• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

17.12.2020

13:36

PRVI DIGITALNI FESTIVAL NAUKE! Prvi digitalni Festival nauke! "Кlikni na nauku“ i otkrij naučni univerzum!

Društvo

PRVI DIGITALNI FESTIVAL NAUKE! Prvi digitalni Festival nauke! "Кlikni na nauku“ i otkrij naučni univerzum!

Podeli vest

Festival nauke, koji se ove godine održava pod sloganom "Кlikni na nauku“, počeo je danas na onlajn platformi www.festivalnauke.rs i trajaće do 20. decembra

Četrnaesti po redu Festival nauke, uslovljen situacijom izazvanom pandemijom COVID-19, svi zainteresovani posetioci sada imaju priliku da dožive u virtuelnom okruženju. Кompanija NIS je osmu godinu zaredom generalni pokrovitelj manifestacije.

Festival nauke je najveći događaj u Jugoistočnoj Evropi koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja. Ljubitelji nauke će u neograničenom virtuelnom prostoru moći jednostavno da "kliknu na nauku“ i uživaju u naučnom univerzumu, kao i da kroz niz različitih programskih formata svoj dom pretvore u pravu naučnu laboratoriju.

Celokupan program ovogodišnjeg Festivala nauke biće u potpunosti besplatno dostupan tokom četiri dana trajanja. Nakon toga, deo programa ljubitelji nauke će moći da istražuju i narednih godinu dana.

Generalni pokrovitelj festivala, kompanija NIS, ljubiteljima nauke se predstavlja u okviru programa "Video avantura“ i to ogledima pod nazivom "Merenje visine naftnog tornja“, u kojima je na tri različita načina izmerena visina naftnog postrojenja, a da pritom ni na jedan od njih visina nije merena direktno. U ogledima je na zanimljiv i uzbudljiv način korišćena trigonometrija, odnosi pritisaka i zakoni kretanja, a uz pomoć "energije“ i znanja, eksperimenti su izvršeni u Rafineriji nafte Pančevo, i to na najnovijem i najmodernijem postrojenju "Duboka prerada“, sa koga se pruža fantastičan pogled na Pančevo i okolinu. Video materijali iz Rafinerije nafte Pančevo dostupni su na platformi festivala na sledećem direktnom linku: https://festivalnauke.org/start/video-avantura/naftni-toranj, i to narednih godinu dana.

Кao kompanija koja se u svom poslovanju svakodnevno oslanja na savremene tehnologije, NIS je svestan važnosti podrške naučno-obrazovnim projektima, te stoga, zajedno sa Festivalom nauke, podržava mlade talente i pomaže u prevazilaženju izazova pred kojima smo se našli.


Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija