• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

29.12.2020

07:20

DA LI ĆE SE NEKO ZARAZITI KAD DOĐE U KONTAKT SA VIRUSOM ZAVISI OD 2 STVARI Doktor Milanko upozorava: Nikako nemojte raditi ovo sa maskom

Društvo

DA LI ĆE SE NEKO ZARAZITI KAD DOĐE U KONTAKT SA VIRUSOM ZAVISI OD 2 STVARI Doktor Milanko upozorava: Nikako nemojte raditi ovo sa maskom

Podeli vest

Dr veterinarskih nauka Milanko Šekler, iz tima ljudi koji su u Veterinarskom specijalističkom institutu Kraljevo pročitali genom koronavirusa u Srbiji kaže za RTS da je vakcina upaljena šibica na kraju tunela, ali da ona nije magični štapić.

Napominje da ako sve činimo da se ne zarazimo, prokužavanje je, kako je rekao, gratis.

Milanko Šekler je gostujući u Beogradskoj hronici naveo da ako je jedna osoba zaražena, a druga nije, a zagrle se, to može da bude nezgodno.

Količina virusa

"Važno je da svi shvatimo da se ne zaražavamo svaki put kad stupimo u kontakt sa virusom. Ako je ta količina virusa veoma mala, mi se ne razbolimo uopšte. To se zove prokužavanje. Zaražavanje je kada se zarazite, i to zavisi od količine virusa koji uđe u kratkom vremenskom periodu u organizam", naglasio je Šekler.

To, kaže, zavisi od maske.

"Mikrokapljice koje izbacujemo iz usta, one veće padnu do 0,8 metara, a manje i do preko dva, tri metra. Maska efikasno štiti od tih mikrokapljica, ali ne od vrusa, jer ona i ne služi za to. One služe da sve kapljice koje sad izbacujemo ne stignu do sagovornika. Ako ja nosim masku, a vi ne nosite, oko 80 posto je šansa da ću vas zaštititi, a ako oba sagovornika imaju masku, mogućnost da se zarazite je jedan prema 100", napominje Šekler.

Ako stavimo masku, i skinemo je najbolje je, ukazuje, da je ne stavljamo ponovo.

"Masku nakon nošenja bacite, ne dodirujući spoljni deo, jer može biti zaražena, bacite je i koristite drugu kad vam bude ponovo potrebna", kaže Šekler.

Foto: Informer/Peđa Milosavljević/Snežana Antonić

Maske bi trebalo nositi samo jednom

I virusi greše

Ističe da RNK virusi ne mogu ništa pametnije da urade sem da se menjaju.

"Oni prave greške. Jedan virus kad uđe jednu ćeliju treba da napravi nekoliko hiljada potomaka. Svaki potomak se razlikuje u par slova, dva, tri. Tu knjigu od dva tri slovne greške možemo da pročitamo. Kada je takva situacija, mi to ništa i ne primećujemo, taj se virus umnožava i dalje je sve to razumljivo. Kad se negde preskoči nekoliko slova na nekom nezgodnom mestu, kao što se sad desilo, jedan deo i ne možete da pročitate. Pričamo o sintezi proteina. Tu su informacije kako da virus napravi sam sebe. Jedno upustvo kako on sebe pravi", navodi Šekler.

Prema njegovim rečima, ako ima grešku u tom uputstvu, on napravi neki deo malo drugačiji nego što je bio.

"Taj deo je bitan da se za njega napravi zaštita. Vakcina stimuliše proizvodnju naše zaštite koje treba da neutrališu to mesto. Ako je greškom promenio to mesto onda naša antitela mogu da ne prepozaju to mesto, pa se napravi novi soj, gde na primer ne može da nas zaštiti vakcina", rekao je Šekler.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ekonomista

pre 3 godine

Lako je tebi doktore da bacas maske kad ih ne kupujes.

Pacijent

pre 3 godine

Moja plata nebi bila dovoljna za maske a to znaci da sirotinja mora da mre.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija