• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sedam.rs

17.12.2020

07:19

SNIMAK KOJI PRIKAZUJE SAV UŽAS KORONE! Korišćena je VOJNA TEHNOLOGIJA, evo kako se virus prenosi! /Video/

Društvo

SNIMAK KOJI PRIKAZUJE SAV UŽAS KORONE! Korišćena je VOJNA TEHNOLOGIJA, evo kako se virus prenosi! /Video/

Podeli vest

Epidemiolozi nas svakodnevno opominju – nosite maska, održavajte distancu i higijenu

Opšte je poznato da se virus najčešće širi bliskim kontaktom, ali pod određenim uslovima. Ljudi udaljeni na dva metra mogu se zaraziti izlaganjem sitnim kapljicama i česticama koje izdahne zaražena osoba, rekli su u oktobru iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Te kapljice i čestice mogu se zadržati u vazduhu od nekoliko minuta, pa čak do sat vremena.

Da bi vizuelno ilustrovao rizik od vazdušnog prenosa u realnom vremenu, “Vašington Post” je koristio infracrvenu kameru kompanije “FLIR Sistems” koja je sposobna da detektuje dah. Brojni stručnjaci – epidemiolozi i imunolozi podržali su ideju korišćenja kamere da bi se pokazao potencijalni rizik od prenosa u različitim okruženjima.

– Slike su vrlo, vrlo realne – rekao je Rajat Mital, profesor mašinstva u medicinskim i inženjerskim školama Univerziteta Džon Hopkins i stručnjak za prenos koronavirusa.

 

Foto: Printscreen You Tube/ Washington Post

Prikaz prenošenja koronavirusa vazduhom

Izuzetno osetljiv sistem kamera otkriva varijacije infracrvenog zračenja koje nisu vidljive golim okom. Ova tehnologija se koristi u vojnim i industrijskim okruženjima, kao što je otkrivanje curenja metana u cevovodima. Takođe, policija je primenila kamere tokom 20-časovne potrage za bombašima iz “Bostonskog masakra”.

Prema stručnjacima, snimci pokazuju potencijalni rizik od prenosa virusa preko čestica u vazduhu, a one se mogu širiti i dalje.

Kako kroz infracrvenu kameru izgleda prenos čestica u vazduhu pogledajte na video-snimku ispod.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija