• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

26.12.2020

08:40

SPC ODLUČUJE O NOVOM POGLAVARU! Određen datum izbora PATRIJARHA!

Društvo

SPC ODLUČUJE O NOVOM POGLAVARU! Određen datum izbora PATRIJARHA!

Podeli vest

Sabor SPC na kome bi trebalo da se izabere naslednik patrijarha Irineja zakazan je za 18. februar 2021. Najozbiljniji kandidati za novog patrijarha Irinej Bulović, Porfirije, Joanikije, Teodosije, Hrizostom i Grigorije

Srpska pravoslavna crkva dobiće novog patrijarha u danima neposredno nakon 18. februara 2021. godine, za kada je zakazana 'izborna sednica' Sabora SPC.

Odluku o datumu održavanja Sabora doneo je Sinod SPC, koji je ovlašćen za zakazivanje zasedanja najvišeg crkvenog tela. Ovom sednicom, na kojoj bi trebalo da se izaberenaslednik patrijarha Irineja, koji je preminuo 20. novembra, predsedavaće episkop Lavrentije, koji je bio na čelu Sabora i 2010. godine, kada za patrijarha izabran Irinej. Najozbiljniji kandidati za novog patrijarha, tvrde upućeni, jesu episkop bački Irinej Bulović, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop raško-prizrenski Teodosije, mitropolit dabrobosanski Hrizostom i episkop diseldorfski i Nemačke Grigorije.

Tajno glasanje

Datum Sabora SPC određen je u skladu sa odredbom Ustava SPC koja propisuje da postupak za izbor novog patrijarha mora biti okončan najkasnije tri meseca od trenutka 'kada je presto poglavara upražnjen', odnosno do 19. februara. Izbornoj sednici Svetog arhijerejskog sabora moraju prisustvovati najmanje dve trećine arhijereja, a predsedava joj najstariji episkop po rukopoloženju ili hirotoniji (po zvanju, prim, aut.), u ovom slučaju episkop Lavrentije. Glasanje je tajno, a kandidati za patrijarha mogu biti sve aktivne vladike koje najmanje pet godina upravljaju svojim eparhijama. U više krugova glasanja, uz posebnu molitvu, biraju se trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova svih članova izbornog Sabora. Nekada za to bude potrebno i više od tri kruga glasanja. Tako je, recimo, 1990. godine u vreme izbora patrijarha Pavla bilo potrebno čak devet krugova glasanja.

Imena trojice izabranih kandidata za patrijarha potom se stavljaju u posebne koverte, koje se zapečaćene preko noći ostavljaju u Jevanđelju u oltaru patrijaršijske kapele Svetog Simeona Mirotočivog. Narednog jutra, nakon molitve priziva Duha Svetog, neko od uglednih monaha koji je izabran za duhovnika izvlači jednu od koverti i predaje je predsedavajućem Sabora. On tada glasno izgovara ime novog srpskog patrijarha i time je sednica zaključena.

U utorak parastos
patrijarhu Irineju


Liturgija i četrdesetodnevni parastos patrijarhu Irineju biće služeni u utorak, 29. decembra, u Hramu Svetog Save na Vračaru, saopšteno je iz Sinoda SPC. Kako se navodi u saopštenju, liturgija će početi u 9, a parastos oko 11 časova. Patrijarh SPC Irinej preminuo je 20. novembra u 91. godini, nakon borbe sa koronavirusom.

Vladike koje će u februaru imati najviše šanse da uđu u jednu od tri koverte, procenjuju upućeni, jesu episkop bački Irinej Bulović, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Takođe, dobre šanse se daju i episkopu raško-prizrenskom Teodosiju i vladiki dabrobosanskom Hrizostomu. Za svoj izbor uveliko lobira i episkop diseldorfski Grigorije, koji uživa veliku podršku opozicione javnosti, a govori se da bi on, ukoliko 'ne prođe za patrijarha', mogao da bude i Đilasov kandidat za predsednika Srbije!?!

Neki se samokandidovali

Komentarišući sve ove navode, verski analitičar Željko Injac ocenjuje da će Sabor SPC verovatno biti održan u kripti Hrama Svetog Save uz poštovanje svih epidemioloških mera.
- Neće tu biti nikakvih problema u vezi sa epidemijom, osim ako se do tada ne pooštre mere protiv koronavirusa. Kada je reč o kandidatima, sve vladike koje ste naveli poznate su javnosti i imaju šanse. Među njima ima i onih kao što je, recimo, vladika Grigorije, koji su praktično sami sebe kandidovali. Svakako da ozbiljne šanse imaju i Irinej Bulović, i Porfirije, i Joanikije, mada se u crkvenim krugovima sve češće može čuti i ime episkopa šumadijskog Jovana... U svakom slučaju, biće jako neizvesno. Jedino što se unapred zna jeste to da ko god bude izabran neće odgovarati svima u SPC... - zaključuje Injac.
 

PROCEDURA GLASANJA


* Patrijarh se bira tajnim glasanjem
* Za izbor patrijarha biraju se trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova izbornog Sabora
* Glasanje se ponavlja sve do trenutka dok se ne izaberu trojica kandidata sa potrebnim brojem glasova
* Imena trojice vladika stavljaju se u posebne koverte
* One se potom zapečate i stave u Jevanđelje, koje se odnosi u oltar hrama
* Prethodno izabran duhovnik - neko od uglednih monaha - nakon posebne molitve izvlači iz jevanđelja jednu od tri zapečaćene koverte
* Kovertu predaje predsedavajućem Sabora, koji otvara kovertu i saopštava ime novog patrijarha srpskog
* Glasnim izgovaranjem imena novoizabranog patrijarha predsedavajući potom zaključuje izbornu sednicu





 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17