• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

23.12.2020

11:17

Generički lekovi, podrška javnom zdravlju

Društvo

Generički lekovi, podrška javnom zdravlju

Podeli vest

Pandemija COVID 19, jasno je ukazala na vitalnu ulogu javnog zdravlja i neophodnost jačanja vlastitih resursa unutar zdravstvenog sistema. Domaća farmaceutska industrija i generički lekovi važna su podrška

Pandemija oboljenja COVID-19  naglasila je urgentnu potrebu za ozbiljnim ulaganjima i jačanjem zdravstvenih sisteme širom sveta. Dok se broj obolelih od COVID-a 19  vrtoglavo uvećava i dalje nema čvrstih dokaza da bilo koji   lek može da spreči ili u potpunosti izleči ovu bolest. Srećom, neki postojeći lekovi, kao i određene kombinacije lekova, obolelima od Covida mogu da pruže olakšanje, ublaže simptome, pomognu u oporavku. Generički lekovi sada su važan  oslonac lekarima ali i zdravstvenom sistemu

- Upotreba generičkih lekova raste širom sveta. Životni vek se produžio a starenjem stanovništa rapidno rastu izdaci u lečenju hroničnih bolesti, pa generički lekovi kao kvalitetne ali jeftinije terapijske alternative, omogućavaju veću dostupnost lekova svim pacijentima kojima su neophodni i daju doprinos stabilnosti i održivosti zdravstvenog sistema U Srbiji je, zahvaljujući domaćoj industriji, osigurano redovno snabdevanje tržišta kvalitetnim generičkim lekovima, onim istim kojima se leče i pacijenti u visokorazvijenim zemljama – kaže Bojana Podgorac Milenković, menadžer poslovne jedinice Rx Marketinga iz Hemofarma.

Foto: Promo

Bojana Podgorac Milenković menadžer iz Hemofarma

Ipak o generičkim lekovima kojima se najčešće leče i koje im lekari najčešće propisuju, građani Srbije znaju nedovoljno, pokazuju istraživanja. Online anketa  britanskog Instituta za promociju zdravlja i zdravstvenu edukaciju, a koja je obuhvatila i zemlje našeg regiona,  ukazala je da na pitanje “Šta je to generički lek?” u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Albaniji, odgovora nema ili je uglavnom pogrešan.

- Generički lek je  visokokvalitetan farmaceutski proizvod. Razvija se po uzoru na odgovarajući originalni lek i po svom sastavu, efikanosti, kao i mogućim neželjenim dejstvima u potpunosti je jednak originalnom leku Koristi se u istim indikacijama i propisuje u jednakim dozama. Jedina razlika je pristupačnija cena – objašnjava naša sagovornica.

Pouzdani,  efikasani i mnogo dostupniji

A zašto je cena generičkih lekova niža? Znači li to da su oni lošijeg kvaliteta?

- Nikako. Generički lek je potpuno jednak sa originalnim lekom, ima istu koncentraciju aktivne supstance i isti terapijski efekat u organizmu kao i originalni lek. Hemofarm kao lider domaće industrije ima najviše svetske standarde kvaliteta u proizvodnji za sve proizvodne pogone i upravo zato su lekovi Hemofarma prisutni  u 36 zemalja sveta na tri kontinenta. A zašto je cena generičkog leka pristupačnija?  Zato što u proizvodnji generičkog leka nije potrebno ponavljati obimna i skupa klinička ispitivanja koja se moraju sprovoditi u periodu razvoja inovativnog leka i koja Inovativnu kompaniju nekada koštaju više od milijardu dolara – objašnjava magistar farmacije – medicinski biohemičar Bojana Podgorac Milenković.

Pandemija COVID 19, pokazala je i  koliko je važno jačati vlastite resurse zdravstvenog sistema. Vlada Srbije preduzima odlučne mere u borbi protiv Covida 19, ali  će, u skladu sa novim preporukama SZO, morati da obezbedi i dodatna sredstva za jačanje spremnosti zdravstvenog sistema za  buduće pandemije. Tu su i kontinuirana ulaganja da se za pacijente obezbedi rast kvaliteta zdravstvene zaštite i dostupnost kvalitetnih lekova. Nimalo lak zadatak, ni za mnogo bogatije zemlje od Srbije, da se obezbedi održivost zdravstvenog sistema. Domaća industrija lekova važan je oslonac.

- Zadatak domaće industrije je da obezbedi  efikasne i bezbedne farmaceutske proizvode najnovije generacije po pristupačnijim cenama. Zahvaljujući nižoj ceni, generički lek je dostupan širokom krugu pacijenata, što doprinosi kvalitetu lečenja, a ujedno  i podrška održivosti zdravstvenog sistema. Uštede koje se na taj način ostvaruju  povećavaju budžet koji se može usmeriti na neophodne skupe medicinske tretmane i nova istraživanja inovativnih lekova – ističe Bojana Podgorac Milenković iz Hemofarma.

U Srbiji, generički lekovi čine blizu 80 odsto u broju kutija na tržištu  i oko 45 odsto u novcu. To je procenat koji odgovara većini EU zemalja.

Aleksandra Gazivoda


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija