• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - K. M.

26.12.2020

19:55

ŠTA ĆEMO I KAKO 31.12? Najvažnije je izbeći skok broja zaraženih! KORONA OTKAZUJE DOČEK?!

Društvo

ŠTA ĆEMO I KAKO 31.12? Najvažnije je izbeći skok broja zaraženih! KORONA OTKAZUJE DOČEK?!

Podeli vest

Krizni štab će konačne mere za Novu godinu doneti u ponedeljak ili utorak. Restorani i kafići radiće ili do 17 ili do 20 časova, a ako broj zaraženih nastavi da pada, moguće je i da će raditi do 22h

Novu godinu sigurno nećemo dočekati u kafanama, klubovima ili kafićima, odluka je medicinskog dela Kriznog štaba, a konačne mere za doček biće donete u ponedeljak ili utorak.

Prema najavama, restorani i kafići radiće ili do 17 ili do 20 časova, a ako broj zaraženih nastavi da pada, moguće je i da će biti otvoreni do 22 sata.
Inače, juče je usvojena nova mera da ovog vikenda sve prodavnice, tržni centri, frizerski i kozmetički saloni i ugostiteljski objekti ponovo rade do 20 časova.

Nema popuštanja

Epidemiolog Branislav Tiodorović ističe da nema šanse da građani Srbije novu, 2021. godinu, dočekaju u kafani, niti na nekom drugom organizovanom dočeku.

- Odložite slavlja da bismo pobedili ovu zarazu! Novu godinu sigurno nećemo slaviti kao što smo to činili pre. Medicinski deo Kriznog štaba neće se složiti da klubovi, restorani i kafići rade do 1 ili 2 sata iza ponoći. Nikako ne smemo da rizikujemo i dopustimo okupljanja, jer bismo tako već ozbiljnu situaciju učinili još gorom. Epidemiološka slika jeste za nijansu bolja nego što je bila, brojke polako padaju, ali daleko smo od toga gde bismo želeli da budemo. Bolnice su nam i dalje pune, pogotovo u velikim kliničkim centrima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu - kaže dr Tiodorović za Informer.

Kisić: Još malo da se strpimo

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević smatra da se ove godine moramo uzdržati od okupljanja kako bismo u narednoj godini mogli da se vratimo normalnom životu.

- Moramo da shvatimo da svaki trenutak naše nepažnje i slabosti virus može da iskoristi. Zato nam svima želim još dodatnog strpljenja i upornosti da bismo sledeću Novu godinu dočekali zdravi i bez maski - rekla je ona.

 

On dodaje da nema potrebe za zabranom kretanja u novogodišnjoj noći, ali se moraju poštovati sve mere.

- Možemo mi dočekati novu 2021. godinu, ali u kući, sa svojom porodicom, bez velike gužve. Možemo je čak dočekati i na zimovanju, u hotelu, ali moramo poštovati sve epidemiološke mere. Maska, distanca i bez velikih okupljanja - to je najvažnije! Svi bismo mi voleli da Novu godinu dočekamo kao nekad, ali ne smemo se igrati. Do kada će tačno trajati radno vreme 31. decembra i u prvim danima januara odlučićemo u ponedeljak. Tek kada budemo videli epidemiološke parametre za petak, subotu i nedelju imaćemo dovoljno materijala da donesemo najbolju objektivnu odluku - naglasio je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, ugostiteljski objekti najverovatnije će raditi 31. decembra do 20 sati, dok će 1. januara sve u Srbiji biti zatvoreno.

Raste broj pacijenata u bolnicama

U zdravstvenim ustanovama koje su ušle u kovid-sistem trenutno je smešteno 9.688 pacijenta, dok se u intenzivnim negama za život bori 312 pacijenata, koji su na respiratorima. U poslednja 24 sata zbog sumnje na koronavirus testirano je 15.387 osoba, a kod njih 4.091 potvrđen je virus. Tako je procenat zaraženih u odnosu na testirane 26,6.

- Nažalost, bitku sa kovidom izgubila je još 49 osoba, pa su ukupno od ovog virusa preminule 2.882 osobe. Procenat smrtnost iznosi 0,91 odsto - kažu u Ministarstvu zdravlja.

- Drugog januara će raditi samo prodavnice prehrambenih proizvoda i dostava hrane, kao i apoteke i pumpe u delu za točenje goriva - kaže Tiodorović.

Čuvajte sebe i nas

Da bi masovno okupljanje za doček Nove godine samo pogoršalo situaciju sa brojem zaraženih, upozorava iz kovid-bolnice u Batajnici doktor Mihailo Ille!

- Ko želi da bude priključen na aparate slobodno neka slavi u velikom društvu! Ne znam zašto je tako teško da se svi malo strpe. Pomozite nam, jer tako pomažete i sebi! Moramo da budemo odgovorni. Bolnice nam se pune. Radimo sedam dana u nedelji, od osam do 12 sati dnevno. Bez odmora. Mi jesmo plaćeni za ovaj posao, ali ne i za ovakve uslove, ne i za ljudsku sebičnost - upozorava dr Ille, koji smatra da sve mere treba da budu na snazi za vreme novogodišnjih praznika!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20