• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

18.12.2020

12:20

"TURSKI TOK" KONAČNO U SRBIJI! Od protoka gasa zarađivaćemo 75 MILIONA EVRA GODIŠNJE, A DONOSI NAM I JOŠ JEDNU VAŽNU STVAR

Društvo

"TURSKI TOK" KONAČNO U SRBIJI! Od protoka gasa zarađivaćemo 75 MILIONA EVRA GODIŠNJE, A DONOSI NAM I JOŠ JEDNU VAŽNU STVAR

Podeli vest

Otvaranjem kraka "Turskog toka" kroz Srbiju 30. decembra naša država više neće zavisiti od nabavke ruskog gasa preko Ukrajine i postaće novo čvorište u regionu, tvrde stručnjaci.

Čim ruski gas, pred Novu godinu, iz Bugarske "proteče" do Srbije, kako je najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ovaj veliki projekat će stići do cilja jer će naša zemlja napokon imati alternativni pravac snabdevanja. Da sve bude bolje, Srbija će samo od tranzita gasa zarađivati čak 75 miliona evra godišnje, a ekonomisti veruju i da će gas biti jeftiniji i za naša domaćinstva.

Veliki projekat

Urednica portala "Energija Balkana" Jelica Putniković kaže da je ovo odlično jer nećemo zavisiti samo od jednog pravca snabdevanja preko Ukrajine i Mađarske. Ona je naglasila da će nam ovo omogućiti i da izgradnjom gasnih elektrana imamo alternativu u proizvodnji električne energije.
- Gas iz Srbije već ide u Bosnu i Hercegovinu, odnosno Republiku Srpsku, ali se u okviru ovog projekta izgradnje gasovoda "Turski tok" preko Srbije planira i izgradnja jednog kraka prema BiH. Već se gradi gasna elektrana u Pančevu, u najavi je da će se graditi još nekoliko, moći ćemo da imamo i alternativu u proizvodnji električne energije. Svet se okreće od proizvodnje struje iz uglja zbog smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i ide ka obnovljivim izvorima energije, ali oni ne mogu 24 sata da snabdevaju potrošače u punom kapacitetu. Na ruku nam ide i činjenica da je gas pojeftinio, tako da više nije energent koji je preskup za proizvodnju struje i ostaje još samo da gas stigne do svake kuće, na čemu se intenzivno radi - objašnjava Putnikovićeva.

Foto: stock

nećemo zavisiti samo od jednog pravca snabdevanja preko Ukrajine i Mađarske


Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da bi ovo moglo da doprinese da gas bude jeftiniji za naša domaćinstva, ali i da će Srbija zarađivati veliki novac od naplaćivanja tranzita, čime će se i sam gasovod brzo isplatiti.
- Završetak radova na ovom projektu ima višestruke prednosti za našu zemlju. Sasvim je jasno da nam je potrebno više izvora gasa, da on ne stiže samo sa jedne strane i da u slučaju krize imamo alternativu. Takođe, jedna od glavnih prednosti jeste i ta što bi taj gas sada mogao da bude jeftiniji za naša domaćinstva, biće smanjeni troškovi transporta, pa je realno očekivati i nižu cenu. Jedna od ključnih stvari jeste i ta što ćemo moći da naplaćujemo tranzit do drugih zemalja, pa će se i sam gasovod brzo isplatiti. To su sve jako dobre vesti - smatra Madžar

Nećemo skuplje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da trenutno nema jeftinijeg gasa od ruskog i da dok je živ neće dopustiti da bilo ko u svetu reketira Srbiju i primorava je da kupuje nešto duplo skuplje.
- Mi smo gradili svoj gasovod, nemamo nikakav problem sa ruskim gasom. Da odustanemo od kupovine ruskog gasa i kažemo narodu sad ćete platiti reket pa da imamo skuplji gas, niti sam budala, niti sam spreman na to. Mi gradimo svoj gasovod, neće valjda neko da nam zabrani da trpamo cevi u našu zemlju. A da plaćam reket bilo kome u svetu neću dok sam živ. Da dozvolim ponižavanje zemlje da kupuje duplo skuplji gas ne pada mi na pamet. Do kraja godine ćemo da otvorimo naš gasovod - rekao je Vučić.
 

Bajatović: Svi kapaciteti su rasprodati

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović još ranije je izjavio da je Istočna Evropa "gladna gasovoda" i da su svi kapaciteti "Turskog toka" već 100 odsto rasprodati.
- Svi kapaciteti "Turskog toka" su 100 odsto rasprodati. To znači da je ovo komercijalni projekat. Istočna Evropa je gladna gasovoda i ne treba politički to da se sprečava - smatra Bajatović.

BROJKE

2 milijarde kubika je godišnja potrošnja gasa u Srbiji
403 kilometra dugačka je trasa "Turskog toka" kroz Srbiju
13 milijardi kubnih metara godišnje
1,7 milijardi evra košta izgradnja deonice kroz Srbiju
75 miliona evra biće prihod od tranzita gasa preko Srbije za EU


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lovac

pre 3 godine

Ovaj Bajatovic jos tu radi??????? Interesantno...

Dragovan

pre 3 godine

"Uostalom, onaj ko gradi, po zakonu je u obavezi da u roku od 90 dana plati sve troškove onome preko čijeg imanja prolaze cevi." Ugovori potpisani " Sporazum o naknadi ", rokovi su odavno prosli od 90 dana, a vlasnicima parcela za nepotpunu eksproprijaciju jos nije isplacena naknada !

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija