• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

06.01.2021

10:42

Meteorolog Nedeljko Todorović: Zima će nam biti HLADNIJA I SA VIŠE SNEGA, A ONDA NAS OD MARTA I APRILA ČEKA JEDNA NEOBIČNA POJAVA

Društvo

Meteorolog Nedeljko Todorović: Zima će nam biti HLADNIJA I SA VIŠE SNEGA, A ONDA NAS OD MARTA I APRILA ČEKA JEDNA NEOBIČNA POJAVA

Podeli vest

Iako nam je zima kalendarski već uveliko stigla, po temperaturama se to i ne vidi.

"Dolazi zima, ali ne duga i hladna", najavio je za "RTS" meteorolog Nedeljko Todorović. Naveo je da bi ova zima mogla da bude hladnija od prošlogodišnje i da ima više snega. Todorović je istakao da bi, prema njegovim proračunima, predstojeće leto moglo da bude toplije i da ima više dana sa temperaturom višom od 35 stepeni.

Rekao je da nas danas očekuje blagi porast temperature, a da nas pad temperature očekuje od Božića. Sneg se može očekivati u nedelju i u nižim predelima.

U utorak sneg i u nižim predelima

- Kako odmiče sedmica, ta snežna zona bi polako se spuštala u niže predele. Pre svega, u brdsko-planinski deo zemlje, a onda, u nedelju, ponedeljak i utorak, i u ostalim nižim predelima, uključujući i područje Beograda i Vojvodine - rekao je Nedeljko Todorović tokom gostovanja u Beogradskoj hronici.

Istakao je da će u planinskim predelima biti dosta novog snežnog pokrivača, ali i da je problematično to što će na području Beograda biti malo snega.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Biće manje snega nego prethodnih godina

Todorović je naveo da će južno od Save i Dunava biti više snega nego u Beogradu i Vojvodini, kao i da na Kopaoniku visina snega trenutno iznosi 40 centimetara, što je malo manje nego inače.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda je istakao da bi, prema procenama, ovu zimu ocenio kao srednje blagu.

- Bilo bi više snega i snežnog pokrivača u odnosu na prošlu zimu. Prošla godina je bila stvarno i skromna po hladnoći, tj. po temperaturi. U Beogradu je bio jedan dan sa snežnim pokrivačem u februaru i jedan u martu - naveo je Todorović.

Sunce bilo na minimumu aktivnosti

Govoreći o uticaju ultraljubičastog (UV) zračenja na broj zaraženih korona virusom, Nedeljko Todorović je naveo da se epidemija koronavirusa dodatno iskomplikovala zbog toga što je sunce u poslednjih godinu dana bilo na minimumu sunčeve aktivnosti.

- To znači da je i UV zračenje vrlo malo. Sad ulazimo u jedan novi ciklus sunčevog zračenja i verovatno je da se na proleće i na leto poveća i UV zračenje, a paralelno s time biće i više sunčanih dana, jer nema povećanog UV zračenja, ako nema povećanog broja sunčanih dana - kazao je Todorović.

Dodao je da bi, prema njegovoj proceni, posmatrajući aktivnost sunca, negde od marta i aprila, trebalo da se dogodi određena vrsta dezinfekcije UV zracima.

Todorović je naveo da blaga zima ne prethodi toplom letu i da se ne može sa sigurnošću utvrditi da je to povezano.

- Proračuni i kriva ponovljivosti toplih leta govore da bi naredno leto imalo veći broj dana sa temperaturom iznad 35 stepeni, u odnosu na prošlo leto kada smo imali dva do tri dana kada je temperatura bila preko 35 stepeni - rekao je Todorović.

Naveo je da bi narednog leta trebalo da bude između sedam i deset dana sa temperaturom iznad 35 stepeni, a da je prosek oko pet dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milankukic

pre 3 godine

ajme Nedeljko zauzmi jednom stav pre pare dana si rekao da ce ova zima bit toplija u proseku zadnjih 30 godina

Nenad

pre 3 godine

Ja mislim da ovaj još ni jednom nije pogodio dugoročnu prognozu, apsolutno uvek skroz suprotno prognozira. Tako da sve što kaže, neće biti, biće sasvim suprotno. Sigurno jedan od najgorih meteorologa koje je Srbija imala u istoriji.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija