• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.12.2020

08:56

NEOPHODNA JE STRUČNA OBUKA ZDRAVSTVENIH RADNIKA KOJI ĆE OBAVLJATI IMUNIZACIJU! Ðerlek: Plan vakcinacije je dinamičan i biće elastičan!

Društvo

NEOPHODNA JE STRUČNA OBUKA ZDRAVSTVENIH RADNIKA KOJI ĆE OBAVLJATI IMUNIZACIJU! Ðerlek: Plan vakcinacije je dinamičan i biće elastičan!

Podeli vest

Predsednik Nacionalnog koorordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida-19 Mirsad Ðerlek izjavio je danas da su korisnici domova prioritetni za vakcinaciju kako bi se smanjio pritisak na bolnice, u kojima su teški slučajevi najčešći među starijom populacijom


Vrlo brzo ocekuje se još oko 20.000 doza vakcina, dodaje Ðerlek.


On je za RTS rekao da se kostur usvojenog plana imunizacije, koji je izradio i predložio Institut "Batut", neće menjati, ali da je teško predvideti šta nas ceka.

"Plan je dinamičan i biće elastičan, tako da ćemo moći u zavisnosti od trenutka i količine vakcina, da menjamo neke planove i prioritete", istakao je Ðerlek.

Naveo je da će u prvoj fazi vakcine primiti zdravstveni radnici i korisnici staračkih domova.

Prema njegovim rečima, vakcine će prvo otići u veće domove u kojima može doći do većeg broj zaraženih koronavirusom.

Ðerlek je rekao da je neophodna dodatna obuka medicinskih radnika koji će aplicirati vakcinu.

"U jednoj bočici ima pet doza, potrebno je stručno rastvoriti doze u jednom špricu od 1,8 mililitara fiziološkog rastvora, to se mora potrošiti u narednih šest sati, a kad doza izađe sa -70 stepeni, mora se potrošiti za pet dana. To nije komplikovano, ali neophodna je stručna obuka zdravstvenih radnika koji će imunizaciju obavljati na terenu", rekao je Ðerlek.

Foto: printscreen RTS

Mirsad Ðerlek


Dodao je da je sa "Fajzerom" potpisan ugovor na 1,8 miliona doza, koje ce stizati kvartalno.

"Juče je došlo 4.875 doza, ALIMS je dao dozvolu za oko 24.000 doza, doći će još 20.000 vrlo brzo", rekao je Ðerlek dodajući da će još 340.000 doza stici u januaru.

Ðerlek je rekao da koronavirus i dalje uzima danak i izuzetno ozbiljno napada zdravstveni sistem Srbije.

Pozitivno je, kaže, da imamo smanjen broj novoobolelih, ali je broj hospitalizovanih dosta veliki.

"Zbog toga sporo ide pad jer smo dostigli dosta visok nivo brojki", rekao je Ðerlek, dodajući da je i dalje veći broj prijema veći nego broj otpusta u bolnicama.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Mirsad Ðerlek


Juce je, napominje, bilo ukupno oko 5.000 pregleda, od kojih je oko 2.300 prvih.

Istice da je zdravstveni sistem prenapregnut, ali da je "pravi spas" otvaranje bolnica u Batajnici i Kruševcu.

"Oni koji su priželjkivali krah sistema, moram da ih razocaram, sistem ce izržati iako je treci talas vrlo jak", rekao je Đerlek.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija