zdravstvenih radnika, Lađević kaže da ima jer su iz Kliničkog centra Srbije ljude preraspodelili u bolnicu u Batajnici.

- Naravno, naši resursi nisu neiscrpni. Završen je i konkurs za nove zaposlene, ali njih treba uvesti u posao. Mi se oslanjamo na specijaliste iz Kliničkog centra Srbije i svaka klinika je participirala u radu kovid bolnice u Batajnici - rekao je Lađević.

Apelovao je na građane da poštuju mere, jer kako kaže, "nemamo neiscrpan krug lekara, posebno medicinskih sestara".

Foto: printscreen RTS

U ovom trenutku 278 pacijenata u bolnicama u Srbiji je na respiratoru.

- Respirator nije neko sredstvo gde je opasno doći na respirator, nego ste vi došli na respirator zbog toga što je već vaše stanje već toliko teško i onda ne biste preživeli ukoliko još ne pokušamo da vam pomognemo uz pomoć te mašine - rekao je Lađević.

- Mehanički ventilator zamenjuje funkciju pluća, odnosno pomaže plućima da dopreme dovoljne količine kiseonika u krvotok i svakako da neko ko je dospeo u to stanje da mora da bude na mehaničkoj ventilaciji je u teškom stanju i onda zabrinutost postoji - dodao je doktor.

Sa prvim simptomima javiti se u kovid ambulantu

Doktor Nebojša Lađević istakao je da na prve simptome građani treba da se jave u kovid bolnicu i da se ne leče sami kod kuće.

"Da mislite proći će. Uglavnom kada prođe taj jedan period pet, šest dana, kada misli da će sam pobediti ovu bolest, onda mu se naglo pogorša stanje. To je taj period kada mi dobijamo pacijente gde im se pogoršava stanje rapidno. Ukoliko je pod kontrolom i prođe sav protokol od prvih simptoma, onda u 99 odsto slučajeva ne dolazi do tako teške kliničke slike", rekao je Lađević.

Objasnio je da postoji i običan kiseonik na malim protocima, sledeći stepen je kiseonik na visokim protocima.

- Zatim ima neinvazivna ventilacija gde dajemo veći prpotok kiseonika pod određenim pritiskom uz pomoć maske i kao četvrti stepen je intubiran pacijent gde su potpunosti upravlja sa mehaničkim ventilatorom - objasnio je Lađević.

Istakao je da u ovom trenutku jedan protokol i da važi za celu Srbiju, kao i da ima dovoljno lekova.

- Još jednom molba da se nose maske, da se drži distanca, da se peru ruke pre nego što bi se dodirivala maska. Samo, molim vas, smanjite broj ljudi koji dolaze u bolnice, jer evo vidite za jedan vikend jedan veliki kliničko-bolnički centar je popunjen - zaključio je Lađević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
goran

pre 3 godine

Ova bolnica u Batajnici mnoog dobro izgleda, bar na slici, verujem da je i stvarno tako, dodao bih samo jos ruske preciscivace vazduha...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija