• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković/M. Mitrović Duduković

13.12.2020

11:44

ČUDO BOŽJE NA VRAČARU! Možete ga videti samo u Hramu Svetog Save - NJEGOVA MASA JE ČAK 14 TONA! (FOTO)

Društvo

ČUDO BOŽJE NA VRAČARU! Možete ga videti samo u Hramu Svetog Save - NJEGOVA MASA JE ČAK 14 TONA! (FOTO)

Podeli vest

Sveci oslikani ispod mozaika Hrista Pantokratora: Sveti Nikolaj Žički, Sveti Teodor Vršački, Sveti Sava, Sveti Jovan Zlatousti, Sveti Vasilije Veliki, Sveti Grigorije Bogoslov, Sveti Nikola, Sveti Spiridon

Bogorodica sa Isusom

Mozaik Bogorodice sa Isusom u oltarskoj apsidi rađen je kao i onaj u Aja Sofiji, po uzoru na original koji se nalazi u Grčkoj. I dok su majstori u Carigradu koji su izrađivali mozaik radili Bogorodicu po sećanju, naši mozaičari su gledali direktno original i po njemu radili. Samim tim „naša" Bogorodica je sličnija originalu nego ona u današnjem Istanbulu, iako to običan posetilac golim okom ne može ni da primeti.

Polijeleji 

Foto: Marko Đoković

Hram ima i najveći na svetu polijelej (luster) prečnika 20 metara. Njegova težina sa lancima koji ga drže je čak 14 tona. U unutrašnjosti ukupno ima 300 polijeleja. U centralnom polijeleju ispisane su reči Simbola vere: Verujem u jednog Boga, Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog...

Prikazi na kupoli

Foto: Marko Đoković

1. Bogorodica
2. Arhangel Gavrilo
3. Apostol Pavle
4. Apostol Andrej
5. Apostol Vartolomej
6. Apostol Simon
7. Apostol Matej
8. Apostol Toma
9. Apostol Filip
10. Apostol Jovan
11. Apostol Jakov Mlađi
12. Apostol Jakov
13. Apostol Juda
14. Apostol Petar
15. Arhangel Mihailo

Kupola

U kupoli koja je urađena po uzoru na onu u crkvi Svetog Marka u Veneciji oslikano je Vaskrsenje Hristovo. U impozantnom mozaiku prikazan je Isus kako sedi na dugi, a okružuju ga Bogorodica, dva arhangela i anđeli. Unutrašnji prečnik kupole je 30,9 metara, a iako je mogao biti nekoliko metara duži, ostavljene su ove dimenzije iz poštovanja prema Aja Sofiji, gde je unutrašnji prečnik kupole 31 metar.

„Beli anđeo"

U velelepnom mozaiku našao se i prikaz Arhangela Gavrila u trenutku kad pokazuje na praznu grobnicu iz koje je Hrist upravo vaskrsao. To je motiv koji je dobro poznat i iz manastira Mileševe. Reč je o čuvenoj fresci Beli anđeo. Na slici je prikazan Arhangel Gavrilo, obučen u beli hiton kako sedi na kamenu. Rađen je slobodnim, širokim potezima i odlikuje se monumentalnošću.

Ermil i Stratonik

Foto: Marko Đoković

Od ukupno pet oltara u samom hramu, jedan je posvećen beogradskim mučenicima Ermilu i Stratoniku, koji su prvi hrišćani koji su zbog svoje vere stradali na ovim prostorima. Car Likinije, koji je gonio hrišćane, naredio je da se Ermil, koji je bio sveštenik i đakon jedne crkve, muči i utamniči. Tamničar mu je bio Stratonik, koji je takođe bio hrišćanin. On je saosećao sa Ermilom i zbog toga su obojica osuđena na smrt 315. godine. Njih su stavili u jednu mrežu i bacili ih u Dunav, a tela su im pronađena kod sela Brestovik i tamo su im, prema predanju, hrišćani napravili grobnicu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija